A.C.G. VIANEN WINT EERSTE DICHT-SLAM-RAP

Energieke slammers veroveren Boxtel

OP DE FOTO: De winnaar van de eerste Dicht-Slam-Rap in Boxtel: A.C.G. Vianen uit Eindhoven.

Al voor de afsluiting van de eerste Dicht-Slam-Rap in café Begijn stond vast dat de Boxtelse dichtwedstrijd volgend jaar een vervolg zal krijgen. De pijpenla in de noordoosthoek van de Markt was donderdag 29 januari bijna te klein voor de ontvangst van zoveel dichters, slammers, rappers en liefhebbers van deze literaire uitingen. ,,Ik ben verrast door het niveau van de dichtkunst in Boxtel”, sprak juryvoorzitter Bert van de Kamp complimenteus.

Met een bekentenis en een energieke uitsmijter bewees slammer A.C.G. Vianen even na elf uur dat hij terecht was uitgeroepen tot winnaar van de eerste Dicht-Slam-Rap in Boxtel. De jonge Eindhovenaar, gestoken in net kostuum en getooid met lange paardenstaart, bekende na de uitreiking van de hoofdprijs – een oorkonde en 100 euro – dat hij eigenlijk helemaal niet uit Eindhoven komt, maar uit Drenthe stamt. Vervolgens slingerde hij een spetterend gedicht in het Drents het café in, dat speciaal voor de avond in Boxtel geschreven leek en de Dommel als onderwerp had.

De ’gewone’ dichters die deelnamen aan de Dicht-Slam-Rap-wedstrijden stonden ondanks hun vaak prachtige juweeltjes in de schaduw van het geweld dat de slammers voor het voetlicht brachten. Naast A.C.G. Vianen ontpopte Amsterdammer Pom Wolff zich tot een specialist in het genre. Wolff, die veelal via internet publiceert, kreeg zo nu en dan hulp van Karlijn Groet, schuwde geen enkel onderwerp en liet zijn publiek onder meer kennismaken met ’gouden regen’ (plasseks – red.).

Naast Vianen en Wolff drongen AdJan van Gils uit Eindhoven en Henk Wittenberg uit Schijndel door tot de finale. Beiden imponeerden met gevoelige gedichten. Wittenberg, docent aan SintLucas in Boxtel, kwam in de eindstrijd pas echt goed op gang, maar zijn fraaie dichtregels waren niet opgewassen tegen het geweld van de slammers.

OP DE FOTO: Marlies Mertens van de openbare bibliotheek (links) feliciteert Fenna Vlekke met het behalen van de aanmoedigingsprijs en de publiekprijs van de Dicht-Slam-Rap.

Deelnemers die de finale misliepen, maakten ook indruk. Boxtelaar Martin van Driel, geboren en getogen in Zeeland, vertolkte een mooi gedicht over de watersnoodramp in 1953. Paul de Haan, ook uit Boxtel, raakte een gevoelige snaar bij veel aanwezigen. Dat deed ook Maarten Gulden uit Eindhoven, wiens gedicht ’De as van het kwaad’ imponeerde.

Bosschenaar Yorgos Dalman spitste zijn voordracht toe op de inwoners van Boxtel. ,,Jullie schijnen een ruig en pikant volk te zijn”, stak hij van wal. De lovende wijze waarop hij werd geïntroduceerd beviel hem allerminst. ,,Nadat ik één keer in Revisor heb gestaan, hebben ze me nooit meer gebeld. En mijn eerste bundel was nog net geen flop.” Dalman maakte indruk met zijn ’Claustrofobie tussen twee vrouwenbenen’.

Na elf optredens wees de jury, bestaande uit voorzitter Bert van de Kamp, Marlies Mertens (bibliotheek), Ferry Schoth (Elckerlijc) en Marcel Linssen (Brabants Dagblad) vier dichters aan voor de finale. In de eindstrijd trok A.C.G. Vianen aan het langste eind.

OP DE FOTO: Burgemeester Jan van Homelen verrast Victor Vroomkoning met de zilveren kei.

Juryvoorzitter Van de Kamp gaf toe dat het beoordelen van de vier finalisten niet eenvoudig was omdat ze zich bedienden van verschillende uitingsvormen. ,,Het is appels met peren vergelijken”, aldus Van de Kamp, kort voordat hij A.C.G. Vianen uitriep tot winnaar. ,,De jury had vandaag niet alleen de taak om gedichten te beoordelen, maar moest ook de performance meewegen. We hebben gekozen voor een geluidsmagiër die ons heeft verrast met een ware audiohappening.”

Aan de eerste Dicht-Slam-Rap was een posterwedstrijd verbonden voor studenten van SintLucas. De competitie werd gewonnen door Michel Lemaire, die in de ogen van het publiek de mooiste affiche maakte voor de dichtwedstrijd. De poster van Emke van Deijnen uit Horst werd gebruikt als omslag voor de dichtbundel die ter gelegenheid van de Dicht-Slam-Rap-wedstrijd is verschenen. De bundel is voor vijf euro te koop bij boekhandel Elckerlijc.
5 februari 2004

Print deze pagina

Terug