MEDIAHYPE ROND WOONZORGCENTRUM

Bewoners Emmaus draaien zelf
op voor toiletpapier

OP DE FOTO: Een bewoner van woonzorgcentrum Emmaus krijgt toiletpapier van de cameraploeg van het NCRV-programma 'Man bijt hond'. De programmamakers collecteerden de hele dag in Boxtel.

Naar aanleiding van een artikel in dagblad De Telegraaf werd woonzorgcentrum Emmaus in Boxtel, onderdeel van de Zorggroep Elde, woensdag 18 februari ongewild het middelpunt van een enorme mediahype. 's Ochtends hing Paul de Leeuw al aan de lijn, SBS 6 maakte een afspraak voor een bezoek. Omroep Brabant en het NCRV-programma 'Man bijt hond' brachten met hun cameraploeg een bezoekje aan Emmaus. Dit allemaal omdat in het kader van de bezuinigingen onlangs besloten is dat toiletpapier niet langer aan de bewoners van Emmaus verstrekt wordt.

,,Dat wat we al lang niet meer verplicht waren te verstrekken, verstrekken we nu niet meer”, luidde de reactie van locatiemanager Wim Paridaans op vragen van de media. Het was een drukte van jewelste in de ontvangstruimte van Emmaus. Bewoners, personeel, directie maar ook cameraploegen liepen in en uit. Zeker toen de medewerkers van het NCRV-programma 'Man bijt hond' hun intrede deden met tientallen pakken toiletpapier onder de arm, was er sprake van enige onrust.

De cameraploeg sprak bewoners aan en overhandigde hen daarbij een pak toiletpapier. Overigens waren niet alle bewoners hier van gediend en wezen de cameraploeg op hun recht op privacy. Andere mensen reageerden heel vrolijk en namen het toiletpapier blij in ontvangst. ,,We hebben bij bewoners van Boxtel aangebeld en zo toiletpapier verzameld”, lichtte een cameraman de grote opbrengst toe.

OP DE FOTO: 'Man bijt hond' collecteerde bij Boxtelse mensen en verzamelde toiletpapier. Het resultaat was een auto vol toiletrollen, die de cameraploeg aanbood aan diverse bewoners.

LUDIEKE ACTIE
,,Ik zie het als een ludieke actie ter ondersteuning van ons werk”, reageerde vice-voorzitter Peter Kanters namens de raad van bestuur van de Zorggroep Elde op de vele rollen wc-papier die Emmaus cadeau werden gedaan. Hij had de belangstelling voor Emmaus wel een beetje verwacht. ,,We hadden ons voorbereid op een bijzondere dag en dat is het ook wel”, stelde Kanters. ,,Nu bekend is geworden dat Emmaus besloten heeft het toiletpapier niet langer aan haar bewoners te verstrekken, is een waar mediacircus ontstaan. En dat terwijl vele andere tehuizen in Nederland het toiletpapier al lang niet meer verstrekken."

Hij vervolgt: ,,Landelijk gezien hebben zorgcentra het vergoeden van toiletpapier al lang geschrapt”, aldus Kanters. Dit besluit wordt per tehuis genomen en geldt daarom niet voor de andere locaties van Zorggroep Elde. ,,Bezuinigingen mogen er niet toe leiden dat deze afbreuk doen aan de zorg en dienstverlening op onze locatie. Dat betekent dat we prioriteit blijven geven aan zorg voor 24 uur per dag. En als je dat overeind wilt houden, moet je op andere plaatsen kijken naar mogelijkheden voor bezuinigingen”, lichtte Kanters het genomen besluit toe.

Volgens de bestuursvoorzitter is uit het overleg met de cliëntenraad, de bewoners van Emmaus en de locatiemanager een bijstelling van het 'verstrekkingenpakket' voortgekomen. Zeep, shampoo en tandpasta zijn dingen die de bewoners zelf kopen; toiletpapier is daar nu aan toegevoegd. Kanters: ,,Dit overleg is allemaal in goede harmonie verlopen. De mensen en hun familieleden zijn blij dat we niet hebben hoeven snijden in de zorg en verpleging van 24 uur per dag”, vertelde hij.

