BOXTEL-SPELERS OVER AFSTRAFFING DOOR PSV (1-16)

'We werden gewoon overklast'

OP DE FOTO: Willy van de Kerkhof (links) haalt namens PSV doeltreffend uit in de wedstrijd tegen Boxtel op 9 augustus 1977. Zijn broer René van de Kerkhof (rechts) kijkt toe, net als de Boxtel-spelers Jozef van Eijndhoven (tweede van links) en Sjaak Pastoor (tweede van rechts). (Archieffoto Brabants Centrum).

Vele Boxtelaren kunnen het zich waarschijnlijk nog maar al te goed herinneren. Op 9 augustus 1977 speelde het eerste elftal van RKSV Boxtel thuis tegen een van de sterkste PSV-teams uit de geschiedenis van de Eindhovense eredivisionist. Heel Boxtel en omgeving liep uit om sterren als Jan van Beveren, de gebroeders Van de Kerkhof en Willy van der Kuijlen van dichtbij live aan het werk zien. De kleine vijfduizend toeschouwers kregen waar voor hun geld. PSV rolde Boxtel op met 1-16Ľ

De selectie van PSV die in het seizoen 1977-1978 getraind werd door coach Kees Rijvers stond aan de vooravond van een zeer succesvol seizoen. Aan het eind van de rit wonnen de Eindhovenaren niet alleen de landstitel maar ook de UEFA-Cup na onder meer Barcelona uitgeschakeld te hebben. Vooraf was dan ook al duidelijk dat voor de spelers van Boxtel in de oefenwedstrijd tegen PSV weinig eer te behalen viel.

,,Het belangrijkste doel was om de schade beperkt te houden”, aldus Jo van de Langenberg (49), een van de spelers van Boxtel, die destijds tegen PSV mocht aantreden. ,,Het seizoen ervoor waren we naar de derde klasse gepromoveerd en dat vormde een mooie aanleiding om PSV naar Boxtel te halen. We trokken altijd redelijk wat publiek, maar voor vijfduizend man hadden we nog nooit gevoetbald. Natuurlijk waren we vooraf best zenuwachtig, maar eigenlijk niet veel meer dan normaal. Er is vóór een wedstrijd altijd sprake van een zekere spanning, maar als je eenmaal in het veld staat, valt alles van je af. Dat was toen ook zo.”

Van de Langenberg, die zijn brood verdient als stucadoor en momenteel bij Boxtel leider is van het tweede team, fungeerde destijds als voorstopper en zag in de bewuste wedstrijd zodoende heel wat PSV’ers voor zich opdoemen. ,,Wie mijn directe tegenstander was? Die had ik niet, want door de voortdurende positiewisselingen van de PSV-spelers stond er steeds iemand anders tegenover me. Het was gewoon zaak om te proberen de PSV’er die het dichtst in de buurt was, proberen uit te schakelen, maar dat was heel lastig. Ze waren in alles een stuk beter en hadden een veel hogere snelheid van handelen. We vervulden die dag eigenlijk een bijrol. De mensen kwamen natuurlijk vooral om PSV te zien spelen.”

TOPSCORER
In het eerste elftal van Boxtel speelden destijds naast Van de Langenberg spelers als Martien Meulendijk, Jozef van Eijndhoven, Leo Verberk, Ad Voets, Sjaak Pastoor en doelman Kees van der Schans, die in de wedstrijd zestien keer de trieste gang naar het net moest maken. PSV’er Van der Kuijlen was topscorer met vijf treffers. ,,Toch keepte Kees een hele goede wedstrijd. Het is aan hem te danken dat de score niet nog verder uitliep”, zegt Gerard van Eijndhoven (50), de linkerspits van Boxtel in 1977 en de speler die als enige de eer had om topdoelman Jan van Beveren te verschalken met een onhoudbaar schot. Van Eijndhoven:

,,Tegen een profploeg als PSV krijg je nauwelijks ruimte om te voetballen, laat staan dat je veel kansen krijgt. In dat soort wedstrijden loop je vooral achter de tegenstander aan en heb je zelf maar heel weinig balbezit. Als je dan de kans krijgt om op goal te schieten, moet je dat meteen doen, want anders ben je de bal alweer kwijt. Ik weet nog dat ik net buiten het strafschopgebied stond en een gaatje zag; vervolgens haalde ik uit en zag ik de bal in het doel gaan. Het was toen geloof ik al 12-0 voor PSV, maar het belangrijkste was dat de eer gered was. Buiten dat gaf scoren tegen zo’n goede doelman als Van Beveren natuurlijk ook een goed gevoel.”

Van Eijndhoven, die van 1990 tot 2002 leider was van het eerste team van Boxtel en nog regelmatig op het 'BOC'-terrein te vinden is, bewaart ondanks de monsternederlaag goede herinneringen aan de wedstrijd tegen PSV. ,,We zijn toen gewoon overklast en dat was absoluut geen schande. Na een kwartier keken we al tegen een 0-6 achterstand aan, bij rust was het 0-9. Nee, ik heb niet gebaald tijdens de wedstrijd. In het veld merk je natuurlijk dat je overal een stapje te laat komt, maar aan de andere kant kun je als tegenstander ook genieten van de kwaliteiten van die profspelers”, aldus Van Eijndhoven, die werkzaam is als timmerman.

,,Het was leuk om een keer tegen die mannen te voetballen, maar het was zeker niet het hoogtepunt uit mijn voetbalcarričre. Wat dat betreft zijn de kampioenschappen die we behaald hebben in die tijd en vooral de onderlinge kameraadschap me meer bijgebleven. We hadden een echte vriendenploeg met luxe- en werkpaarden en hadden alles voor elkaar over. Dat kom je nu nauwelijks meer tegen.”

Wat er verder gebeurde in 1977:

* Een meerderheid van de Boxtelse raad stemt in januari in met de aanleg van een nieuwe rijksweg (variant 20) als oplossing voor de problematiek rondom de verbinding 's-Hertogenbosch-Eindhoven.

* Modecentrum Frans Theelen uit het Limburgse Roggel opent begin april een vestiging in het centrum van Boxtel. Het oude pand van hotel 'Riche' wordt omgetoverd tot een riant winkelpaleis.

* De H. Bloedprocessie in Boxtel wordt zondag 5 juni tot teleurstelling van duizenden belangstellenden afgelast. Door de slechte weersomstandigheden trekt de stoet niet uit.

* Pastoor Victor Tilman neemt eind juni na 26 jaar afscheid van zijn parochiegemeenschap in Lennisheuvel. Het geschenk van de parochie is bijzonder: een reis naar bedevaartplaats Lourdes.

* Het herenelftal van hockeyclub MEP degradeert begin juni van de hoofdklasse naar de eerste klasse. Bloemendaal verzilvert twee strafballen in het beslissingsduel met Boxtel en wint zo met 2-0.

* Liempde wordt opgeschrikt door een gewapende overal in juli op het hulppostkantoor aan de Oude Dijk. De overvaller gaat er met een buit van ongeveer drieduizend gulden vandoor.
22 januari 2004

Print deze pagina

Terug