ELEKTRICITEITSVOORZIENING BIJNA TWEE UUR PLAT

Boxtel raakt gewend aan stroomstoringen

OP DE FOTO: De overwegbomen in de Keulsebaan gingen door de stroomstoring dicht. Sommige weggebruikers trachtten de bomen te omzeilen, anderen maakten rechtsomkeert.

Een stroomstoring heeft zaterdag 7 februari het openbare leven in Boxtel, Liempde, Gemonde en delen van Best en Sint-Oedenrode tijdelijk stilgelegd. De storing ontstond om 11.13 uur en was om 12.50 uur verholpen. Meer dan twaalfduizend huishoudens werden door de stroomstoring getroffen.

Energiebedrijf Essent ging er lange tijd vanuit dat de storing werd veroorzaakt door een uitgevallen regeltransformator in het verdeelstation aan de Konijnshoolsedreef. Hier lag op 5 november 2002 ook de oorzaak van een grote stroomstoring, die toen werd veroorzaakt door een rat. Het dier veroorzaakte kortsluiting en zette Boxtel urenlang zonder stroom.

In de loop van zaterdagmiddag bleek uit metingen van Essent dat de storing elders in Boxtel was ontstaan. De oorzaak lag in een kabelstoring ter hoogte van de oversteekplaats voor fietsers in de Brederodeweg. ,,Nadat we alle klanten weer hadden voorzien van elektriciteit zijn we voorbereidingen gaan treffen voor reparatie", liet woordvoerster Liesbeth van Houten deze week weten. Die werkzaamheden zijn volgens Van Houten zondagmiddag succesvol afgerond.

Een zegsman van Essent meldde zaterdagmiddag dat de spanning in Boxtel op peil gebracht moest worden vanuit de hoofdvoeding in Eerde. ,,Dat neemt enige tijd in beslag. Slechts fasegewijs kunnen we de stroom terugzetten op het kabelnet. Door een tijdelijke ring te vormen en het getroffen gebied gefaseerd bij te schakelen kunnen we de elektriciteit terugbrengen", aldus de woordvoerder.

Omstreeks 12.35 uur was de stroomstoring in Liempde, Best en Sint-Oedenrode verholpen, rond 12.50 uur waren de problemen in Boxtel en Gemonde verholpen. De Boxtelse wijken Breukelen en Selissenwal bleven het langst verstoken van elektriciteit.

OP DE FOTO: Brandweerman Leo Veroude heeft zojuist twee verhuizers (rechts) uit de lift bevrijd in een appartementencomplex op de hoek Prins Hendrikstraat-Kasteellaan.

COMMUNICATIE
De stroomstoring heeft dit keer niet tot grote problemen geleid. De bedrijven op industrieterrein Ladonk, die bij eerdere storingen plat kwamen te liggen, werden ditmaal niet getroffen door de storing. De politie zette vrijwel direct extra surveillancewagens in, maar constateerde geen incidenten of calamiteiten, ook al werkten de verkeerslichten niet. In het politiebureau aan de Bosscheweg viel de stroom ook uit; telefoonverkeer was lange tijd niet mogelijk. Mobiele telefoons werkten daar wel; ook communicatie met de meldkamer bleef mogelijk.

,,De extra surveillancewagens worden altijd ingezet bij stroomstoringen. Niet alleen wordt toezicht gehouden op het verkeer, maar ook zijn we alert op winkels, waar deuren soms niet meer sluiten en alarminstallaties niet ingeschakeld kunnen worden", aldus woordvoerder Ivo Oosterbaan.

De Boxtelse brandweer maakte volgens een vast protocol een ronde langs alle appartementencomplexen en flatgebouwen met liften. In het appartementencomplex op de hoek van de Kasteellaan en de Prins Hendrikstraat werden twee mannen uit een lift gehaald, die juist bezig waren met een verhuizing. Zij brachten meer dan een uur in de lift door voordat ze bevrijd konden worden. Ze bleven ongedeerd en brachten de tijd door met spelletjes op de mobiele telefoon. Op Duinendaal werd een vrouw uit een lift bevrijd die volgens de brandweer flink ontdaan was. In andere liften werden geen personen aangetroffen.

