DE DROOM VAN SINGER-SONGWRITER PATRICK HENDRIKS

’Liedjes maken waar mensen
iets mee hebben’

OP DE FOTO: Patrick Hendriks in actie.

Don’t pretend to be the bigshot Or a popstar on TV Not likely on the charts top Open your ears just come and see... (Cause) Here I am (Patrick Hendriks, Here I am)

Met de demo ’Walk the streets’ heeft Patrick Hendriks (33) vorig jaar een ijzersterk visitekaartje afgegeven waarmee hij zaaleigenaren, platenbazen en radiomakers met een gerust hart kan bestoken. Volgende week duikt de Boxtelse singer-songwriter opnieuw de studio in om een aantal eigen nummers op te nemen. Zondag treedt hij op in café Den Bes in Schijndel, volgende maand volgt café ’t Hart van Boxtel. In mei wacht het grote werk en staat hij met zijn begeleidingsband in theater De Speeldoos in Vught. Een gesprek met een laatbloeier...

Alle stukjes van de puzzel zijn vorig jaar op de goede plaats gevallen. Na vijftien jaar gezongen en gespeeld te hebben in een groot aantal coverbands besloot Patrick Hendriks zijn eigen weg te gaan. De in Heeswijk-Dinther opgegroeide Hendriks, die vooral bekend is als zanger-gitarist van de band Five-o-matic, besloot te gaan werken aan zijn grote droom: eigen nummers opnemen en spelen. ,,Voor het eerst in mijn leven greep ik de kans om met een stel goede muzikanten projectmatig aan de slag te gaan in een studio”, vertelt Hendriks.

Hij beschikt inmiddels over een begeleidingsband die bestaat uit louter muzikanten met een conservatoriumachtergrond. Met gitarist Marcel van Nistelrooij, bassist Sven Happel, toetsenist Gerard de Laat en drummer Maarten Poirters beschikt Hendriks over muzikanten die het klappen van de zweep kennen. ,,Eigenlijk kan ik pas sinds een maand zeggen dat het mijn band is”, zegt Hendriks. ,,We hebben al een paar try-outs achter de rug en zijn klaar voor de optredens. Met het oog op 15 mei, als we in De Speeldoos staan, moeten we nog wel een act worden.”

Hendriks heeft niet de illusie dat hij ineens zal doorbreken. Hij weet dat hij niet meteen zijn baan als P&O-adviseur bij de uitkeringsinstantie UWV kan opzeggen en beseft dat er niet meteen grote geldsommen verdiend zullen worden. ,,Er zijn veel te veel factoren die een rol spelen om vlug van succes verzekerd te zijn. Ook al is de muziek geweldig en komt er een goede single, het is en blijft afwachten wat er gebeurt.”

OEFENEN
Wie de website van Hendriks bezoekt ziet in één oogopslag dat er verwezen wordt naar zijn vader, zijn moeder en zijn opa. Het drietal wordt afgebeeld met een instrument. De muziek lijkt Hendriks met de paplepel ingegeven. ,,Ik kom niet direct uit een muzikaal gezin, ook al hadden ze allemaal gevoel voor muziek”, lacht Hendriks. ,,Toen ik een jaar of 8 was, deed muziek me helemaal niets; ik ging liever voetballen.”

Dat veranderde toen Hendriks 13 was en hij een gitaar kreeg. ,,Ik vond een instructieboekje voor beginners en een stemfluit en ontdekte dat het oefenen van liedjes als ’Sailing’ en ’Lola’ hartstikke leuk was. Ik raakte in de ban van het instrument en kocht snel een elektrische gitaar. Elke avond voor het slapen gaan moest ik een uur met die gitaar tokkelen.” Op zijn zestiende nam Hendriks voor het eerst gitaarles, een paar jaar later zette hij alles op alles om een goed sologitarist te worden. ,,Maar ik kwam in een band waar al een goede gitarist zat.” Lachend: ,,Noodgedwongen ben ik gaan zingen en wonderwel is me dat goed bevallen.”

