Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Stikstofregels hinderen nieuwbouw Selissen niet

Algemeen

Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Heem van Selis wordt volgende maand alsnog door de Boxtelse gemeenteraad behandeld. De problemen rond het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zorgden voor een kleine vertraging, maar na extra onderzoek blijkt dat nieuwbouw zelfs voor reductie van de stikstofuitstoot zorgt.

Naar aanleiding van de landelijke stikstofproblematiek besloot het college van B en W van Boxtel medio augustus de vaststelling van het bestemmingsplan uit te stellen. Ondertussen is duidelijk dat ondanks de bouwwerkzaamheden en extra verkeer dat het bouwplan genereert, de stikstofuitstoot op de locatie verlaagt. Dit komt doordat enkele agrarische bedrijven plaatsmaken voor de toekomstige woonwijk. Per saldo heeft dat volgens de projectontwikkelaar en het college zelfs een positief effect op de natuurgebieden in de omgeving. Dit baseren zij op de nieuwe rekenmethode voor stikstof die het Rijk onlangs publiceerde. Hiermee blijkt de weg vrij om het plan alsnog ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

KASSEN

Een van de bedrijven die verdwijnen is de hortensiakwekerij van Pieter van de Ven. Eind vorig jaar stopte hij al met zijn activiteiten en onlangs is de voormalig kweker begonnen aan het immense karwei om de 18.000 vierkante meter aan kassen af te breken. ,,Aan de ene kant vind ik het wel jammer, maar aan de andere kant ben ik blij dat er eindelijk schot in de zaak zit. Sinds de jaren tachtig gaat het er al over dat hier gebouwd moet worden, dus we hebben ons er op voor kunnen bereiden", geeft Van de Ven aan.

Hoewel hij nog heeft gezocht naar een andere locatie voor zijn bedrijf, bleek een verhuizing in deze regio toch te lastig. ,,Er is weinig glastuinbouw in de omgeving. Dus hebben we de keuze gemaakt om helemaal te stoppen. Na verloop van tijd hebben we ons daarin berust. En ach, nu maken we plaats voor nieuwe mensen, dat is ook iets moois."

Projectontwikkelaar Van Wanrooij uit Geffen, die Heem van Selis gaat bouwen, heeft Van de Ven met zijn kwekerij uitgekocht. Voorts worden ook de stallen van twee agrarische bedrijven afgebroken zodat de grond gebruikt kan worden voor de nieuwe wijk. Hiermee wordt volgens het college ook een groot deel van de stikstofuitstoot in het gebied verlaagd. De kweker was nog niet gesommeerd om zijn kassen nu al af te breken, maar verzekeringstechnisch komt dat volgens hem beter uit.

Eind deze maand zullen alle kassen naar verwachting weg zijn. Het woonhuis van de oud-kweker is straks onderdeel van de nieuwe wijk.

APPARTEMENTEN

Als het bestemmingsplan wordt goedgekeurd, kunnen in het voorjaar van 2020 de appartementen en woningen uit de eerste fase in de verkoop.

Eerder was al bekend dat er aan de Bosscheweg 25 koopwoningen worden gebouwd. Links daarvan, op de hoek waar de nieuwe rotonde bij eetcafé De Oude Ketting wordt aangelegd, komt een complex met 24 huurappartementen in de vrije sector met op de begane grond ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. ,,Momenteel onderzoeken we onder meer de mogelijkheid voor een kinderdagverblijf", aldus Marc van Roekel van Van Wanrooij. Dit complex wordt volgens hem de entree van de nieuwe wijk als het aanzicht als je Boxtel binnen rijdt.

Aan de andere kant, naast het politiebureau, komt een flat met 24 sociale huurappartementen. De welstandscommissie van de gemeente Boxtel heeft de tekeningen van het eerste complex vorige week onder ogen gehad en was positief. ,,Er waren wat aandachtspunten, waar we natuurlijk aan gaan werken. Maar over het algemeen was de reactie positief", geeft Van Roekel aan.

FASE 2

De volgende stap is het plannen van de tweede fase in het bouwplan. Hiervoor heeft Van Wanrooij een enquête uitgezet om de behoefte aan bepaalde typen woningen te peilen. Volgens de projectontwikkelaar bleek uit de resultaten dat inwoners graag een gelijkmatige verdeling van starters-, middeldure-, dure- en levensloopbestendige huizen zien. Ook ging de voorkeur bij de ruimere woningen uit naar een klassiek en gevarieerd gevelbeeld. Daarnaast zagen de geënquêteerden de levensloopbestendige huizen het liefst als compacte bungalows.

Wanneer deze woningen in de verkoop gaan is nog niet bekend. Van Roekel: ,,We wachten eerst op de goedkeuring van het bestemmingsplan, alvorens we hier mee verder gaan."

OP DE FOTO: De kassen van hortensiakweker Pieter van de Ven zijn al voor een deel weggehaald. In totaal verdwijnt er 18.000 vierkante meter aan glas uit Selissen. (Foto: Albert Stolwijk).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Henk van Weert

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar henk.van.weert@brabantscentrum.nl

De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 20 minuten geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 2 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 3 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 5 uur geleden
Afbeelding
De beste autoverzekering vinden voor jouw auto Zakelijk 6 uur geleden
Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 21 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 22 uur geleden