Proosten op de start van de Herenboeren met de laatst toegetreden deelnemers. (Foto: Albert Stolwijk).
Proosten op de start van de Herenboeren met de laatst toegetreden deelnemers. (Foto: Albert Stolwijk).

Start Herenboeren op 1 januari

Algemeen

Acht deelnemers hebben vrijdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis in Boxtel hun handtekening gezet onder een certificaat van deelname aan de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark. Daarmee kon de daadwerkelijke start per 1 januari 2016 feestelijk gevierd worden.

Met de laatste acht handtekeningen bestaat Herenboeren Wilhelminapark inmiddels uit 55 deelnemende gezinnen, waarmee de minimale grens van vijftig leden gepasseerd is en concrete stappen nu gezet kunnen worden.

De deelnemers aan de coöperatie financieren samen een agrarisch bedrijf waarvan ieder zich ook verplicht heeft om wekelijks een minimale hoeveelheid producten van dit bedrijf af te nemen. Inrichting en beheer van het bedrijf is ook in handen van de deelnemers. Duurzaamheid, gezonde voeding met een eerlijke prijs, maar ook aandacht voor optimalisatie van landouwgrond waar ook toekomstige generaties van kunnen blijven genieten, zijn uitgangspunt voor dit concept.

In diverse werkgroepen is inmiddels gestart met het maken en uitvoeren van concrete ontwikkelingsideeën. Voorafgaand aan het feest waar de start is gevierd en de deelnemers elkaar op informele wijze leerde kennen, zijn de deelnemers geïnformeerd over de activiteiten van het bestuur van Herenboeren Wilhelminapark en van de verschillende werkgroepen.

Binnen het Wilhelminapark, centraal gelegen tussen Boxtel, Vught, Esch en Sint-Michielsgestel, zijn al een aantal mensen bezig om de grond voor te bereiden op duurzame, optimale bebouwing.

De centrale ligging trekt ook deelnemers uit de omliggende plaatsen, waardoor het initiatief een regionaal karakter heeft. Het bestuur van Het Groene Woud heeft enthousiast gereageerd op dit plan en op meerdere gebieden medewerking toegezegd. (Tekst: Margo Bartelds).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 9 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 10 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 12 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 13 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 13 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 14 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 15 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 16 uur geleden