OP DE FOTO: Klanten van Super De Boer Schellekens in Liempde worden opgevangen door het personeel. De verkoop van zaterdagkranten vindt buiten plaats.

Volgens zegsman Leo Veroude van de brandweer had het Boxtelse korps kort na het ontstaan van de stroomstoring problemen met de communicatie. De alarmcentrale was enige tijd niet bereikbaar, mede door overbelasting van het mobiele netwerk. Communicatie via mobilofoons en portofoons verliep zonder problemen.

De meeste winkels sloten kort na het wegvallen van de elektriciteit de deuren. Dat gold bijvoorbeeld voor supermarkt Konmar aan de Prins Hendrikstraat, waar het parkeerterrein zaterdag omstreeks 12.00 uur een verlaten indruk maakte. Ook supermarkt Plus Eijkemans aan de Van Beekstraat ging op slot; een brief bij de ingang verwees klanten naar de vestiging in Schijndel, waar zich geen problemen voordeden. Klanten in de supermarkten lieten winkelwagentjes staan en keerden veelal later terug om alsnog boodschappen te doen.

Het treinverkeer werd niet getroffen door de stroomstoring, spoorwegovergangen bleven in werking. De spoorwegovergangen van het Duits Lijntje gingen wel dicht. Volgens een zegsman van de Boxtelse brandweer kwam dat doordat deze overwegen zijn aangesloten op het lokale elektriciteitsnet. Automobilisten op de Keulsebaan slaagden erin de gesloten overwegbomen te omzeilen. De Wizzl in het Boxtelse station ging meteen op slot; treinreizigers werden verwezen naar de kaartjesautomaten. Maar ook die werkten vanwege de stroomstoring niet.

OP DE FOTO: De kaartjesautomaat bij het NS-station werkt vanwege de stroomstoring niet.

SCHADECLAIM
Volgens woordvoerster Van Houten van Essent komen klanten van het energiebedrijf niet in aanmerking voor een compensatieregeling die twee jaar geleden gold toen Boxtel urenlang zonder stroom zat. Toen kregen alle gedupeerden een compensatie van 35 euro. Pas als de stroom langer dan vier uur is onderbroken komt men daarvoor in aanmerking. ,,We zien dat als een vergoeding voor het geleden ongemak, het is geen schadevergoeding", aldus Van Houten. ,,Het staat mensen natuurlijk vrij een schadeclaim in te dienen, maar een claim kan alleen toegekend worden als sprake is van nalatigheid. En dat is in dit geval niet aan de orde."
MEER STORINGEN
Boxtel raakt zo langzamerhand gewend aan stroomstoringen. De laatste twee jaar deden zich in deze regio regelmatig stroomstoringen voor. De grootste storing dateert van 5 november 2002, toen een rat kortsluiting veroorzaakte in het verdeelstation van energiebedrijf Essent aan de Konijnshoolsedreef. Toen zat Boxtel meer dan vier uur zonder stroom.

Eerder dat jaar zat een deel van het centrum van Boxtel zonder stroom door een defecte laagspanningskabel. Vorig jaar zorgde een storing in enkele straten in Boxtel-Oost voor veel problemen. Toen werd na een storing te veel stroom op de kabels gezet en raakte veel huishoudelijke apparatuur defect. Een ontploffing in een regelstation bij Dumeco leidde tot een stroomstoring op delen van bedrijventerrein Ladonk.

Liempde werd in 2002 getroffen door een forse stroomstoring nadat een automobilist een trafohuisje had geramd. Gemonde zat in december 2003 enkele uren zonder stroom. Ook nu werden Liempde en Gemonde getroffen door de stroomstoring.

OP DE FOTO: Winkelier Christ Putmans aan de Kapelstraat in Liempde had nauwelijks hinder van de stroomstoring. De rekening werd handmatig opgemaakt.
12 februari 2004

Print deze pagina

Terug