’HOEZO EXPO’ TREKT HONDERD BEZOEKERS

Raamexpositie in kraakpand Boxtel

OP DE FOTO: Bewoners van het kraakpand in de Breukelsestraat in Boxtel openen de Hoezo Expo.

Zaterdag 6 maart werd bij vele Boxtelse inwoners eindelijk de nieuwsgierigheid weggenomen. Rond 15.00 uur werd duidelijk waarom de voorgevel van het kraakpand in de Breukelsestraat die week zwart met daarop de enorm grote witte letters ’hoezo’ geschilderd was. Achter de geschilderde luiken werd namelijk gewerkt aan een raamexpositie die zaterdag feestelijk geopend werd.

Ongeveer honderd geïnteresseerden namen een kijkje in het pand. De deuren waren tot in de avond geopend voor bezoekers. Met behulp van kaarsen werd de raamexpositie verlicht want over stroom beschikken de krakers niet. De warm aangeklede jongeren, het pand is immers niet verwarmd, gaven desgewenst uitleg over alles rondom de expositie. Het plan is om de raamexpositie om de twee of drie weken te vervangen door een nieuwe.

SintLucas-student Roel werkte samen met Toon en Joost geruime tijd aan de uitwerking van een diepgeworteld idee. ,,We sluiten alle drie heel goed bij elkaar aan. De één is een echte doorzetter, de ander weet dingen te bedenken waar niemand anders op komt en ik ben een beetje van de concepten”, licht Roel de samenwerking tussen de drie jongemannen toe.

,,Het concept is dat je bij iemand die de werkelijkheid uit het oog verloren is de kamer inkijkt. Hij is een soort genie die in getallen en wiskundige berekeningen denkt”, aldus Roel. Hij heeft in het kraakpand gewoond maar is verhuisd. Zijn oude kamer biedt nu de ruimte voor de raamexpositie.

SKELET
Van buitenaf ziet de toeschouwer een grote stoel met elektrische bedradingen met daartegenover een groot kruis waaraan een natuurgetrouw skelet is bevestigd dat via een spiegel contact zoekt met de mensen buiten voor het raam. De jongens hebben het idee niet speciaal voor de ’Hoezo Expo’ uitgewerkt want hun expositie heeft in de zomer al twee maanden in de Azijnfabriek in Roermond gestaan. Volgens Roel hebben de ontwerpers affiniteit met hun expositie. Om welbeslagen ten ijs te komen hebben zij zelfs onderzoek naar schizofrenie verricht.

Vanwege de opening was een andere kamer van het kraakpand, waar normaal het werkatelier van de krakers is gevestigd, ingericht met een aantal schilderijen in een bijpassend decor. Een groot deel van die kunstwerken werd ook in het kraakpand vervaardigd. De voor deze gelegenheid neergezette draaitafel werd door verschillende enthousiaste deejays bediend. De muziek galmde door het pand dankzij een grote aggregaat, want ook stroom hebben de krakers niet. ,,We hebben er met zo’n zes tot acht man vrij intensief aan gewerkt”, schetst Roel de professionaliteit waarmee de opening is opgezet.

De raamexpositie is nog enkele weken te zien waarna in dezelfde ruimte opnieuw een expositie wordt ingericht. Over de sloop van het pand is nog weinig bekend. Eigenaar Hein Swinkels vertelt dat de sloopvergunning al wel is verleend, maar dat het niet in zijn bedoeling ligt om het pand te ontruimen voordat er een bouwvergunning wordt verleend.

OP DE FOTO: Bezoekers bekijken de schilderijen in het kraakpand die in het kader van de opening van de Hoezo Expo werden tentoongesteld.
11 maart 2004

Print deze pagina

Terug