Afbeelding

Waterkwaliteit Stapelen onvoldoende

Algemeen

In opdracht van de paters assumptionisten, de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel zijn de voorbije jaren meerdere studies gedaan naar de slechte waterkwaliteit van de gracht rond kasteel Stapelen. Op dit moment worden de conclusies van meerdere studies met elkaar vergeleken en is het tijd om een plan van aanpak te maken.

De meeste recente onderzoeken werden verricht in opdracht van waterschap De Dommel, dat volgens adviseur waterkwaliteit Maarten van Schijndel meerdere keren op pad ging om water en bodem van de slotgracht te bestuderen. Tijdens warme zomerdagen werd onder meer goudalg aangetroffen, die een opvallende waas veroorzaakt aan het wateroppervlak. 

In warme zomermaanden wordt in het water van de gracht niet alleen goudalg aangetroffen. Verschillende schimmels en bacteriën komen er veelvuldig voor en zorgen nogal voor een zuurstoftekort. Dat leidt tot vissterfte. ,,Alle studies laten zien dat de waterkwaliteit van de gracht niet in balans is en dat maatregelen nodig zijn", zegt Van Schijndel. Het uitbaggeren van de gracht zou een optie kunnen zijn, maar die operatie is erg kostbaar. ,,We spelen ook met het idee om te kijken of het water op innovatieve, biologische manier gezuiverd kan worden."

De waterschapper vult aan dat nog overleg gevoerd moet worden over de kosten van zo'n schoonmaakoperatie. Hij geeft aan dat de gemeente Boxtel en waterschap De Dommel graag meedenken, maar het eigendom van de gracht ligt bij de paters assumptionisten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 11 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 13 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 14 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 16 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 17 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 19 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30