GRONINGER KIJKT UIT NAAR KLASSIEKERS

Wielerprof Bert Hiemstra thuis
in Liempde

OP DE FOTO: Profwielrenner Bert Hiemstra uit Liempde poseert in het tenue van zijn nieuwe werkgever: de Belgische wielerploeg Chocolade Jacques.

Sinds mei 2003 woont profwielrenner Bert Hiemstra (30) met zijn vriendin Patricia Hermes in een fraai opgeknapte voormalige boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. De Groninger voelt zich thuis in het Brabantse land. Behalve privť gaat het hem ook in zijn sportieve loopbaan voor de wind. De oud-coureur van de Rabobank-ploeg (1998 tot 2000), Team Cologne (2000) en Bankgiroloterij (2001-2003) voelt zich in zijn element bij zijn nieuwe ploeg Chocolade Jacques uit BelgiŽ, een team dat dit jaar voor het eerst zijn opwachting maakt in het wielerpeloton. Hiemstra hoopt dat hij zich dit jaar kan laten zien in klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Huize Hiemstra in Liempde dient behalve als woning ook als uitvalsbasis voor verschillende profwielrenners op weg naar een koers. Deze woensdagochtend drinken de Liempdse wielrenner Pascal Hermes (broer van Patricia Hermes - red.) van de AXA-ploeg en twee andere wielerprofs, Peter Schep en Jens Mouris, een kop koffie bij Hiemstra voordat ze afreizen naar een wedstrijd die in BelgiŽ gereden wordt. Buiten is het koud en vallen sneeuwvlokjes naar beneden. Mouris kijkt bedenkelijk. ,,Niet echt lekker weer om te fietsen", zegt hij.

Hiemstra krijgt wel vaker wielerprofs over de vloer, waaronder ook ploeggenoten als Bart Voskamp en Gerben LŲwik. ,,Die jongens wonen noordelijker en komen hier langs als we een koers hebben. Van hieruit vertrekken we dan samen naar de wedstrijd", aldus Hiemstra. ,,Ik kom uit het Groningse Marum, maar woon alweer voor het zevende jaar in Brabant. In het begin was het wel wennen, de mentaliteit is hier toch heel anders dan in Groningen, waar de mensen nuchterder zijn. Maar ik voel me hier op m'n gemak; Liempde is een mooi dorp om te wonen."

NIEUWBOUWWIJK
Voordat Hiemstra met vriendin Patricia naar Liempde verhuisde, woonde hij ruim drie jaar in de Tilburgse nieuwbouwwijk De Reeshof. ,,Niet echt gezellig, zeker niet voor Patricia omdat ik als prof toch vaak weg ben. Ze had daar ook geen bekenden om zich heen, vandaar dat we naar Liempde verhuisd zijn waar ze dicht bij haar familie en vrienden zit. Zelf vind ik het ook wel eens jammer dat ik zo vaak van huis ben, maar daar ben ik inmiddels aan gewend. Voor mijn ploeggenoot en vriend Bart Voskamp, die kinderen heeft, is het wat dat betreft wat lastiger. Hij heeft er meer moeite mee om zo vaak van huis te zijn."

Nu Hiemstra zich in Liempde gevestigd heeft, telt de Boxtelse kern inclusief Pascal Hermes en Koen de Kort (Rabobank) drie profwielrenners. Van het drietal is Hiemstra de meest ervaren coureur. ,,In 1998 ben ik prof geworden bij de Rabobank-ploeg. De twee jaar die ik voor dat team gefietst heb, waren heel leerzaam voor mij, maar het ging er wel heel zakelijk aan toe. Ik had daar echt een knechtenrol. Renners deden hun werk en gingen daarna allemaal hun eigen weg, al waren Michael Boogerd en Erik Dekker leuke collega's. Ik ben toch wel een sfeergevoelig persoon, wat dat betreft heb ik het heel goed naar m'n zin gehad bij het team van Bankgiroloterij, wat een echt hecht team was met veel afgedankte en daardoor heel gemotiveerde Nederlandse renners. Hoewel we met die ploeg niet aan alle grote wedstrijden mochten deelnemen, hebben we toch goede resultaten behaald", zegt Hiemstra.

,,Bij Team Cologne, waar ik na de periode bij de Rabobank-ploeg gefietst heb, had ik het slecht naar m'n zin. Ik heb voor die ploeg nauwelijks wedstrijden gereden. Toen heb ik ook met de gedachte gespeeld om te stoppen met wielrennen en een baan te gaan zoeken. Bij de Bankgiroloterijploeg heb ik echter het plezier in wielrennen teruggevonden."

