Rojer Salameh (rechts, rood shirt) maakte met elf andere Palestijnse jongeren deel uit van de eerste vredeskaravaan in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).
Rojer Salameh (rechts, rood shirt) maakte met elf andere Palestijnse jongeren deel uit van de eerste vredeskaravaan in Boxtel. (Foto: Gerard Schalkx).

Vredeskaravaan trekt door Boxtel

Algemeen

Rojer Salameh is onder de indruk. Na afloop van de vredeskaravaan die zaterdagmiddag door Boxtel trok, zegt de Palestijn dat dit soort initiatieven hem hoopvol stemt. Hoopvol, maar ook dankbaar. ,,Het voelt goed dat gemeenschappen in het Westen solidariteit tonen, waar Europa en de regeringen afhaken. Zolang mensen blijven praten zal het ook in ons land eens anders zijn..."

Salameh woont in Betlehem, een stad op de de westelijke Jordaanoever waar het conflict tussen Israëli's en Palestijnen dagelijks voelbaar is. Met elf landgenoten is hij een week lang te gast bij de paters assumptionisten, die dit jaar vieren dat zij honderd jaar het Boxtelse kasteel Stapelen bewonen. Ze zijn in Boxtel om de gespannen thuissituatie even te ontvluchten. Maar in tegenstelling tot inwoners uit buurland Syrië peinzen Salameh en zijn metgezellen er niet over om in Nederland te blíjven. De vrijheid en de manier waarop Nederlanders met elkaar omgaan, spreken ons erg aan. En als we de kans krijgen, komen we graag nog eens terug." Maar Betlehem definitief achter zich laten, is niet aan de orde. ,,Dit soort bijeenkomsten geeft ons hoop voor een betere toekomst", vertelt Salameh. 

De vredeskaravaan werd voor het eerst gehouden en is een initiatief van het Interreligieus Platform en het opbouwwerk van welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Aan de tocht vanaf de Clarissenstraat naar de brede school Wilgenbroek aan het Dr. De Brouwerlaan deden zo'n 75 mensen mee, onder hen vertegenwoordigers van de katholieke-, protestantse- en moslimgemeenschap. Aan het slot sprak burgemeester Mark Buijs. Hij wees naar de zeventien meisjes uit Eritrea die sinds donderdag worden opgevangen in De Kleine Aarde. ,,We moeten daarbij denken in mensen, niet in aantallen. Op het moment dat ik de meisjes in de ogen keek, besefte ik eens te meer dat oorlog betekent dat politici niet in staat zijn om de problemen in de wereld met woorden op te lossen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 2 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 3 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 4 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 16 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 uur geleden
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 19 uur geleden
Blik op het Concordiapark. Goed te zien zijn de verschillende wegen die in vroegere tijden diverse buurtschappen met elkaar verbonden.
Liempde: goed bewaard, maar toch springlevend MuBo 10 jaar 22 uur geleden
Twee van de vijf Kleuskes bij hun boerderij aan de Oude Dijk in Liempde. In de jaren zeventig en tachtig overleden de boers en zussen Van der Velden.
De Kleuskes opent de deuren MuBo 10 jaar 23 uur geleden