GROOT ALARM VOOR ’TORENBRAND’

Vliegenzwerm zorgt voor
paniek rond Petrustoren

Een enorme zwerm vliegen in de top van de Sint-Petrustoren heeft vrijdagavond 19 september voor de nodige commotie gezorgd in het centrum van Boxtel. Bewoners in de omgeving van de Sint-Petruskerk zagen de vliegen aan voor rook en alarmeerden de brandweer die met groot materieel uitrukte. Ook de brandweer zelf dacht bij aankomst in eerste instantie dat er brand woedde in het eeuwenoude rijksmonument.

Officier van dienst Hendry Koppen van de brandweer Boxtel vertelde ter plaatse dat de eerste melding om 18.47 uur binnenkwam. Er zou brand woeden in de Sint-Petruskerk. Enkele minuten laten volgde een tweede melding en is sprake van een ’middenbrand’; automatisch wordt een tweede blusvoertuig op weg gestuurd. ,,Omdat inmiddels duidelijk was dat het om een brand zou gaan in de top van de kerktoren, hebben we met spoed de ladderwagen van de brandweer in ’s-Hertogenbosch gebeld. Die is ook gekomen”, aldus Koppen.

Eenmaal ter plaatse is een verkenningsploeg van de brandweer de toren ingeklommen. Die ontdekte boven in de toren dat het niet om brand ging, maar om een enorme zwerm vliegen die zich op en rond het balkon van de toren ophield. Om die reden hoefde de brandweer niet in actie te komen en kon de Bossche ladderwagen terug naar de kazerne in de Brabantse hoofdstad. ,,Daarmee hadden we de top toch nooit kunnen bereiken”, bekent officier van dienst Koppen. ,,De toren zouden we tot bepaalde hoogte nat kunnen houden, meer niet.”

De brandweer is bij aankomst wel direct begonnen met het aan elkaar koppelen van slangen om zo hoog mogelijk de toren in te kunnen gaan en het vuur te blussen. Koppen: ,,Dat is een karwei waarmee we waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten mee bezig zouden zijn. Die periode zou wel eens fataal kunnen zijn om de toren en de kerk te kunnen redden”, erkent hij.

Volgens brandweercommandant Frans Daniëls bestaat er bij de Boxtelse brandweer geen specifiek plan om een brand in de Sint-Petrustoren te blussen. Daarover zal in de nabije toekomst wel gesproken worden, zo geeft Daniëls aan. ,,In het verleden is daarover al eens gepraat, maar het aanleggen en vooral onderhouden van een sprinklerinstallatie is een kostbare zaak."

Volgens de brandweercommandant zou overwogen kunnen worden om in de toren op strategische plaatsen enkele sprinklerkoppen te monteren. ,,Door een leiding aan te leggen kunnen we in geval van brand water naar de sprinklerkoppen brengen en beginnen met blussen." Indien daadwerkelijk brand uitbreekt in de kerktoren zal Daniëls zijn manschappen niet naar boven sturen. ,,Onverantwoord. De recente kerkbrand in Oisterwijk heeft laten zien hoe snel het vuur om zich heen kan grijpen. De toren is helemaal van hout." Hij vult aan dat het bluswerk ook verricht zou kunnen worden met een blushelikopter, die in Arnhem gestationeerd is.

VERSCHRIKKELIJK
Koster Martijn Vlaminckx is een uur na de brandmelding nog niet bekomen van de schrik en rolt een sjekkie. ,,Ik zat nog te eten toen ik van iemand hoorde dat er brand in de toren was. Bij mij in de buurt wordt naar scanners geluisterd en daarom wist men het zo snel. Ik ben snel op mijn fiets gesprongen met de sleutels om alle deuren open te doen.” Vlaminckx is enorm opgelucht dat er uiteindelijk geen sprake is geweest van brand. ,,Je moet er niet aan denken. Ik heb de kerk mee mogen restaureren. Ik voel er niet voor om de kerk ook door brand verloren te zien gaan. We hebben het hier over zes eeuwen geschiedenis die zo maar in vlammen op zou kunnen gaan. Verschrikkelijk.”

Jan Jaspers woont aan de voet van de Sint-Petrustoren en is een paar dagen na de commotie nog altijd onder de indruk van de enorme drukte rond de toren. Jaspers is een van de parochianen die op feestdagen de torenvlaggen uithangt en daarvoor naar de top klautert. ,,Vooral in de zomer heerst daarboven een echte muggenplaag", weet hij. ,,Dat ze echter zo zwermen en mensen die vanuit Esch naar Boxtel fietsen het kunnen zien is uitzonderlijk."

Jaspers geeft aan dat het verschijnsel niet uniek is; in Turnhout bestaat zelfs de term 'muggenblussers'. Bovendien deed zich afgelopen weekend in het Oost-Brabantse Leende een zelfde verschijnsel voor. Dat de brandweer met zulk groot materieel uitrukte heeft Jaspers enigszins verbaasd. ,,Mijn vrouw heeft een goedkope verrekijker van de Aldi gepakt en zag meteen dat het om insecten ging. Daar was geen ander gereedschap voor nodig."

Als torenkenner merkt Jaspers ook op dat halverwege een leemzolder met straatstenen is aangebracht, die van oudsher brandvertragend werkt. Bliksemafleiders moeten het gevaar van blikseminslag tegenhouden. ,,De kans dat boven in de toren brand uitbreekt is klein", zegt ook de brandweercommandant.
25 september 2003

Print deze pagina

Terug