GROEP 8 OVERSTEEK IN ÉÉN OCHTEND VERHUISD

Brandweer brengt leerlingen
naar nieuwe locatie

OP DE FOTO: Groep 8 van De Oversteek verhuist in brandweerwagens naar een nieuw tijdelijk lokaal aan de Oude Dijk. Zij worden in de Dorpsstraat uitgezwaaid door andere leerlingen van de Liempdse basisschool.

Maandagmiddag zijn de leerlingen uit de drie groepen 8 van basisschool De Oversteek in Liempde verhuisd naar het nieuwe tijdelijke onderkomen aan de Oude Dijk. De hele ochtend sjouwden zij tafels en stoelen en hielpen veel ouders en leraren met de verhuizing mee. Voor leerlingen uit groep 8c stond een speciale verrassing op het programma.

's Middags schrokken de leerlingen van de schreeuwende sirene en het blauwe zwaailicht van de brandweerwagen die langs het tijdelijke lokaal aan de Oude Postbaan reed. Er bleek echter nergens brand te zijn maar een op touw gezette actie. De Liempdse leerlingen mochten namelijk ofwel in een antieke ofwel in een moderne brandweerwagen stappen om vervolgens naar hun nieuw tijdelijk lokaal gebracht te worden.

Groep 8c heeft het afgelopen schooljaar les gevolgd in het instructielokaal van de Liempdse brandweer aan de Oude Postbaan. Het Jeugdjournaal besteedde op de eerste schooldag van dit jaar al aandacht aan dit unieke klaslokaal. De leerlingen mochten toen ook al een kijkje nemen in de brandweerwagens, maar maakten toen geen ritje. Het ruimteprobleem van De Oversteek wordt pas echt opgelost als de school in 2005 of 2006 kan beschikken over een nieuw onderkomen.

,,Heel leuk”, noemt leerling Danice Smetsers het ritje in de brandweerwagen. ,,Maar toen we die brandweerwagen voorbij zagen rijden dachten we even dat er echt ergens brand was”, vertelt zij. De 25 leerlingen uit groep 8c werden met hun twee leerkrachten in groepjes door de brandweer naar de Oude Dijk gebracht. Paul Knoops en Arne van Acht zaten in een ouderwetse brandweerwagen zonder sirene, zwaailicht of dak. ,,Dat gaf wel een lekker windje”, vertelt Paul wanneer hij in het nieuwe lokaal zit.

Arne legt uit dat er ooit wel een bel aan heeft gezeten maar dat die eraf is gehaald. ,,Vroeger hadden ze nog geen drempels en toen wij net over zo’n drempel reden viel er een onderdeel van de wagen af”, vertelt de leerling. Dat zorgde voor heel wat commotie want het ritje moest even onderbroken worden, zodat de lange ijzeren staaf opgeraapt en meegenomen kon worden.

De rit voerde van het instructielokaal langs het gebouw van de school aan de Dorpsstraat. Daar stonden tientallen kinderen uit alle groepen van de Liempdse basisschool langs de weg te zwaaien naar de brandweerwagens. Met zo nu en dan een loeiende sirene en het zwaailicht aan reed de moderne brandweerwagen, gevolgd door de open wagen van vroeger, door naar de Oude Dijk.

De ouders en leerkrachten hielden de verhuizing goed geheim voor de kinderen. Ook voor Ellen Timmermans kwam het ritje met de brandweer als een onverwachte en leuke verrassing ,,Ons pap was eigenlijk ziek thuis maar hij trok vanochtend ineens z’n kleren aan, hij wilde me ook erg snel de deur uit hebben maar toen zocht ik er nog niks achter”, blikt Ellen lachend terug.

,,Normaal komen veel van de leerlingen op de fiets naar school, maar dit keer hadden wij ze gezegd dat ze te voet moesten komen met de smoes dat ze mee moesten helpen sjouwen. Waardoor sommige kinderen nogal boos waren”, lacht lerares Annie van Esch. Maar dat het lopen achteraf zeker de moeite waard is geweest geven de kinderen graag toe.

De kinderen vinden het vooral heel leuk dat ze nu samen met alle andere leerlingen uit groep 8 bij elkaar in één gebouw zitten. ,,Want met de kinderen uit groep 6 en 7 speel je toch niet echt”, legt Ellen uit. Volgens Paul was het in het instructielokaal wel gezellig maar was het kleiner dan het lokaal op de nieuwe locatie. Ook zijn de kinderen erg blij met de grote speelplaats die ze nu krijgen waar twee voetbalgoals staan en twee baskets hangen.

De kinderen volgden de rest van de middag geen les maar speelden op de speelplaats waarna ze met de hele klas hebben geknutseld aan een cadeau voor de brandweermannen. Als bedankje voor de onvergetelijke dag...
19 februari 2004

Print deze pagina

Terug