'KOPER MOEST ALGEN BESTRIJDEN'

Vervuiling Leysenven door algenbestrijding zwembad

OP DE FOTO: Het zwembad in het Leysenven werd begin jaren zeventig leeggepompt om te worden voorzien van schoon leidingwater. (Archieffoto Brabants Centrum).

De verontreiniging van het Leysenven is veroorzaakt in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De gemeente Boxtel had als exploitant van het gemeentelijk openluchtzwembad in park Molenwijk regelmatig te maken met overlast van algen. Die werden bestreden met kopersulfaat.

Verschillende inwoners van Boxtel hebben deze week contact gezocht met de redactie van deze krant waarin ze melding maakten van de algenbestrijding. Uit archiefstukken blijkt voorts dat met name in de laatste jaren waarin het zwembad open was, vaak problemen met algen voorkwamen. Uiteindelijk leidde de slechte kwaliteit van het zwemwater in 1976 tot sluiting van het zwembad.

De gemeente Boxtel is inmiddels op de hoogte van de oorzaak van de koperverontreiniging. Volgens Frits Fastenau, hoofd van de afdeling Openbare Werken, hebben inwoners na de berichtgeving over de verontreiniging ook contact gezocht met de gemeente.

In het gemeentehuis was ook al duidelijk geworden dat de kopervervuiling mogelijk in verband zou kunnen staan met de vroegere aanwezigheid van het zwembad. ,,Iedere aquariumbezitter weet dat je algen kunt bestrijden met kopersulfaat", stelt Fastenau. Vorige week ging de gemeente nog uit van de aanwezigheid van oude koperen leidingen die zich mogelijk nog in het Leysenven zouden bevinden.

OP DE FOTO: Wethouder Dirk van Diepen meet de waterkwaliteit van het openluchtzwembad in park Molenwijk. Het water van het Leijsenven stond tot de sluiting van het zwembad in 1976 regelmatig ter discussie. (Archieffoto Brabants Centrum).

Nu vaststaat waardoor de verontreiniging is veroorzaakt, wordt volgens Fastenau een baggerplan uitgewerkt. Dat plan moet duidelijk maken op welke wijze de verontreiniging aangepakt kan worden. Duidelijk lijkt dat het koper zich gehecht heeft aan slib. ,,Afhankelijk van de mate waarop het koper zich heeft verspreid, zal bepaald worden of volstaan kan worden met selectief baggeren", aldus het hoofd van de afdeling Openbare Werken.

HISTORIE
De koperverontreiniging heeft geen risico's voor de volksgezondheid. Algengroei leidde in de jaren zeventig tot verhitte discussies in de Boxtelse politiek. Jarenlang werd gestoeid met plannen om de kwaliteit van het zwemwater in het Leysenven te verbeteren.

Naast de bestrijding van algen met kopersulfaat werd het zwembad meermaals gedeeltelijk leeggepompt. Het waterpeil van de vijver werd verhoogd met leidingwater. Hierdoor moest het openluchtzwembad vaak wekenlang gesloten worden. In 1976 viel het doek voor het zwembad. Tot de opening van het veelbekritiseerde combibad bij Den Haagakker gingen veel inwoners zwemmen in zwembad Zegenwerp te Sint-Michielsgestel.

OP DE FOTO: Beeld van de sloop van het Boxtels openluchtzwembad in 1977. Op de achtergrond zijn de kleedlokalen zichtbaar. (Archieffoto Brabants Centrum).
15 januari 2004

Print deze pagina

Terug