Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Een ronde draven is onderdeel van de keuring. Zo kan de jury de beweging van de Friese paarden beoordelen.
Een ronde draven is onderdeel van de keuring. Zo kan de jury de beweging van de Friese paarden beoordelen. Foto: Peter de Koning.

Statige Friezen tonen hun schoonheid

Verenigingen

Statig draafde een gitzwart paard door de buitenbak van manege De Langspier aan de Molenwijkseweg. Fokvereniging Het Friesche Paard Zuid-Nederland hield er vandaag een stamboekkeuring. De Boxtelse hippische sportvereniging Sint-Martinus zorgde dat het haar gasten aan niets ontbrak.

Jan Raaijmakers, bestuurslid van de fokvereniging, was van de partij. ,,De jury beoordeelt vandaag 23 veulens, twintig merries, een ruin en een hengst. De grote fokdagen zijn al voorbij, dit is een wat kleinere keuring. Bijvoorbeeld van merries die bij eerdere gelegenheden niet gepresenteerd konden worden omdat ze drachtig waren of net een veulen hadden.”

De stamboekkeuring draaide om exterieur en gangwerk, oftewel uiterlijk en beweging. Raaijmakers: ,,We kennen ook zogeheten IBOP-dagen. Dat zijn bruikbaarheidstesten, we zoeken dan uit wat een paard goed kan. Bijvoorbeeld of het aanleg heeft voor dressuur of juist meer als tuigpaard.” Friezen worden overigens ook veelvuldig als rijpaard gebruikt. Raaijmakers: ,,De Fries heeft naast zijn fraaie uiterlijk een heel fijn karakter. Dat spreekt veel mensen aan.”

Paarden die hoge ogen gooien tijdens de keuring kunnen een eerste premie behalen. Dat betekent dat ze mooi zijn, soepel bewegen en geschikt zijn om mee te fokken volgens het stamboek.

De fokvereniging is niet voor de eerste keer in Boxtel. Raaijmakers: ,,Nee, we komen hier al jaren. We kennen de plaatselijke vereniging Sint-Martinus goed. Prima locatie hier.”

Wie met eigen ogen wil aanschouwen hoe het er op de keuring aan toe ging, vindt een filmpje via https://phryso.com/livestream-stamboekkeuring-boxtel-zaterdag-23-september.

Het veulen toont al de fiere houding die bij het Friese paard hoort.

Jan Hermens

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: jan.hermens@brabantscentrum.nl

Logo
Afbeelding
Woud aan gele borden langs Boxtelse wegen Gemeente Boxtel 13 uur geleden
Logo
Afbeelding
Agterblijvers vieren 6 keer 11 jaar op z'n Duits Verenigingen 18 uur geleden
Afbeelding
Buurtbus Esch verwelkomt 600.000e passagier Verenigingen 19 uur geleden
Afbeelding
DVG deelt punten broederlijk met Wilhelmina Sport 20 uur geleden
Logo
Afbeelding
ODC incasseert het meest in Rabo Club Support Verenigingen 21 uur geleden
Logo
Afbeelding
'Je kunt hier op elk gewenst niveau tafeltennissen' Sport 23 uur geleden
Logo
Afbeelding
Raadsleden enthousiast over 'zorgbuurthuis', maar waar? Politiek 27 nov., 17:25
Afbeelding
MEP herfstkampioen na winst op medekoploper Sport 27 nov., 15:46