Hiemstra is blij dat ploegleider Johan Capiot en een aantal andere Nederlandse renners van de Bankgiroloterijploeg samen met hem de overstap gemaakt hebben naar Chocolade Jacques. ,,Behalve Nederlandse en Belgische renners komen mijn ploeggenoten uit onder meer Polen, Spanje, Colombia en Rusland. We moeten allemaal nog een beetje wennen aan elkaar. Soms is het lastig om contact te leggen met jongens die geen Engels of Frans spreken, maar met handen en voeten en gebarentaal komen we er wel uit."

OVERWINNINGEN
Hiemstra, die bezig is aan zijn zevende profseizoen, is geen geboren winnaar en kan dan ook geen indrukwekkende erelijst overleggen. In totaal behaalde hij in zijn loopbaan slechts een paar overwinningen, waaronder een etappe in de Ster Elektrotoer. ,,Ik heb het nťt niet", zegt Hiemstra gekscherend met een grote grijns op zijn gezicht. ,,Een nadeel is dat ik geen goede sprinter ben. Je kunt niet zeggen dat ik een knecht ben of een kopman; ik zit er een beetje tussenin. De verhoudingen in het hedendaagse wielrennen zijn toch niet meer zo strak als vroeger. Als ik me goed voel, ben ik vrij om mee te gaan met een groepje en als dat niet het geval is, vind ik het ook prima om een ploeggenoot aan een overwinning te helpen. Dat geeft me ook een heel voldaan gevoel."

Het kersverse team van Chocolade Jacques kan vooralsnog niet pronken met veel overwinningen, maar daar komt volgens Hiemstra verandering in. ,,Het seizoen is nog maar net begonnen. Als we elkaar wat beter leren kennen, komen de resultaten vanzelf wel. We hebben goede renners, met onder anderen de voormalige Nederlandse kampioen Jans Koerts, Gerben LŲwik en de Belg Dave Bruylandts. Bruylandts zal zich als Belg in april van zijn beste kant willen laten zien in de Ronde van Vlaanderen, een klassieker die mij trouwens ook goed ligt. Ik hoop daarnaast aan de start te staan van klassiekers als Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race", zegt Hiemstra.

,,Of onze ploeg aan de Ronde van Frankrijk meedoet is twijfelachtig. Ik denk dat de Spanjaarden van Kelme meer kans maken op een startbewijs in de tour. Wel zeker is dat we deelnemen aan de Giro, maar ik denk niet dat ik daar bij zal zijn. Ik ben meer een man van het vlakke en heb niet zoveel te zoeken in een ronde met veel bergritten. Ik kan me daarom beter richten op wedstrijden als de Ronde van Luxemburg en de Ronde van BelgiŽ, dat is meer mijn terrein en daar kan ik van meer waarde zijn voor de ploeg dan de Giro."

RONDE VAN FRANKRIJK
Hiemstra nam tijdens zijn loopbaan nog niet deel aan de Ronde van Frankrijk, wat hij niet als een groot gemis ziet. Als de aandacht van de hele wielerwereld drie weken lang gericht is op de ontwikkelingen in Frankrijk, komt de Liempdse Groninger tot rust na maandenlang intensief gekoerst te hebben. ,,Als het NK geweest is en de Tour begint, vind ik het heerlijk om in de maand juli te relaxen, te genieten van het mooie weer en me in alle rust voor te bereiden op de wedstrijden in het najaar. Natuurlijk lijkt me het wel mooi om de Tour een keer te rijden. Als je daar een etappe wint, krijg je natuurlijk heel veel aandacht en kun je ook een aardig zakcentje bijverdienen in de criteriums."

De dood van de gevallen wielervedette van ItaliŽ, Marco Pantani, heeft Hiemstra niet echt geraakt. ,,Ik keek er niet echt van op. Het was bekend dat het niet goed ging met Pantani. Hij was ooit de wielerkoning van ItaliŽ, maar was de laatste jaren ver teruggevallen", zegt de Groninger. ,,Ja, ik heb wel eens met Pantani gekoerst. Het viel me op dat je hem vrijwel nooit zag lachen. Ook als hij een wedstrijd gewonnen had, kon er nauwelijks een lachje af. Of ik opkijk tegen dat soort jongens? Nee, ik heb veel respect voor de kwaliteiten van toppers als bijvoorbeeld Lance Armstrong, maar verder zijn het voor mij gewoon collega's."

Hiemstra hoopt dit seizoen bij zijn nieuwe ploeg een aansprekende overwinning aan zijn palmares toe te voegen. ,,Een koers winnen, daar doe je het uiteindelijk toch allemaal voor. Mijn plezier in het wielrennen haal ik verder uit de kameraadschap en de gezelligheid binnen een ploeg. Voor mij is er nog meer in het leven dan koersen, ik hou er van om na afloop van een wedstrijd met collega's nog wat te drinken. Gezelligheid is toch belangrijk voor me, wat dat betreft voel ik me helemaal thuis in het bourgondische Brabant en ben ik blij dat ik in Liempde woon."
11 maart 2004

Print deze pagina

Terug