BOXTEL 9 BESTAAT UIT DOVEN EN SLECHTHORENDEN

Dovenelftal speelt voor de
'derde' helft

OP DE FOTO: Staand van links naar rechts: Bart van Eekeren (Vught), Haico Theunissen (leider, Sint-Michielsgestel), Jacco Hes (Den Bosch), Bas Muskens (Boxtel), Dylan van Bommel (Boxtel), Shurman Obispo (Boxtel), Kevin Tolk (Schijndel), Marijn Schoenmaker (Vught), Dennis Hoogenboom (Sint-Michielsgestel) en Hans van Dal (leider en lijnrechter, Vlijmen). Gehurkt van links naar rechts: Joost Bazelmans (Veldhoven), Joris Veroude (Boxtel), Patrick Cromsigt (Boxtel), Amaniel Birhane (Den Bosch), Carlo Rovers (Heeze), Cristopher Gustavon (Den Bosch), Marcel Koopmans (Vlijmen) en Bram Koopmans (Geldrop). Op de foto ontbreken Nico Borst (Den Bosch), Willem-Jan Maasakkers, (Nuenen), Ronald Smits (Eindhoven), Bas Waayers (voorzitter FC South, Sint-Michielsgestel) en Richard Grijsbach (assistent-leider, Schijndel).

Sinds het begin van dit voetbalseizoen is de RKSV Boxtel een bijzonder elftal rijker. Het negende seniorenteam bestaat louter uit spelers met een gehoorbeperking. Doven en slechthorenden uit Boxtel en de verre omtrek spelen mee in de reguliere zesde klasse van de KNVB, nadat ze eerder als FC South uitkwamen in de nationale dovencompetitie. Bij hun Boxtelse club hebben de voetballers het prima naar hun zin.

De keuze om vorig jaar voor aansluiting bij RKSV Boxtel te kiezen was eenvoudig. ,,We hebben enkele jaren bij een Eindhovense club gespeeld, maar het merendeel van onze spelers komt tegenwoordig uit de regio Den Bosch-Boxtel. We zijn een kijkje gaan nemen bij diverse clubs. De centrale ligging, vlakbij de rijksweg A2 Ún de vernieuwde accommodatie hebben uiteindelijk de doorslag gegeven dat het RKSV Boxtel is geworden", vertelt Marcel Koopmans (27), speler Ún secretaris van het dovenelftal.

Sinds zijn geboorte is Koopmans doof: in een tweegesprek kan hij zijn gesprekspartner goed volgen en te woord staan. ,,Als ik alleen in een groep kom met horenden wordt het moeilijk. Gesprekken gaan zo vlug, die zijn nauwelijks te volgen voor een dove, ook al kun je liplezen. Dat is ook de reden waarom we een speciaal dovenelftal op de been houden. Niet zozeer voor het voetbal, maar meer voor de 'derde' helft."

FLUITSIGNAAL
Voetbal biedt naast sport ook ontspanning. Ook doven en slechthorenden vinden het fijn om na afloop van een wedstrijd even na te kaarten. In de praktijk blijkt dat niet mee te vallen als je in een elftal speelt met horenden. ,,Zoals gezegd: de gesprekken gaan te vlug om ze te kunnen volgen. Je voelt je al snel een buitenstaander en haakt af." Koopmans spreekt uit ervaring: zelf speelde hij tot vorig jaar bij Vlijmense Boys in zijn woonplaats.

Tijdens het gesprek met Koopmans komt onvermijdelijk de vraag boven hoe dove spelers de fluitsignalen van de scheidsrechter omgaan. ,,Nee, de scheidsrechter handelt niet anders dan in een 'normale' wedstrijd: hij gebruikt alleen zijn fluitje. Onze spelers wordt al jong geleerd altijd hun hoofd naar de bal te wenden. Op die manier zie je precies wat er gebeurt op het veld. Aan de gebaren van de arbiter zie je al gauw genoeg wat er aan de hand is."

Het leidt volgens de Vlijmenaar zelden tot problemen, zeker omdat voorafgaand aan een wedstrijd zowel de scheidsrechter als de tegenstander uitgelegd krijgen wat er aan de hand is. ,,Alleen bij buitenspel wil het nog wel eens tot vergissingen leiden. Dan ben je zo gefixeerd om een doelpunt te maken. En omdat je het fluitsignaal dan niet hoort, loop je door", weet Koopmans.

