BESTELDE BOEKEN WORDEN NIET GELEVERD

Belgische uitgever dupeert Boxtelaren met fotoboeken

Een onbekend aantal inwoners van Boxtel dreigt gedupeerd te raken doordat ze een boek besteld en betaald hebben dat nog steeds niet is verschenen. Het gaat om het historische fotoboek 'Herinneringen aan Boxtel', dat in het najaar van 2003 zou verschijnen. Volgens een zaakwaarnemer van de Belgische uitgeverij IKA Productions is er niets aan de hand en worden de boeken - met vertraging - gedrukt.

In het voorjaar van 2003 werden in Boxtel huis aan huis folders verspreid van de firma BSL uit Tiel. Deze firma bood inwoners aan voor 1 juli in te tekenen voor het historische fotoboek. Intekenaars zouden naast het boek met 64 foto's ook een herdruk krijgen van een achttiende eeuwse kaart waarop de omgeving van Boxtel voorkomt.

Het boek kostte 29,90 euro, niet-intekenaars zouden 69,90 euro moeten betalen. Daarnaast kon men naast de standaard uitvoering kiezen uit een luxe uitvoering van 39,90 euro en een 'exclusieve verzamelaarseditie' ter waarde van 99,90 euro. Belangstellenden werden uitgenodigd een bon in te sturen waarop kon worden aangegeven hoeveel exemplaren men van het boek wilde hebben. Tevens kon men voor 14,90 euro een kalender of een agenda voor 2004 bestellen, die eveneens de titel 'Herinneringen aan Boxtel' droeg.

OPLICHTING
Op dit moment is nog geen enkel boek geleverd. Deze week kreeg de redactie enkele verontruste reacties van inwoners die het boek hebben betaald, maar sindsdien niets meer vernomen hebben. Boxtelaar Frans van Susante wordt ook bestookt met reacties. Dat komt omdat uitgeverij BSL zijn foto's wilde gebruiken voor het boek. ,,Men heeft ongeveer een jaar geleden gebeld of ze de foto's mochten gebruiken. Dezelfde foto's zijn al eerder gebruikt door Van Geyt Productions in Hulst voor de boeken van Hans Pel."

In de folder die BSL heeft verspreid staat de naam van Van Susante. Hij benadrukt niets met de uitgave van het fotoboek te maken te hebben. ,,Ik heb de uitgever mijn foto's uitgeleend en afgesproken dat ik een presentexemplaar zou krijgen. Daar houdt het mee op." Hij betreurt dat zijn naam in verband wordt gebracht met het boek. Van Susante heeft al zeker 25 telefonische reacties gehad van gedupeerde plaatsgenoten die om opheldering vragen. ,,Het riekt naar oplichting", zegt Van Susante.

Onderzoek leert dat de firma BSL in Tiel niet (meer) bestaat. De Kamer van Koophandel kan geen helderheid verschaffen over de mogelijke achtergronden van het bedrijf. Wel is duidelijk geworden dat het bedrijf de activiteiten zou hebben overgedaan aan de Belgische uitgeverij IKA Productions. En met dit bedrijf lijkt van alles mis. Het blijkt dat in veel gemeenten folders zijn verspreid die identiek zijn aan de folders van 'Herinneringen aan Boxtel'.

Het gaat onder meer om de Brabantse gemeenten Oirschot, Oisterwijk, Zevenbergen, Oudenbosch en Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Brunssum in Limburg. In Kerkrade is een fotograaf naar de politie gestapt omdat IKA Productions zijn materiaal heeft gebruikt voor historische boeken. Het Limburgs Dagblad meldde onlangs dat zeker zeshonderd mensen de boeken hebben besteld, maar niets meer van de uitgeverij hebben vernomen. In West-Brabant hebben verschillende gedupeerden aangifte gedaan.

SCHIMMIG
De huidige status van IKA Productions is schimmig. De zaken van de uitgeverij worden waargenomen door accountantskantoor Y'psilon in het Belgische Ranst. Volgens woordvoerder Karel Versyp van Y'psilon is zijn bedrijf ingehuurd door de vroegere eigenaar van IKA Productions. ,,Hij heeft zijn bedrijf vorig jaar verkocht aan een werknemer, maar die heeft er een boeltje van gemaakt. Door mismanagement is er een heleboel misgelopen", aldus Versyp.

Volgens Versyp woont de vroegere eigenaar van IKA Productions in Londen en heeft hij Y'psilon eind december in de arm genomen om orde op zaken te stellen. ,,Hij heeft besloten de zaak terug te kopen omdat hij zijn naam en faam niet te grabbel wil laten gooien. Hij is ervan overtuigd dat hij een uniek historisch concept in handen heeft en wil de boeken alsnog uitgeven. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend omdat we van veel boeken niet weten hoeveel mensen er ingetekend en betaald hebben."

De woordvoerder van Y'psilon stelt dat zijn bedrijf zich de komende weken wil bezighouden met een inventarisatie van alle bedrijfsgegevens. Op korte termijn zou al het groene licht gegeven kunnen worden voor de druk van een serie boeken. Versyp weet niet om welke boeken het gaat. ,,Als blijkt dat er maar heel weinig intekenaars zijn voor een boek, dan zullen de mensen hun geld terug krijgen", belooft hij. Versyp zegt verder dat mensen die ingetekend hebben voor het boek 'Herinneringen aan Boxtel' alleen schriftelijk of via e-mail kunnen reageren. Telefonische vragen worden niet in behandeling genomen.

AANGIFTE
De politie in het district Brabant-Noord heeft volgens een woordvoerster nog geen meldingen of aangiften gehad van oplichting door IKA Productions. In West-Brabant hebben tientallen gedupeerden aangifte gedaan. Ook in Limburg is een groot aantal boze klanten naar de politie gestapt. Zaakwaarnemer Versyp heeft, zo verklaarde hij deze week, op verzoek van de politie in Kerkrade een toelichting gegeven op de huidige bedrijfssituatie van IKA Productions.

Boxtelaar Frans van Susante zit met de kwestie in zijn maag. Hij heeft een aantal vervelende reacties gehad en is onlangs gebeld door het TROS-programma Opgelicht. ,,Het is jammer dat mijn naam hiermee in verband wordt gebracht. Ik heb te goeder trouw foto's uitgeleend en heb niet kunnen voorzien dat dit zou gebeuren." De redactie van Opgelicht liet deze week weten te werken aan een uitzending over de activiteiten van IKA Productions.
8 januari 2004

Print deze pagina

Terug