100 JAAR OUDE KOETS MOET EIND JUNI KLAAR ZIJN

Studenten SintLucas restaureren gemeentekoets

OP DE FOTO: Studenten restaureren de gemeentekoets in het leslokaal van vakinstelling SintLucas. Eind juni moet de restauratie afgerond zijn vanwege de 25e jaarrit in Liempde.

Vijf weken geleden startte gastdocent Joep Dirkx samen met negen studenten van vakinstelling SintLucas in Boxtel met het restaureren van de ruim honderd jaar oude gemeentekoets. In de werkplaats aan de Burgakker werken zij fanatiek aan het opknappen van de koets. Inmiddels is de klus van het voorwerk geklaard en is het gezelschap bezig met het aanbrengen van de eerste grondlaag. Eind juni moet de koets weer helemaal in zijn oude staat teruggebracht zijn in verband met de 25e jaarrit in Liempde.

Hoe oud de gemeentekoets precies is weet niemand. Wel staat vast dat de koets ergens uit de periode 1890-1900 stamt en tot voor kort in een verouderde staat verkeerde. De sierlijke blauwe koets werd omstreeks 1955 door de toenmalige rijvereniging Prinses Irene aan de gemeente Liempde geschonken met het voorbehoud dat de gemeente de koets zou onderhouden.

Nadat Evert Ipenburg ruim twee jaar geleden in opdracht van menvereniging De Koetsiers een rapport over de koets schreef, nam hij op vrijwillige basis de restauratie van het mechanische gedeelte van de koets voor zijn rekening. Vervolgens werd de gemeentekoets in februari een leslokaal van vakinstelling SintLucas binnengereden voor volledige restauratie. Gastdocent Dirkx demonteerde samen met de negen studenten de koets op authentieke wijze en samen werken zij nu drie uur per week aan de restauratie van de ruim honderd jaar oude ’Landauer’.

Daarbij worden alle technieken op traditionele wijze uitgevoerd. In overleg met Ipenburg, die eindverantwoordelijk voor de totale restauratie is, wordt stap voor stap bekeken wat er aan de koets gedaan moet worden. ,,Voor en tijdens het demonteren hebben we foto’s van de koets gemaakt. Daarna hebben we de koets helemaal handmatig geschuurd en ontvet. Nu zijn we druk bezig hem in zijn oude staat terug te brengen”, legt Dirkx in zijn werkplaats uit.

Achterin de werkplaats staat de koets in een klein afgeschermd lokaal waar de studenten vol overgave en in uiterste concentratie aan de restauratie werken. Wanneer het laatste plamuurwerk is verricht kan de koets met traditionele lak afgewerkt worden. ,,In totaal gaan er ongeveer vier lagen lak op, tot de koets een perfecte bolle hoogglans krijgt”, vertelt Dirkx.

JONGE MENSEN
Voor de oud SintLucas student is het de eerste keer dat hij een dergelijke koets restaureert maar is daarom niet minder enthousiast. ,,Het is echt een hartstikke leuk project. Voor mezelf is het leuk om een koets die in een slechte staat verkeert om te zetten in een mooi eindresultaat. Daarbij is het ook heel interessant om de visie van jonge mensen ten aanzien van het restaureren te bekijken”, aldus Dirkx.

De negen studenten volgen de richting decoratie/restauratie aan SintLucas en werken facultatief aan de restauratie. Er staat dus geen beloning in de vorm van studiepunten of compensatie tegenover de uren die zij in de restauratie steken. De jongens en meiden werken uit interesse en voor een mooie aanvulling op hun portofolio mee aan de restauratie. Zo ook tweedejaarsstudente Joyce van Heeswijk.

,,Ik vond het leuk om eens écht iets te restaureren. Tijdens de lessen werd voornamelijk het decoreren behandeld, maar ik vind het restaureren ook interessant. Deze ervaring staat mooi in mijn portofolio en zo’n kans krijg je waarschijnlijk nooit meer”, licht de studente al haar vrije uren die zij in het project steekt toe.

De renovatie loopt momenteel geheel volgens planning en over twee maanden worden de biezen en het wapen van Liempde terug op de koets geplaatst. Eind juni moet de koets weer helemaal in zijn oude staat teruggebracht zijn voor de jaarrit door Liempde.

OP DE FOTO: Twee studenten van SintLucas voorzien een wiel van de gemeentekoets van een nieuwe verflaag.
18 maart 2004

Print deze pagina

Terug