Afbeelding

Waterschap past beleid aan op ander klimaat

Algemeen

De flinke regenbuien die de afgelopen weken over het land raasden, hebben op diverse plekken flinke overlast veroorzaakt. Hoewel Boxtel en omliggende dorpen redelijk ongeschonden uit de regenperiode zijn gekomen, wordt er binnen waterschap De Dommel wel gekeken naar eventuele toekomstige maatregelen. Want dat het klimaat aan het veranderen is, staat volgens watergraaf Peter Glas buiten kijf. En dat vergt behoorlijk wat aanpassingen in het watersysteem.

Met 170 millimeter regen in de maand juni was het met recht een extreem natte maand. ,,En dan kwam Boxtel er nog goed vanaf, want er zijn plaatsen waar het dubbele aantal millimeters is gevallen", stelt watergraaf Glas. ,,Echt grote problemen zijn er in Boxtel niet geweest. Wel zijn er wat velden ondergelopen, dat kan diverse oorzaken hebben zoals een gebrekkige drainage of weinig mogelijkheden tot het afvoeren van water."

De weerstations verwachten voor de komende jaren een extreem klimaat waarbij hevige droogte en intensieve regenval in een korte periode elkaar zullen afwisselen. ,,Denk aan dagenlang regen of juist aan extreem droge dagen met ineens een enorme bui. Waarschijnlijk zal het weer extremere vormen gaan aannemen, het proces gaat die kant op en komt sneller op ons af dan we hadden verwacht", licht Glas toe. Dit houdt in dat de waterschappen de komende tijd gaan bekijken of en op welke manier hun beleid moet worden aangepakt.

Als voorbeeld noemt Glas evenemententerrein D'n Tip in Liempde. Hier wordt momenteel gewerkt aan waterberging. In een ondergrondse betonnen kelder kan rioolwater tijdelijk worden opgeslagen waarmee de kans op wateroverlast in het centrum van Liempde aanzienlijk wordt beperkt. ,,Superfijn dat gemeente en Liempdenaren hier samen de schouders onder zetten. Dat soort initiatieven juichen we echt toe; het waterschap heeft zulke partners nodig", stelt de watergraaf.

Lees het volledige artikel in Brabants Centrum van donderdag 7 juli. (Op de foto: De werkzaamheden aan de waterberging op D'n Tip in Liempde. Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 8 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 10 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 11 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 12 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 14 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 16 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30