Afbeelding
Foto: Dik Bol

Stichting Stationsstraat toont herinrichtingsplan

Algemeen

Stichting Toekomst Stationsstraat heeft een plan ontwikkeld voor herinrichting van de Stationsstraat. Het deel tussen de Rabobank en de Zwaanse Brug krijgt daarin prioriteit. Wat het plan precies inhoudt, presenteert ze donderdag 20 juni vanaf 19.30 uur in Rabobank Boxtel. Die avond draagt de stichting het ontwerp over aan de gemeente, die verantwoordelijk is voor de uitvoering.

Landschapsarchitect Edith Kolkman heeft de ambities en wensen van het burgerinitiatief omgezet in een herinrichtingsontwerp.

Dik Bol namens Stichting Toekomst Stationsstraat: ,,Het oostelijk deel van de Stationsstraat is aan een metamorfose toe. We hebben ook ideeën over het westelijk deel en het Zwaanse plein, maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. De Stationsstraat maakt deel uit van de zogeheten economische as en is een aanlooproute naar het centrum. De bestrating ligt er nogal matig bij en de veiligheid voor fietsers en voetgangers laat te wensen over. Draaiende vrachtauto's hebben de lijngoot kapot gereden en klinkers scheef gereden."

Helemaal autovrij wordt de straat niet volgens het herinrichtingsplan. Bol: ,,Hulpdiensten moeten de straat in kunnen. Daarnaast parkeren aanwonenden hun auto's op privé-terrein. Hun huizen zouden onbereikbaar worden met de auto als de straat afgesloten zou worden voor gemotoriseerd verkeer."

Auto's mogen er dus wel rijden, maar zijn niet gewenst in dit deel van de economische as. Ze krijgen een smalle middenbaan tot hun beschikking, waar geen ruimte is om te keren. Parkeren was al verboden in het oostelijk deel van de Stationsstraat, maar gebeurde volgens de stichting wel. ,,Rijbaan en trottoir willen we met stoepranden duidelijk van elkaar scheiden. De stoep is bedoeld voor voetgangers, niet voor fietsers. Parkeren mag er beslist niet."

Voor laden en lossen bestaan nu al specifieke plaatsen bij de Rabobank en Meneer Van Dommelen. ,,Chauffeurs moeten vanaf die locaties met rolcontainers goederen bij de winkels bezorgen." Particulieren en bedrijven dienen hun afval naar het eind van de straat te brengen, waar de vuilniswagen het ophaalt.

BOMEN

Op het pleintje voor de Rabobank, waar de markante boom die er stond dit jaar is gekapt, komen drie valse Christusdoorns terug, zo is de bedoeling. Bol: ,,Bomen zijn mooi, gaan hittestress tegen en nemen CO2 op. Waar mogelijk is dan ook groen in het ontwerp ingevoegd. We hebben goed nagedacht over geschikte boomsoorten. Toevallig kwam een gemeente-ambtenaar onafhankelijk van ons met dezelfde boom op de proppen. De valse Christusdoorn is geschikt voor plaatsing in de bebouwing."

De karakteristieke kromming van de Stationsstraat komt in het herinrichtingsontwerp duidelijk naar voren door de lijnen van de rijbaan en de plaatsing van lichtmasten. ,,De bestrating krijgt geen al te opvallende kleur. Blikvangers van de straat zijn meerdere fraaie gevels. In het plan is belichting opgenomen die bijzondere ornamenten onder de aandacht moet brengen."

De presentatie van vanavond is vrij toegankelijk. Bol: ,,We dragen ons werk over aan de gemeente. De uitvoering ligt in handen van de bestuurders. Wanneer de schop precies de grond in gaat, durf ik niet te voorspellen. Wij hopen dat de straat in 2020 wordt aangepakt."

FOTO: De bestrating is op diverse plekken verzakt. Hierdoor blijft er na een fikse regenbui veel water op straat staan. (Foto: Dik Bol).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 2 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 3 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 5 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 8 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 10 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 11 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 12 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00