EXTRA SNACK
Lies van Eindhoven is lid van de cliëntenraad van Emmaus en al twintig jaar werkzaam als vrijwilliger in het zorgcentrum. ,,Wij hebben keuzes moeten maken en we hebben bewust niet gekozen voor een pyjamadag, een vaste toiletronde of voor twee maaltijden in plaats van drie op een dag. De extra snack bij de broodmaaltijd willen we niet weglaten want dat vinden de mensen hier heerlijk. En omdat we toch een keuze moesten maken, hebben wij gekozen voor het toiletpapier. Wij willen per se 24 uur per dag handen aan het bed. Dus echt zeven dagen per week, zodat we de mensen tevreden kunnen houden”, aldus Van Eindhoven.

Volgens het lid van de cliëntenraad is de maatregel diverse malen met de bewoners besproken en is hen heel duidelijk uitgelegd dat er nu eenmaal bezuinigd moet worden. ,,De mensen hadden begrip voor de keuze van het toiletpapier.”

OP DE FOTO: Locatiemanager Wim Paridaans van Emmaus geeft uitleg aan de cameraploeg van het NCRV-programma 'Man bijt hond'.

VERRASSING
Oud-Boxtelaar Bart de Greeff werd onlangs door een verpleegster van Emmaus opgebeld met de vraag of hij toiletpapier voor zijn moeder die in Emmaus woont mee wilde brengen. De Greeff was niet op de hoogte van de familieavond die Emmaus had georganiseerd waarop de bezuinigingsmaatregel werd toegelicht. Daarom wist hij ook niets van het genomen besluit. Voor De Greeff kwam deze bezuinigingsmaatregel dus als een complete verrassing; hij nam vervolgens contact op met dagblad De Telegraaf. Dat publiceerde woensdag een artikel dat aan de basis lag van de mediagekte.

,,Mijn boosheid is niet gericht op Emmaus, het verplegend en verzorgend personeel doet elke dag dingen waar ik het grootste respect en veel bewondering voor heb. Ik heb alleen wat minder bewondering voor de ongelukkige bezuinigingsmaatregel van de directie, want ik denk dat je met een beetje creativiteit tot een betere, klantvriendelijke oplossing kunt komen. De mensen op de werkvloer werken keihard. Ik vind het erg betreurenswaardig dat huize Emmaus nu negatief in de publiciteit is geraakt. Dat verdient het tehuis en de mensen die er werken niet, het is een prima instelling”, aldus De Greeff.

Wat dan de boosheid bij de oud-Boxtelaar heeft opgewekt lichtte hij als volgt toe: ,,Er is een chronisch structureel tekort op de begroting van zorginstellingen. Ik wil dat de maatschappij en de politiek zich afvragen of we nog wel in zo’n maatschappij willen leven. Als dit zo doorgaat krijgen we een tweedeling in de maatschappij en worden de rijke mensen goed verzorgd. Mensen die het zelf niet kunnen betalen lopen het risico om slechter verzorgd te worden. En daar ben ik dus absoluut op tegen. Ik wil als gewone modale Nederlander een signaal afgeven aan het parlement en het kabinet en vragen of ze een poging kunnen doen om de scherpe kanten van de huidige bezuinigingen op dit gebied er af te halen.”

Het artikel in De Telegraaf heeft in elk geval zoveel reacties teweeggebracht dat de bewoners van Emmaus waarschijnlijk tot in lengte van dagen geen wc-papier hoeven te kopen. 3FM-deejay Ruud de Wild haalde Edet over om een groot aantal rollen naar Boxtel te transporten. 'Man bijt hond' bracht het resultaat van een collecte onder inwoners van Boxtel naar Emmaus en Omroep Brabant leverde ook een lading af. SBS 6 kreeg zoveel aanbiedingen van toiletpapier dat het zorgcentrum minstens zes maanden is voorzien.

Als mosterd na de maaltijd kwam ook de fractie van de PvdA/GroenLinks gisteravond aanzetten met 160 rollen wc-papier. Raadslid Marianne Juffermans, die vandaag om opheldering wil vragen bij de Zorggroep Elde, realiseerde zich dat velen haar voor waren gegaan. ,,Het voordeel was dat we nu de enige aanbieders waren. En om ons pakket zat een grote strik."

OP DE FOTO: Omroep Brabant bezorgde net als de makers van 'Man bijt hond' een grote lading toiletpapier voor de bewoners van woonzorgcentrum Emmaus.
19 februari 2004

Print deze pagina

Terug