De mooiste jaren beleefde Hendriks bij de coverband Five-o-matic waarmee hij minstens zestig keer per jaar optrad in zaaltjes en kroegen. Repeteren deed de band nooit, ze speelden bekende covers die iedereen kan meezingen en als de tekst van een nieuw nummer moest worden ingestudeerd, kon dat in de auto, onderweg van A naar B. ,,In die periode ben ik voor het eerst zelf teksten en muziek gaan schrijven”, vertelt Hendriks.

GEVOELIG
De singer-songwriter heeft inmiddels voldoende materiaal voor een avondvullende show, ook al moet er nog keihard gewerkt worden om in De Speeldoos goed voor de dag te komen. Een tip van een goede bekende en de demo-cd ’Walk the streets’ brachten Hendriks binnen bij het Vughtse theater, waar de Boxtelaar op 15 mei alle driehonderd stoelen hoopt te kunnen vullen.

,,We werken heel serieus naar die datum toe”, knikt Hendriks. Alle teksten worden gescreend door een lerares Engels, een zangpedagoog begeleidt hem bij zijn verdere ontwikkeling. Binnenkort ontmoet de Boxtelaar een regisseur die hem de kneepjes van de podiumpresentatie gaan bijbrengen. ,,Natuurlijk ben ik een entertainer en hou ik ervan om met het publiek bezig te zijn. Maar als je in De Speeldoos staat, wordt er écht iets van je verwacht.”

Hendriks laat zich indelen bij de singer-songwriters, maar wie denkt dat hij zijn inspiratie vindt bij bijvoorbeeld Bob Dylan of Jackson Browne komt bedrogen uit. Ondanks zijn brede smaak, valt hij voor Robbie Williams, Kane, Live en U2, maar kan hij ook intens genieten van Living Colour en symfonische pop- en rockmuziek van Marillion en Dream Theatre. ,,Uit het werk van die bands haal ik veel inspiratie”, bekent Hendriks.

Het schrijven van teksten en muziek is een dynamisch proces dat niet volgens vaste patronen verloopt. Soms raakt hij geboeid door een uitspraak in een film of een liedje op de radio, dan pikt hij iets op in zijn omgeving waarover hij wil schrijven. De dood van een paar dierbare mensen inspireerde hem tot een nummer over verlies. ,,Ik ben een denkertje”, zegt de Boxtelaar. ,,Elk liedje dat ik schrijf staat voor een bepaalde gemoedstoestand.” Na een korte stilte: ,,Ik denk dat ik een gevoelig mens ben. Een liedje kan heel erg helpen om je gevoelens te uiten. Ik wil liedjes maken waar mensen iets mee hebben, liedjes die mensen raken.”

ILLUSIE
Hoe Hendriks’ muzikale carrière eruit gaat zien durft hij niet te voorspellen. Met optredens in de regio in het vooruitzicht hoopt hij een steeds groter publiek te bereiken. Gebruik makend van een uitgebreid netwerk uit de Five-o-matic jaren kan Hendriks regelmatig terecht bij kroegen en pubs waar hij ook een paar jaar geleden stond.

,,Geld verdienen is niet mijn eerste doel”, klinkt het oprecht. ,,Ik ben al tevreden als ik de kans krijg om straks twee keer per maand ergens te spelen. Ik hoef niet zo nodig beroemd te worden zoals die mensen die meedoen aan Idols. Ik heb ook niet de illusie dat ik het nu helemaal ga maken. Maar ik ga er wel voor! Ik denk dat ik er later spijt van krijg als ik zou moeten constateren dat ik het niet geprobeerd heb.”

Patrick Hendriks treedt zondag 18 januari vanaf 17.00 uur op in café Den Bes in Schijndel. De toegang is gratis. Op zondag 8 februari speelt hij met zijn band in café ’t Hart van Boxtel. Het optreden in theater De Speeldoos staat gepland voor zaterdag 15 mei, aanvang 20.30 uur. De kaartverkoop voor dit concert is reeds begonnen. Meer informatie: www.patrickhendriks.nl.
15 januari 2004

Print deze pagina

Terug