VOORLEESKAMPIOENSCHAP IN BIBLIOTHEEK

Boxtelse Ismay Bax naar de regionale voorleeswedstrijd

OP DE FOTO: Op de foto overhandigt Cisca van Hemert, coördinator jeugdbibliotheekwerk, de Boxtelse kampioene Ismay Bax een bos bloemen. Daaromheen van links naar rechts verhalenverteller Eric Borrias, en de juryleden Ans von Harenberg, Marjolein Krijger en voorzitter van de jury Ineke Platel.

Woensdag 21 januari streden negen jongens en meisjes uit de bovenbouw van de plaatselijke basisscholen om de titel Boxtels voorleeskampioen. In de bibliotheek lazen zij een voor een een passage van vier minuten uit hun favoriete boek voor. Iedere schoolkampioen had twaalf supporters meegebracht, wat resulteerde in een groot en enthousiast publiek.

De deskundige jury bestond uit voorzitter Ineke Platel, journalist, Marjolein Krijger, kinderboekenauteur en illustrator, en kinderboekenspecialist Ans von Harenberg. Aan hen de moeilijke taak om uit de negen schoolkampioenen één Boxtelse kampioen te kiezen. Na lang wikken en wegen riep zij Ismay Bax van De Vorsenpoel uit tot Boxtelse voorleeskampioen. ,,Je hebt zo natuurlijk verteld, het leek bijna of je het niet voorlas. Je hebt ook een mooie stem en gebruikte een goede intonatie”, sprak Platel lovend.

Ismay ontving een certificaat, bos bloemen en een boekenbon. ,,Ik had helemaal niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vond iedereen goed”, sprak Ismay net na de prijsuitreiking. Haar zus hield een tijd geleden een boekbespreking over ’Zilvertand’ van Paul van Loon, waardoor Ismay kennismaakte met dat boek. Ook zij raakte van het verhaal gecharmeerd en besloot het te gebruiken voor de voorleeswedstrijd op school.

,,Ik heb het nogal druk gehad met allerlei dingen, waardoor ik ’s avonds onder de dekens oefende met zachtjes voorlezen”, aldus de Boxtelse kampioene. Tijdens het voorlezen in de bibliotheek leek Ismay helemaal niet zenuwachtig te zijn en ging volledig op in het verhaal. Ze bouwde de spanning daarbij goed op en keek het publiek veelvuldig aan.

OP DE FOTO: De Boxtelse voorleeskampioene Ismay Bax leest haar favoriete fragment voor uit het boek ’Zilvertand’ van Paul van Loon.

LUDIEKE PRESENTATIE
Presentator van het voorleeskampioenschap was Eric Borrias. De beroepsverhalenverteller uit Vught presenteerde de wedstrijd op een ludieke wijze. Hij speelde een warrige man midden in een verhuizing en bij toeval vond de voorleeswedstrijd in ’zijn huiskamer’ plaats. Hij betrok het publiek bij de wedstrijd en leidde de schoolkampioenen naar het podium.

De jury gaf aan dat de keuze voor één kampioen moeilijk maar noodzakelijk was en dat zij daarom drie andere leerlingen wilde belonen met een eervolle vermelding. Jaynee Vugts was één van hen en Platel sprak tegen haar: ,,Het was heel goed, je was ook duidelijk verstaanbaar en iedereen was stil.”

Jaynee beet woensdag het spits af en nam als eerste plaats op het podium waar zij zich voorstelde aan het publiek. Haar fans moedigde Jaynee met een groot spandoek aan. Zij las daarna een spannend fragment uit een boek van Carry Slee voor waarmee de leerlinge van de Angelaschool de zaal wist te boeien. Eelco van Rooy heeft volgens de jury ook een eervolle vermelding verdiend. Hij beklom namens De Spelelier het podium en las zijn favoriete fragment uit een boek van Roald Dahl voor.

Zijn klas was trots op de neergezette prestatie wat bleek uit de yell die volgde: ’Eelco ook al ben je klein, toch zal jij de grootste zijn’. ,,Iedereen luisterde naar jouw fragment, je hebt het knap gedaan en het was goed verstaanbaar, heel mooi”, luidde de lovende kritiek van de juryvoorzitter.

Ook Janske Boschma kreeg een eervolle vermelding. Zij vertegenwoordigde De Oversteek met een mooi fragment dat zij afsloot met een zangerig opgelezen versje. ,,Wij vonden het heel mooi, je hebt ook een mooie stem maar wij vonden het erg jammer dat het maar zo kort was”, gaf Platel haar mee.

De andere deelnemers waren Soraja Neggers namens De Hobbendonken, Tjeu Schellekens (Molenwijkschool), Wies van Dooremalen (Sint Petrusschool), Manon Verhoeven (Sint-Theresiaschool) en Emma Nazaryam namens De Walpoort.

Ismay vertegenwoordigt Boxtel 27 maart tijdens de regionale voorleeswedstrijd in Tilburg. Als zij die doorstaat mag ze naar de provinciale kampioenschappen op 24 april en als ze daar wint mag ze 26 mei Noord-Brabant gaan vertegenwoordigen tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. ,,Ik lees in Tilburg weer hetzelfde fragment voor, want dat ging vandaag goed”, aldus de Boxtelse voorleeskampioen.

OP DE FOTO: Beroepsverhalenverteller Eric Borrias vermaakt de Boxtelse kinderen tijdens het juryberaad met een spannend verhaal over de uitdrukking ’Met ziel en zaligheid’.
22 januari 2004

Print deze pagina

Terug