Afbeelding

VPRO's Hokjesman naar Boxtel

Algemeen

Duurzaamheid wordt in huize Juffermans in Boxtel al vele decennia met een hoofdletter geschreven. Reden voor de Hokjesman (Michiel Schaap) van de VPRO om eens een kijkje te gaan nemen bij Jan en Marianne. Zijn bevindingen zijn morgen, vrijdag 20 mei te zien op NPO2 om 21.10 uur.

De Hokjesman noemt zijn programma 'De Duurzamen' en onderzoekt de codes, de aannames en de omgangsvormen binnen de milieubeweging, die het woord duurzaamheid al hoog in het vaandel had voor het mode werd. ,,Al bijna een halve eeuw is het voor de duurzamen 'vijf voor twaalf'. Hoe voelt dat?", zo vraagt de Hokjesman zich af.

Na twee succesvolle series gaat programmamaker Schaap op veldonderzoek binnen de leefwereld van aansprekende Nederlandse subculturen en bezoekt hij in acht afleveringen niet alleen de familie Juffermans in Boxtel, maar heeft hij ook oog voor 'De Drenten', 'De geesteszieken', 'De professoren', 'De Hindoestanen', 'De lesbiennes', 'De reizigers' en 'De Rotterdammers'.

Hierbij kijkt de Hokjesman nadrukkelijk naar geschreven en ongeschreven wetten, regels, codes en taboes. Als een klassieke volkenkundige, gestoken in driedelig pak met strik, wil Schaap niet alleen de geheimen van de betreffende gemeenschap bloot leggen. Ook wil hij lering trekken uit haar mogelijke kwaliteiten; hun omgangsvormen, handigheidjes en overlevingsstrategieën.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 1 minuut geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 15 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 16 uur geleden
Logo
What's Up Rosemary en Emmanuel.
What's Up, Rosemary & Emmanuel? Jeugd 19 uur geleden
Afbeelding
Beginnerscursus bridge bij club in Gemonde Verenigingen 20 uur geleden
Logo
Grote drukte op de open dag van WSD. Belangstellenden stromen naar binnen om het pand te bekijken.
In pand van WSD kon je over de koppen lopen Zakelijk 22 uur geleden
Logo
Boxtels Sjoelkampioenschap.
Op termijn in alle dorpen kampioenschap sjoelen Sport gisteren
Logo
ODC juicht. Het vaandelteam is kampioen van de vierde klasse D.
ODC is kampioen! Sport 21 apr, 16:41