TOON STRIK: 'HET KAN VEEL MOOIER'

Eigenaar Breaks wil meedenken over verplaatsing dinercafé

OP DE FOTO: Het pand van dinercafé Breaks nabij de Zwaanse Brug.

Tijdens de presentatie van een centrumvisie voor Boxtel, stelde stedenbouwkundige Hans Stoelinga van het Bredase bureau Compositie 5 Stedenbouw maandag 19 januari dat dinercafé Breaks nabij de Zwaanse Brug dient te verdwijnen. Het enkele jaren geleden gebouwde horecapand omschreef hij als een 'niet passend element' op deze locatie. Eigenaar Toon Strik wil wel meedenken over een andere invulling.

Strik was zelf niet tijdens de informatieavond in het gemeentehuis aanwezig. Als hij gevraagd wordt naar een reactie, zegt hij bereid te zijn om mee te werken aan verplaatsing van het bedrijf, waarvan sinds mei vorig jaar Jean Phillipe Boyer de uitbater is. Strik stelt wel als voorwaarde dat er een goede regeling getroffen wordt. Het is duidelijk dat verplaatsing de gemeente veel geld zal gaan kosten.

Strik deelt de mening van Stoelinga dat op deze locatie aan de oever van de Dommel de belevingswaarde van de rivier veel groter kan worden dan die nu is. ,,Ik ben wel in voor een aanpassing. Alles kan veel mooier, er is destijds niet genoeg mee gedaan", zegt de in Lennisheuvel woonachtige ondernemer. Hij kocht het pand nadat lunchroom Buchestelle in het najaar van 2002 op de fles ging.

Exploitant Boyer van 'Breaks' vindt het vreemd dat zijn dinercafé zou moet verdwijnen. ,,Ook ik vind dat de omgeving best verfraaid kan worden. Daarover hebben we ook zelf ideeën, maar daaraan wil de gemeente niet meewerken. Natuurlijk moet er iets gebeuren met het centrum van Boxtel. Daar zal iedereen het wel over eens zijn. Wat ik niet begrijp, is dat nu weer zo'n duur bureau ingehuurd moet worden om dat op papier te zetten."

MODERN
Zelf vindt Strik de modern vormgegeven eetgelegenheid niet echt fraai. ,,Maar de 'geleerden' hebben het destijds goedgekeurd", verwijst hij naar de instemming die het ontwerp uiteindelijk kreeg van de Welstandscommissie. ,,Bij de voorbereiding van de bouw zijn - geloof ik - wel dertig ontwerpen op tafel geweest."

Wilko van Elderen, destijds initiatiefnemer van een croissanterie op deze plek in hartje-Boxtel, wilde hier aanvankelijk een meer historiserend gebouw realiseren. Een gebouw dat de herinnering zou ophalen aan de vroegere herberg De Zwaan, die verwoest werd aan het einde van Tweede Wereldoorlog. Een dergelijk ontwerp werd door stedenbouwkundigen destijds van tafel geveegd.

Na vier jaar voorbereidingen werd 'Buchestelle' in december 1999 geopend. De moderne vormgeving leidde in Boxtel tot veel kritiek. Die wordt nu dus onderschreven door de samensteller van een nieuwe stedenbouwkundige visie.
22 januari 2004

Print deze pagina

Terug