HORECA WIL POLITIEK DEBAT

Burgemeester voelt weinig voor proef met horecatijden

Burgemeester Jan van Homelen denkt dat Boxtel nog niet rijp is voor een tijdelijke verlenging van de horecasluitingstijden. Hij zegt dat in een reactie op een brief van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Boxtel-Liempde, waarin wordt aangedrongen op zo'n proef. Volgens Van Homelen voldoen nog niet alle horecazaken aan de voorwaarden en is er nog te vaak 'trammelant' tijdens uitgaansavonden.

De horeca in het centrum van Boxtel dringt al geruime tijd aan op een proef om de sluitingstijden met één uur te verruimen. De cafés op en rond de Markt zouden op vrijdag en zaterdag de deuren pas om 03.00 uur moeten sluiten. Afdelingsvoorzitter Gerard van der Sloot licht toe dat een verruiming van de sluitingstijden zal leiden tot een betere spreiding van het huiswaarts kerende uitgaanspubliek.

Op dit moment leidt de verplichte sluiting om 02.00 uur te vaak tot overlast, stelt Van der Sloot. Hij erkent dat de horecaondernemers ook commerciële belangen hebben bij de proef. Door de cafés een uur langer open te houden kan in Boxtel antwoord gegeven worden op de ruimere openingstijden die in de omgeving gelden. ,,Veel jongeren gaan buiten Boxtel stappen omdat de kroegen daar langer open zijn", aldus Van der Sloot.

Burgemeester Van Homelen studeert al geruime tijd op de mogelijkheden voor een experimentele verruiming van de sluitingstijden. Hij is van mening dat de Boxtelse horeca nog niet klaar is voor een proef. ,,Zolang er bedrijven zijn die niet voldoen aan alle condities kan van een verruiming van de openingstijden geen sprake zijn", aldus Van Homelen.

De burgemeester is bang dat een ruimere openstelling van de kroegen tot meer overlast zal leiden in het centrum en dat de leefbaarheid voor de bewoners wordt aangetast. Bovendien herhaalt hij dat de langere politie-inzet tot problemen kan leiden. Van Homelen: ,,Een dag later heeft de politie minder mensen beschikbaar omdat ze de vorige avond langer hebben moeten werken."

Hij erkent met de horecaondernemers dat de samenwerking met het politiekorps goed verloopt. Dat sprake is van een goed en veilig uitgaansklimaat, zoals in de brief wordt gesteld, waagt Van Homelen te betwijfelen. ,,Sla er iedere week de kranten maar op na. Het is iedere week trammelant in Boxtel." De politie constateerde vorige week in deze krant dat het horecatoezicht vruchten afwerpt, maar dat wekelijks sprake is van onenigheid en vechtpartijen. Het aantal geweldsdelicten is afgenomen.

LANGE BAAN
Voorzitter Van der Sloot van de lokale afdeling van Horeca Nederland is van mening dat de horecaondernemers op alle fronten extra aandacht hebben besteed aan zaken als geluidsoverlast. Dat deed men op advies van de Boxtelse politiek, die in januari 2003 vergaderde over een proef met de sluitingstijden. ,,We hebben de nodige maatregelen genomen om aan de wetgeving te voldoen", zegt Van der Sloot.

Hij is van mening dat de plannen om een proef te houden door de gemeente op de lange baan worden geschoven. ,,Steeds is er weer een ander bedrijf dat niet voldoet aan de voorwaarden. Eerst was het Becoloth, toen Het Hart van Boxtel. Men blijft zoeken terwijl wij dit punt zo graag op de agenda willen zetten." Van der Sloot vraagt in zijn brief aan het college van B. en W. en de gemeenteraad of de kwestie opnieuw op de politieke agenda kan worden gezet. Hij vraagt of de gemeenteraad in de raadsvergadering van 25 maart een besluit wil nemen over het houden van een proef die zes maanden moet duren.

Formeel gezien kan de gemeenteraad zo'n besluit niet nemen. De verruiming van de sluitingstijden valt onder de noemer openbare orde en veiligheid. En dat hoofdstuk zit in de portefeuille van burgemeester Van Homelen.
12 februari 2004

Print deze pagina

Terug