BRANDWEER: 'BEDRIJF ONTSNAPT AAN VERWOESTING'

Stormschade oorzaak van
brand Zinkunie

OP DE FOTO: Beeld van de brand bij Zinkunie aan de Van Salmstraat. (Foto: Sander van Gils).

Een korte maar felle brand heeft maandagavond aanzienlijke schade aangericht bij het Boxtelse bedrijf Zinkunie aan de Van Salmstraat. Ongeveer zeventig vierkante meter van het dak werd door het vuur verwoest. Volgens brandweercommandant Frans DaniŽls is Zinkunie ontsnapt aan totale verwoesting.

Medewerkers van de avondploeg van Zinkunie ontdekten de brand maandagavond omstreeks zes uur en alarmeerden de brandweer. Bij het naderen van het bedrijf werd de ladderwagen van de Bossche brandweer ingeschakeld omdat de vlammen toen al uit het dak sloegen. ,,Kort daarna hebben we verder opgeschaald en is een voertuig van de blusgroep Liempde en van de brandweer in Schijndel opgeroepen", aldus DaniŽls.

De extra voertuigen waren onder meer nodig om voor een goede bluswatervoorziening te zorgen. Met name een ladderwagen heeft veel aanvoer van water nodig; daarbij zijn volgens de brandweercommandant twee eenheden nodig. De wateraanvoer werd deels aangelegd over het terrein waar tot vorig jaar kampeerwinkel De Wit gevestigd was.

De oorzaak van de brand kon dinsdag met zekerheid worden vastgesteld. Volgens de brandweercommandant heeft de storm van afgelopen weekeinde een afvoerpijp op het dak van het Zinkunie-complex beschadigd. Ter hoogte van de dakisolatie ontstond een gat in een afvoerpijp waarmee warme lucht van een zinkoven wordt afgevoerd. ,,Het isolatiemateriaal is gaan branden en in een oogwenk stond een groot deel van het dak in brand."

PUINRUIMEN
DaniŽls benadrukt dat deze brand heel gemakkelijk had kunnen uitgroeien tot een grote vuurzee waarbij het gehele complex verloren zou zijn gegaan. ,,Omdat er de laatste dagen nogal wat regen is gevallen was het dak erg nat. Ik denk dat we er daardoor in geslaagd zijn het vuur in betrekkelijk korte tijd onder controle te krijgen. Met en beetje pech hadden we de hele nacht moeten blussen en was het dinsdag puinruimen." Omstreeks 19.15 uur kon maandag het sein brand meester gegeven worden.

De brand heeft bij Zinkunie flinke schade aangericht. Volgens een zegsman van het bedrijf is de bedrijfsvoering niet in gevaar gekomen en kon de productie dinsdagochtend gewoon hervat worden. Directeur Jos van der Heijden van Zinkunie wilde niet reageren. De firma Larson-Juhl, die achter Zinkunie gevestigd is, had alleen te kampen met enige rook- en waterschade. Dankzij een goede brandwerende voorziening kon voorkomen worden dat het vuur zou overslaan naar dit bedrijf.

De brand bij Zinkunie roept herinneringen op aan de verwoestende brand die op 16 juni 1972 plaatsvond op dezelfde locatie. Toen werd de Boxtelse meubelfabriek Novum volledig verwoest. De brand bij Novum geldt met de brand in winkelcentrum Oosterhof en de brand bij Dumeco als een van de grootste branden in de Boxtelse geschiedenis.
12 februari 2004

Print deze pagina

Terug