NINA PJEVAC UIT BOXTEL MAAKT RUBBEREN SIERADEN

Ontwerpster neemt deel aan
Salon van Parijs

OP DE FOTO: Nina Pjevac in haar hobbykamer tijdens het maken van een sieraad. Op de voorgrond twee rubberen sieraden van haar hand.

Zeven jaar geleden kwam de Kroatische Nina Pjevac naar Boxtel, niet als vluchteling, maar voor haar man. Zij beschikte mede dankzij haar studies in Kroatië over diverse kunsttechnieken en uitte haar creativiteit op dat moment vooral in het beschilderen van zijde. Vier jaar later besloot ze deel te nemen aan de cursus ’sieraden en ruimtelijke vormen in kunststof en metaal’ aan het Instituut Pieter Brueghel te Veghel en verruilde vervolgens haar ’oude beroep’ van meubelontwerpster voor sieradenontwerpster. Momenteel exposeert Pjevac samen met acht andere Nederlandse kunstenaars in de Salon van het Nederlands Instituut in Parijs. Daar zijn drie rubberen sieraden van haar hand tot en met half juni te bezichtigen.

In Kroatië studeerde Pjevac af aan de School voor Toegepaste Kunsten, vervolgens studeerde zij architectuur en daarna textiel en design, maar ze maakte deze opleidingen niet af. Pjevac specialiseerde zich in het schilderen op zijdedoeken. ,,En met het beschilderen van zijde kon ik in mijn levensonderhoud voorzien”, aldus Pjevac.

Toen de van oorsprong Kroatische meubelontwerpster haar huidige man leerde kennen, besloot ze naar Nederland te verhuizen. Eenmaal in Nederland exposeerde zij in 1997 haar schilderijen onder ander in ’t Atelier te Boxtel. ,,Maar op een gegeven moment liep ik vast met zijde en ben ik iets nieuws gaan zoeken. Sieraden ontwerpen leek me interessant en zo ben ik bij Pieter Brueghel terechtgekomen.”

Al snel bleek Pjevac een talent in het ontwerpen van sieraden en samen met docente Irene Rhemrev besprak de kunstenares haar mogelijkheden. ,,Rhemrev zag mijn eerste werken op het gebied van sieraden, maar vond ze op dat moment nog niet goed genoeg voor een tentoonstelling. Wel zei ze er toekomst in te zien. En dat gaf mij natuurlijk een enorme motivatie om door te gaan”, aldus Pjevac.

Binnen een paar maanden produceerde ze drie werkstukken die volgens haarzelf, Rhemrev en een aantal andere deskundigen wél het gewenste niveau van een tentoonstelling behaalden. ,,En die drie stukken mocht ik in 2001 op een multiculturele tentoonstelling in Delft exposeren”, aldus Pjevac. Dat was, zoals de ontwerpster zelf zegt, haar start voor het serieus exposeren van sieraden. Daarna had ze twee tentoonstellingen in Tilburg, één in het centrum voor beeldende kunst ’Duvelhok’, en één in Fuego, een galerie voor toegepaste kunst. Ook exposeerde Pjevac bij Mier’s, een galerie in Veghel.

PASSIE
Pjevac woont nu alweer zeven jaar met haar Nederlandse man in Boxtel. De kunstenares praat goed Nederlands en vertelt honderduit over haar nieuwe passie: het ontwerpen van rubberen sieraden. De techniek die Pjevac toepast, hanteert zij sinds 2002 en is uniek. ,,Per toeval zag ik in een rommelwinkel een zakje met afdichtingen liggen. Dat kocht ik, puur om te kijken of ik er wat mee kon. En toen bleek dat er heel veel mee te doen is”, licht Pjevac toe.

De rubberen ringen zijn er in diverse soorten en maten, waardoor Pjevac de ringen in elkaar kan vlechten. Bovendien zet zij de rubberen ringen in elkaar met kraaltjes en nylondraad, wat een extra effect aan de uitstraling van de sieraden geeft. De nylondraden smelt ze vervolgens met behulp van een kaars vast aan het kraaltje om te voorkomen dat het losraakt. Haar inspiratie voor de sieraden haalt ze onder andere uit grote middeleeuwse kostuums.

Dankzij haar lidmaatschap van de Vereniging voor Vrije Vormgevers kreeg de Boxtelse een verzoek om met haar rubberen sieraden deel te nemen aan de Salon van het Nederlands Instituut in Parijs. Dit instituut promoot Nederlandse vormgevers in Parijs. Een Nederlandse kunsthistorica bekeek de inzendingen en maakte een selectie van de beste Nederlandse inzendingen. Behalve Pjevac, mochten nog acht andere Nederlandse vormgevers hun rubberen of kunststof sieraden exposeren in Parijs. De Salon in Parijs duurt van 7 januari tot en met half juni.

BEKENDHEID
Het beschrijven van haar eigen werk vindt Pjevac één van de moeilijkste dingen. ,,Ik vind het zo moeilijk om dan objectief te blijven.” Haar collectie rubberen sieraden is erg divers en varieert bijvoorbeeld van armbanden en hoedjes tot grote halssieraden. ,,Het zijn draagbare sieraden, behalve de grote stukken. Die zijn niet geschikt om op vrijdag mee naar de markt te gaan”, lacht de Boxtelse. Over de toekomst is Pjevac kort en helder: ,,Doorgaan, ook met exposeren. Ik hoop bekendheid te krijgen.”
15 januari 2004

Print deze pagina

Terug