WITTE ZUSTERS DENKEN NA OVER ANDERE WOONRUIMTE

'Wij blijven hier zolang we kunnen'

OP DE FOTO: Beeld van Huize Sancta Monica aan de Gestelseweg in Esch.

De zusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika die woonachtig zijn in Huize Sancta Monica in Esch willen graag nog enige tijd in het klooster aan de Gestelseweg blijven wonen. Volgens zuster B. van Grieken is nog niet duidelijk wanneer de bewoners het pand, waar de witte zusters sinds 1896 gevestigd zijn, gaan verlaten. ,,Het is logisch dat we een keer uit Esch weggaan. We zijn ook al beetje aan het kijken naar alternatieven, maar we blijven hier zolang we kunnen", aldus Van Grieken.

Huize Sancta Monica is het moederhuis van de missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika. Momenteel wonen er nog twintig zusters in het klooster, waar jonge vrouwen zich in het verleden vestigden om zich voor te bereiden op het missiewerk in Afrika. Nu wonen er al vele jaren voornamelijk oudere zusters die na lange tijd actief te zijn geweest in Afrika teruggekeerd zijn in Nederland.

,,We zijn een beetje ontstemd over het feit dat in de krant zo stellig stond dat wij nadenken over een vertrek uit Esch. Er is iets uitgelekt terwijl we deze kwestie eerst intern hadden willen bespreken. Wij beseffen ook wel dat we hier een keer weg moeten, maar we redden ons hier nog prima", aldus Van Grieken.

,,Nee, wij zijn geen verzorgingshuis, want Sancta Monica valt onder de categorie woonhuis. Als zusters verzorging nodig hebben gaan ze naar een verzorgingshuis. Tegenover het vertrek van bewoners staat ook de komst van andere zusters die terugkeren van de missie." Zuster Van Grieken geeft aan dat Huize Sancta Monica voor de zusters veel emotionele waarde heeft. ,,Wij zijn hier begonnen. Het is voor ons een soort ouderlijk huis, dat we zo lang mogelijk willen behouden."

Het uit eind negentiende eeuw stammende kloostergebouw in Esch voldoet volgens de brandweer niet aan de eisen die vandaag de dag gesteld worden aan brandpreventie en dient aangepast te worden. Het realiseren van de benodigde voorzieningen kan volgens de gemeente tot 31 december 2006. Als de zusters na die tijd in het kloostergebouw gehuisvest blijven, dienen volgens de brandweer in Haaren extra maatregelen genomen te worden, waaronder het aanbrengen van extra vluchtwegen en het aanpassen van de vertrekken van de zusters. Ook moeten deuren en plafonds aangepakt worden.

Van Grieken: ,,We hoeven het klooster niet in één keer aan te passen aan de voorschriften. Volgens de gemeente kunnen we de veranderingen fasegewijs realiseren. Een van de dingen die aangepast moet worden, is dat er een brandalarmsysteem komt dat in verbinding staat met de gemeente. Daarnaast heeft de brandweer aangegeven dat we de slaapvertrekken op de bovenste verdieping van het gebouw niet meer mogen gebruiken, maar dat gebeurt ook niet."
26 februari 2004

Print deze pagina

Terug