18:17:09    maandag, 01 juni 2020
brabants centrum logo
Sun 06 Oct 2019 14:34

Stikstofregels hinderen nieuwbouw Selissen niet

Lettergrootte: A- A+

Stikstofregels hinderen nieuwbouw Selissen niet

Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Heem van Selis wordt volgende maand alsnog door de Boxtelse gemeenteraad behandeld. De problemen rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zorgden voor een kleine vertraging, maar na extra onderzoek blijkt dat nieuwbouw zelfs voor reductie van de stikstofuitstoot zorgt.

Naar aanleiding van de landelijke stikstofproblematiek besloot het college van B en W van Boxtel medio augustus de vaststelling van het bestemmingsplan uit te stellen. Ondertussen is duidelijk dat ondanks de bouwwerkzaamheden en extra verkeer dat het bouwplan genereert, de stikstofuitstoot op de locatie verlaagt. Dit komt doordat enkele agrarische bedrijven plaatsmaken voor de toekomstige woonwijk. Per saldo heeft dat volgens de projectontwikkelaar en het college zelfs een positief effect op de natuurgebieden in de omgeving. Dit baseren zij op de nieuwe rekenmethode voor stikstof die het Rijk onlangs publiceerde. Hiermee blijkt de weg vrij om het plan alsnog ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

KASSEN

Een van de bedrijven die verdwijnen is de hortensiakwekerij van Pieter van de Ven. Eind vorig jaar stopte hij al met zijn activiteiten en onlangs is de voormalig kweker begonnen aan het immense karwei om de 18.000 vierkante meter aan kassen af te breken. ,,Aan de ene kant vind ik het wel jammer, maar aan de andere kant ben ik blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. Sinds de jaren tachtig gaat het er al over dat hier gebouwd moet worden, dus we hebben ons er op voor kunnen bereiden", geeft Van de Ven aan.

Hoewel hij nog heeft gezocht naar een andere locatie voor zijn bedrijf, bleek een verhuizing in deze regio toch te lastig. ,,Er is weinig glastuinbouw in de omgeving. Dus hebben we de keuze gemaakt om helemaal te stoppen. Na verloop van tijd hebben we ons daarin berust. En ach, nu maken we plaats voor nieuwe mensen, dat is ook iets moois."

Projectontwikkelaar Van Wanrooij uit Geffen, die Heem van Selis gaat bouwen, heeft Van de Ven met zijn kwekerij uitgekocht. Voorts worden ook de stallen van twee agrarische bedrijven afgebroken zodat de grond gebruikt kan worden voor de nieuwe wijk. Hiermee wordt volgens het college ook een groot deel van de stikstofuitstoot in het gebied verlaagd. De kweker was nog niet gesommeerd om zijn kassen nu al af te breken, maar verzekeringstechnisch komt dat volgens hem beter uit.

Eind deze maand zullen alle kassen naar verwachting weg zijn. Het woonhuis van de oud-kweker is straks onderdeel van de nieuwe wijk.

APPARTEMENTEN

Als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd, kunnen in het voorjaar van 2020 de appartementen en woningen uit de eerste fase in de verkoop.

Eerder was al bekend dat er aan de Bosscheweg 25 koopwoningen worden gebouwd. Links daarvan, op de hoek waar de nieuwe rotonde bij eetcafé De Oude Ketting wordt aangelegd, komt een complex met 24 huurappartementen in de vrije sector met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. ,,Momenteel onderzoeken we onder meer de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf", aldus Marc van Roekel van Van Wanrooij. Dit complex wordt volgens hem de entree van de nieuwe wijk als het aanzicht als je Boxtel binnen rijdt.

Aan de andere kant, naast het politiebureau, komt een flat met 24 sociale huurappartementen. De welstandscommissie van de gemeente Boxtel heeft de tekeningen van het eerste complex vorige week onder ogen gehad en was positief. ,,Er waren wat aandachtspunten, waar we natuurlijk aan gaan werken. Maar over het algemeen was de reactie positief", geeft Van Roekel aan.

FASE 2

De volgende stap is het plannen van de tweede fase in het bouwplan. Hiervoor heeft Van Wanrooij een enquête uitgezet om de behoefte aan bepaalde typen woningen te peilen. Volgens de projectontwikkelaar bleek uit de resultaten dat inwoners graag een gelijkmatige verdeling van starters-, middeldure-, dure- en levensloopbestendige huizen zien. Ook ging de voorkeur bij de ruimere woningen uit naar een klassiek en gevarieerd gevelbeeld. Daarnaast zagen de geënquêteerden de levensloopbestendige huizen het liefst als compacte bungalows.

Wanneer deze woningen in de verkoop gaan is nog niet bekend. Van Roekel: ,,We wachten eerst op de goedkeuring van het bestemmingsplan, alvorens we hier mee verder gaan."

OP DE FOTO: De kassen van hortensiakweker Pieter van de Ven zijn al voor een deel weggehaald. In totaal verdwijnt er 18.000 vierkante meter aan glas uit Selissen. (Foto: Albert Stolwijk).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Jan en Lola winnen Legomasters

Jan en Lola winnen Legomasters

Boxtelaren Jan Pennings en Lola Nouwens mogen zichzelf Legomasters noemen. Vanavond werd de finale uitgezonden. Lees hieronder het artikel terug... >>

Sat 30 May 2020 21:44

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Brutale inbraakpoging bij sigarenmagazijn Voets

Ondernemer Yasmine Melis werd vannacht iets na half vier onaangenaam verrast. Het alarm van haar winkel Sigarenmagazijn Voets ging af. Poging... >>

Sat 30 May 2020 10:41

College verruimt openingstijden milieustraat niet

College verruimt openingstijden milieustraat niet

Door de coronamaatregelen staan bij de Boxtelse milieustraat lange rijen. Het college van burgemeester en wethouders is echter niet van plan de... >>

Fri 29 May 2020 11:00

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Liempdse leerling SintLucas haalt finale techniekwedstrijd

Vmbo-leerling Anouk Bressers uit Liempde van het SintLucas heeft de finale gehaald van de Vakkanjer Scout techniekwedstrijd. Samen met... >>

Thu 28 May 2020 16:58

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

Burgemeester verwacht nieuwe aderlating op begroting door corona

De coronacrisis zal flinke gevolgen hebben op de gemeentelijke begroting. Dat verwacht de Boxtelse burgemeester Ronald van Meygaarden. Daarmee... >>

Thu 28 May 2020 16:48

Advertenties

Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Filipe Podium Boxtel Huidtherapie Geerts advies EmielTechniek Elan Bikes support Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Alfa buisman optiek Remax-optimus Toverboom Café zaal Kloosterzicht