Afbeelding

WhatsApp-groep voor veiligheid

Algemeen

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg en wijkagent Hubert van Essen onthulden donderdag 21 januari het eerste bord 'Let op! WhatsApp buurtpreventie gemeente Haaren' aan de Haarenseweg in Esch. In november is gestart met dit project, waarbij inwoners het sociale platform WhatsApp gebruiken om elkaar te attenderen op verdachte situaties in de buurt. De borden maken duidelijk dat er WhatsApp-groepen actief zijn in de gemeente Haaren. De gemeente telt inmiddels 29 groepen en ruim tweeduizend leden. Dankzij dergelijke groepen zijn al verschillende meldingen gedaan rond woninginbraken.

Haaren was in 2015 een 'graag geziene gemeente bij het dievengilde', meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,Een woninginbraak heeft een grote impact op het gevoel van veiligheid. Na de verontrustende cijfers van vorige zomer is in het tweede gedeelte van 2015 gestart met preventiemaatregelen en bewustzijn onder inwoners. Door een WhatsApp-groep te starten in de buurt, kunnen bewoners elkaar een bericht sturen als er iets volgens hen niet pluis is in de buurt. Iedereen in de buurt is snel geïnformeerd dat er mogelijk iets gaande is en kan maatregelen nemen. Hierdoor kwam er een breuk in de snelle stijging van het aantal woninginbraken. 

Burgemeester Zwijnenburg geeft aan dat de gemeente initiatieven van bewoners om de buurt veiliger te maken alleen maar toejuicht. ,,Veiligheid is immers niet alleen een zaak van de politie en gemeente, maar van ons allemaal. Met het beschikbaar stellen en plaatsen van de borden, hopen we dat, via de WhatsApp-berichten, de veiligheid in de buurt toeneemt."

Dinsdag 1 maart vindt om 20.00 in het gemeentehuis een informatieavond plaats waar diverse partijen informatie geven over het gebruik van WhatsApp-groepen in wijken. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via gemeente@haaren.nl onder vermelding van WhatsApp-groep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 14 minuten geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 1 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 2 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 3 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 5 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 7 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 20 uur geleden