LACHEN
De leeftijd van de in totaal zestien spelers van het negende van Boxtel varieert van 18 tot 36 jaar. Van prestatievoetbal is geen sprake. ,,Zelf ben ik redelijk fanatiek en speelde onder meer in het Nederlands dovenelftal dat in 1995 Europees kampioen werd in Berlijn. Ook de Boxtelse speler Shurman Obispo was daar destijds bij. Verder hebben we nog een aantal hele goede spelers, maar er zijn er ook die pas op hun twintigste begonnen zijn met voetballen; voor hen is het puur ontspanning."

Het verschil in talent en gedrevenheid leidt niet tot problemen in het elftal. ,,Integendeel, soms is het lachen. Ook als een bal naast het doel gaat, terwijl er eigenlijk gescoord had moeten worden. Natuurlijk willen we graag winnen; toch staat het plezier in het spel voorop. We spelen nu in de middenmoot van de zesde klasse en daarmee zijn we niet ontevreden. Je moet je bedenken dat wij altijd in het nadeel zijn. In tegenstelling tot de ploeg die we tegenover ons hebben, kan onze coach niet of nauwelijks aanwijzingen geven tijdens de wedstrijd."

Onderling hebben de dove voetballers afgesproken dat ze de bal niet langer dan vijf seconden in bezit houden. ,,Daar trainen we nadrukkelijk op. Het is belangrijk voor de onderlinge communicatie. De bal moet rond en door hem met je ogen te volgen, zie je wat er in het veld gebeurt", vertelt de Vlijmenaar.

PRIMA OPVANG
Binnen de voetbalclub Boxtel worden de dove spelers prima opgevangen, vindt Koopmans. Het bestuur doet alle mogelijke moeite om noodzakelijke voorzieningen te treffen. Een mooi voorbeeld zijn de tenues. De meeste spelers maken meer onkosten omdat ze van buiten Boxtel komen. De reiskosten voor de wekelijkse training en wedstrijd lopen behoorlijk op. Dat was voor een aantal dove voetballers een drempel om ook nog eens roodwitte tenues aan te schaffen. ,,Te meer omdat het een paar maanden geleden nog niet helemaal zeker was of we na dit seizoen lid van Boxtel blijven."

Het bestuur van de voetbalclub wilde echter geen uitzondering maken op de regel, dat alleen de spelers van het eerste elftal een uitrusting van de club krijgen. Inmiddels hebben we echter de beschikking gekregen over de shirts waarin het eerste elftal vorig seizoen speelde. Een mooie oplossing", stelt Koopmans. ,,Het heeft ertoe bijgedragen dat we ons inmiddels thuisvoelen in Boxtel. Ik verwacht dat we na dit seizoen bij deze club gewoon doorgaan. Ook de spelers van andere elftallen reageren heel positief."

DOVENCOMPETITIE
Tot voor een jaar of zes kende Nederland een nationale dovencompetitie. Uit die tijd stamt ook de naam FC South. ,,Ons team was samengesteld uit dove voetballers uit het zuiden van het land. De meeste spelers kenden elkaar van Viataal, het toenmalige Doveninstituut in Sint-Michielsgestel", weet Koopmans.

Het aantal deelnemers aan de nationale dovencompetitie slonk echter door de hoge reiskosten die ploegen moesten maken. ,,We speelden onder meer in Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Uiteindelijk bleven alleen Rotterdam en FC South over; nou dan kun je moeilijk meer van een nationale competitie spreken. We hebben enkele jaren bij de Belgische voetbalbond gespeeld, maar dat was geen succes. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij een reguliere voetbalclub en dat bevalt prima."

Naast de zestien actieve voetballers telt FC South zeven rustende leden. Enkele van hen vervullen een bestuursfunctie. Wie meer wil weten over het dovenelftal van RKSV Boxtel, kan op internet de website www.fcsouth.nl raadplegen. Wekelijks speelt het doventeam op zondagochtend. Afgelopen weekend werd in sportpark Munsel met 5-3 verloren van Woensel, de nummer twee in het klassement.
19 februari 2004

Print deze pagina

Terug