Impressie van het productieproces bij Van Oerle Alberton in 2009 (Foto: Albert Stolwijk).
Impressie van het productieproces bij Van Oerle Alberton in 2009 (Foto: Albert Stolwijk).

Van Oerle Alberton sluit deuren in Boxtel

Algemeen

Het bekende Boxtelse bedrijf Van Oerle Alberton, dat is gehuisvest aan de Schouwrooij op bedrijventerrein Ladonk, gaat dicht. Op 1 januari 2016 sluit de firma, die deel uitmaakt van de multinational Autoliv die autogordelbanden produceert.

De productie van autogordelband die thans nog in Boxtel plaatsvindt, wordt overgeplaatst naar Roemenië. Hier wil Autoliv alle productie concentreren. Volgens woordvoerder Cees Siermann van Van Oerle Alberton vraagt de markt voor autogordelbanden wereldwijd om een grote productiecapaciteit 'met een scherpe kostenstructuur om voor langere tijd concurrerend te zijn'. ,,Investeringen worden dan ook voor de langere termijn gedaan", stelt Siermann. ,,Daarom wil Autoliv in Roemenië haar productiecapaciteit fors uitbreiden, zodat het autogordelband voor de Europese markt centraal en kostenefficiënt geproduceerd kan worden in grote volumes."

In Boxtel is dat volgens moederbedrijf Autliv niet (meer) mogelijk. Het zijn vooral de lagere productiekosten in Roemenië die tot dit besluit hebben geleid, zo stelt woordvoerder Siermann. In de fabriek in Boxtel werken momenteel 77 mensen. Daarvan zal voor 68 medewerkers geen werk meer zijn na 1 januari 2016. De overige medewerkers blijven voor Autoliv of daaronder vallende productieonderdelen werken. Voor de mensen die ontslag is aangezegd, wordt een sociaal plan opgesteld en start de zoektocht naar een passende baan elders.

Van Oerle Alberton ontstond uit weverij Van Oerle die tot de verhuizing naar de Schouwrooij was gevestigd aan de Van der Voortweg. In 1964 werd een groot uitbreidingsplan in de wijk Zandvliet goedgekeurd, waardoor Van Oerle Alberton fors kon groeien. Medio jaren tachtig van de vorige eeuw kwam de fabriek steeds geïsoleerder te liggen in de groeiende woonwijk Zandvliet en werd besloten tot verhuizing. Enkele historische bedrijfsgebouwen aan de Van der Voortweg zijn behouden gebleven en kunnen gezien worden als industrieel erfgoed.

Autoliv is een multinational met vestigingen in Canada, China, India, Brazilië, Roemenië en Nederland. Wereldwijd werken er ruim 60.000 medewerkers. Jaarlijks worden 140 miljoen autogordels van autogordelband voorzien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Camping De Mus'donck aan de Gemondesestraat 8 werd enkele jaren terug door de nieuwe eigenaren Sylvia Beerens en Manfred Beckmann Lapré omgedoopt tot Blue Woods.
Groene Hart hekelt gemeentebeleid milieuvriendelijk Blue Woods Natuur & milieu 28 minuten geleden
Koningsdag in Esch.
Oranje tompouce voor gedecoreerden Esch Cultuur 1 uur geleden
Sinds woensdagavond wordt er flink aan het podium gewerkt waar de artiesten en bands de komende dagen op gaan treden tijdens koningsnacht, Koningsdag en de oranjebraderie.
De oranjestemming stijgt, nu de temperatuur nog Cultuur 2 uur geleden
De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 3 uur geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 3 uur geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 4 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 6 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 8 uur geleden