KOFFIE DRINKEN IN VERBOUWDE KOEIENSTAL

Boerderijterras in hart van
Het Groene Woud

OP DE FOTO: 'Genieten bij de boerderij'. Dat is het motto van Francien en John Baaijens, die op 21 maart hun boerderijterras aan de Middendreef officieel openen. In de verbouwde rundveestal is een gezellig huiskamercafé ingericht met uitzicht op de koeien in de stal.

Aan de voorkant van de Jacobushof kijken ze uit op de Kampina. Aan de achterkant van hun boerderij ligt De Mortelen. Francien (35) en John Baaijens (37) wonen waarschijnlijk op een van de mooiste plekjes van Het Groene Woud. Binnenkort openen ze op hun rundveebedrijf aan de Middendreef een boerderijterras, dat in de eerste week dat de deuren open zijn al is ontdekt door veel recreanten. ,,Ik geniet hier elke dag.”

Niet alle agrariërs zijn zo enthousiast over de plannen om tussen de Kampina en de Geelders een aaneengesloten natuurgebied te realiseren waar natuurontwikkeling centraal staat en voor veel boeren slechts een marginale rol lijkt weggelegd. Bij Baaijens aan de Middendreef – een zijweggetje van de Beukendreef tussen Lennisheuvel en Oirschot – grijpen ze de kansen die Het Groene Woud biedt met beide handen aan. ,,Als je midden in een prachtige ecologische verbindingszone zit en dagelijks hordes fietsers en wandelaars ziet langskomen is een boerderijterras een logische keuze”, zegt John Baaijens.

De rundveehouder, die in de stallen op zijn terrein 65 koeien houdt, erkent dat hij en zijn echtgenote niet alleen inspelen op de vorming van Het Groene Woud. ,,Gezien onze ligging in een gebied dat is omringd door natuur weet je dat uitbreiding van het agrarisch bedrijf niet gemakkelijk zal zijn. Om die reden hebben we gezocht naar een andere manier om een extra inkomen te genereren”, vertelt John. ,,Bovendien wilde mijn vrouw iets meer om handen hebben”, vervolgt de rundveehouder. Lachend: ,,Weet je, Francien kan écht niet stilzitten.”

Grinnikend serveert Francien koffie in prachtig beschilderde kopjes, die helemaal passen bij het boerderijterras. Terloops zet ze ook een schaaltje met drie smaken ambachtelijk boerderij-ijs op tafel en wordt de kaart getoond, waaruit blijkt dat op de Jacobushof niet alleen allerlei drankjes verkrijgbaar zijn, maar ook verschillende belegde broodjes, stokbroodjes en taart. ,,De huiselijke sfeer staat centraal. Mensen die hier aanleggen moeten het idee krijgen dat ze in een gezellige boerenhuiskamer terecht zijn gekomen”, aldus Francien.

DOORKIJKJE
Het boerderijterras, dat naast een echt terras bestaat uit een intieme huiskamer met veelal zelfgemaakte tafels, sfeervolle zitjes, een speeltafel en een prachtige bar, is ingericht in een verbouwde koeienstal. Het voorste deel van de stal is grondig verbouwd en tot en met het dak gerenoveerd. De doorkijk in de stal is verrassend; bezoekers die in de Jacobushof koffie of thee drinken, zien door de raam de koeien staan en zijn zo getuige van het leven op de boerderij.

De openheid heeft de familie Baaijens al veel spontane reacties opgeleverd. Niet alleen past de benadering bij Het Groene Woud en bij opvattingen over plattelandsvernieuwing, ook draagt haar initiatief bij aan een beter imago van de agrarische sector. ,,Dat is niet iets wat we zelf zo nadrukkelijk zeggen, we horen het ook van andere boeren die heel positief oordelen over deze openheid”, aldus John. Hij benadrukt dat de bezoekers van de Jacobushof zijn bedrijf alleen door de ramen kunnen bekijken. ,,Ik geef geen rondleidingen.”

Zondag 21 maart wordt het boerenterras van de Jacobushof officieel geopend. De familie Baaijens heeft niet minder dan driehonderd uitnodigingen verstuurd en men rekent dan ook op een groot aantal gasten, die het begin van de lente willen vieren aan de Middendreef. ,,De dag is vooral bedoeld voor genodigden”, benadrukt Francien. ,,We zijn trouwens al open sinds vorige week. En over aanloop hebben we helemaal niet te klagen.” Dat blijkt als tijdens het interview een groep vrouwen het erf oploopt en nieuwsgierig een kijkje komt nemen. Ze zijn te voet onderweg van Boxtel naar Oirschot en leggen aan voor een kop koffie.

Belangstellend nemen de vrouwen ook kennis van de andere activiteiten die Francien ontplooit aan de Middendreef. De Boxtelse is namelijk al vele jaren actief als groendecorateur en verzorgt al meer dan tien jaar decoratiecursussen. Rondom de thema’s herfst, Kerstmis en Pasen ontvangt ze in haar atelier een groot aantal groepen die werkstukken maken die passen bij het thema. ,,Tijdens de laatste kerst had ik vijftien groepen uit de hele regio”, zegt Francien, die in het verleden werkzaam was bij bloemisterij De Anjer in de Breukelsestraat.

DECORATIE
Franciens groendecoraties vormen de perfecte inrichting voor het boerderijterras. Belangstellenden kunnen tijdens een bezoek werkstukken of andere producten kopen die helemaal passen in de sfeer van het platteland en het buitenleven. Niet alleen wandelaars en fietsers zijn welkom, ook groepen kan ze ontvangen. ,,Ik werk samen met de uitbater van 'De Schutskuil' aan de Oirschotseweg waarmee ik personeelsfeestjes organiseer. De mannen gaan forellen vissen bij De Schutskuil, de vrouwen komen hier bloemstukjes maken”, aldus de Boxtelse.

De meeste klanten echter zullen recreanten zijn die wandelend, fietsend of skeelerend Het Groene Woud verkennen. De nabijheid van een reeks wandel- en fietsroutes, die allemaal langs de Beukendreef en de Middendreef voeren, lijken een garantie voor succes. De aanwezigheid van een invalidentoilet maakt de Jacobushof ook toegankelijk voor ouderen en mensen die minder goed te been zijn. Ook zij kunnen tijdens een bezoek aan het boerderijterras een verrassende blik werpen in de koeienstal. Voor onaangename geurtjes hoeft niemand bang te zijn. John: ,,Het boerderijterras is heel goed geïsoleerd, zodat niemand last heeft van de mestlucht als er appeltaart geserveerd wordt.”

Kort voor de opening op 21 maart werken John en Francien aan de afwerking van hun boerderijterras. De voortuin wordt de komende dagen verder aangekleed en het paar overweegt om voor kinderen enkele voorzieningen te creëren, zoals een zandbak, een ren met kleine dieren en mogelijk een trampoline. Aan de natuur is ook gedacht. Komend voorjaar legt John op zijn terrein aan de Beukendreef een kikkerpoel aan.

Boerderijterras De Jacobushof aan de Middendreef 2 is wekelijks geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 19.00 uur en op afspraak. Op maandag is de Jacobushof gesloten. Meer informatie: telefoon (0411) 67 31 74.

OP DE FOTO: Francien Baaijens serveert koffie in de Jacobushof aan de Middendreef. Op de achtergrond werkt haar man John in de koeienstal.
11 maart 2004

Print deze pagina

Terug