VIER DWERGPAPEGAAIEN BEKROOND

Vogelkweker Toon van Wijck wereldkampioen in Lausanne

OP DE FOTO: Toon van Wijck, hier bij zijn vogelkooien met de vier succesvolle gele oranjekop dwergpapegaaien, toont de prijzen die hem tijdens de Wereldtentoonstelling in Lausanne ten deel vielen.

Tijdens de wereldtentoonstelling van siervogels die tot en met afgelopen zondag in het Zwitserse Lausanne werd gehouden, is de stam met vier dwergpapegaaien van Toon van Wijck uit Boxtel uitgeroepen tot wereldkampioen in de categorie agaporniden roseicollis. Met 374 punten bleef Van Wijck de nummer twee in het klassement met vier punten voor.

Van Wijck kweekt sinds tien jaar siervogels. Begonnen als liefhebberij kreeg zijn hobby zes jaar geleden een meer serieus karakter toen hij mee ging doen aan bondskeuringen. Het leverde hem onder meer de Boxtelse Ún Nederlandse kampioenstitel op.

Van Wijck reageerde uitgelaten nadat hij vorige week telefonisch op de hoogte werd gebracht van het succes dat zijn vier dwergpapegaaien hadden geboekt. Zelf reisde hij niet naar de keuring. ,,Vorig jaar vond de wereldtentoonstelling in Frankrijk plaats en daar ben ik wel geweest. Op het moment dat ik de vogels van de toenmalige wereldkampioen aanschouwde, was ik niet Úcht onder de indruk. Ik dacht bij mezelf: dat moet mij ook lukken."

EENHEIDSPUNTEN
Vier vogels die erg veel op elkaar lijken vormen tijdens de keuringen een zogenaamde stam. Hoe meer verschillen de keurmeesters constateren, hoe minder 'eenheidspunten' een stam krijgt. ,,Deze stam is nu zes jaar oud. Dat ze er zo mooi uitzien komt omdat ik ze dit seizoen niet aan andere keuringen mee heb laten doen. Dat gaat toch ten koste van de conditie van de vogels. Die tactiek heeft succes gehad", glundert Van Wijck.

De vogels werd twee weken geleden bij gemeenschapshuis De Rots opgehaald en met een vrachtwagen naar Zwitserland getransporteerd. Afgelopen dinsdagavond arriveerden ze terug in Boxtel; naast het winnend kwartet ook de oranjekop dwergpapegaai die in de categorie enkeling met 91 punten een zilveren plak behaalde.

Van Wijck is lid van de Boxtelse vogelvereniging Ons Ideaal, maar daarnaast ook van Vogelvreugd en De Witte Merel. Nederland was tijdens de wereldtentoonstelling (waaraan in totaal ruim 18.000 siervogels uit twintig landen deelnamen) met tweeduizend inzendingen vertegenwoordigd. Ook vier andere leden van Ons Ideaal, afkomstig van buiten Boxtel, vielen in de prijzen.
5 februari 2004

Print deze pagina

Terug