Een beeld uit de documentaire.
Een beeld uit de documentaire.

Verhaal achter verzetsmonument Kampina

Algemeen

Op donderdag 22 oktober wordt om 19.30 uur in de Protestantse Kerk aan de Clarissenstraat in Boxtel een belangrijke film vertoond: 'Alles is tevergeefs als we vergeten' – het verhaal achter het verzetsmonument in de Kampina. Het eerste gedeelte van de titel staat op het monument aan de rand van de Kampina. Deze film belicht de situatie in en rond Boxtel in de periode van 17 september tot 25 oktober 1944. De toegangsprijs bedraagt vijf euro.

Op 17 september 1944 landden de eerste geallieerde parachutisten tussen Son en Best in het kader van Operatie Market Garden (17 t/m 25 september '44) en kon daar de bevrijding snel gevierd worden. In die  periode van bijna een week werden met vliegtuigen en zogenaamde gliders (zweefvliegers) heel wat jonge mannen van de geallieerde bevrijdingslegers gedropt in bezet gebied. Veel vliegtuigen en gliders werden echter op weg naar hun landingsplaatsen  geraakt door  Duits luchtafweergeschut. Men had geluk als er een noodlanding gemaakt kon worden. Dat gebeurde ook in en om Boxtel.

Het duurde tot 25 oktober voordat Boxtel bevrijd werd. Uiteindelijk werden meer dan 100 soldaten verstopt, verzorgd en gevoed in de Kampina. Oog- en oorgetuigen, waaronder kinderen van de ondergrondse in Boxtel, hebben in 2012 en 2013 hun verhaal gedaan aan de filmers Guus Bekooy en Hans van Liempt. Een 85-jarige Nederlandse oud-verzetsman, die al jaren in de Verenigde Staten woont, vertelde bij voorbeeld hoe hij als 17-jarige jongeman een Amerikaanse glider zag landen en wat er vanaf dat moment gebeurde.

De tweedelige documentaire is gebaseerd op een dagboek van een verzetsman uit Boxtel dat nauwgezet de gebeurtenissen van die zes weken beschrijft. Dat document inspireerde beide filmmakers om een documentaire te maken van dit stuk Boxtelse geschiedenis. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 4 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 5 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 6 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 7 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 8 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 9 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 10 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 10 uur geleden