Afbeelding
Foto: Herenboeren Wilhelminapark

Staatssecretaris ondertekent Green Deal Herenboeren

Algemeen

In Boxtel is vanmiddag op landgoed Wilhelminapark de Green Deal Natuurinclusief Grondgebruik Herenboeren getekend. Deze maakt het mogelijk dat het landgoed, eigendom van de Marggraff Stichting, zich kan ontwikkelen tot dé locatie waar het gedachtegoed van natuurinclusief grondgebruik in de praktijk wordt gebracht, onderzocht en uitgedragen.

Op het landgoed bevindt zich nu al Herenboeren Wilhelminapark, de eerste Herenboerderij van Nederland; een innovatief coöperatief bedrijfsmodel waarbij tweehonderd huishoudens een boer in dienst hebben die een deel van hun dagelijkse voedsel produceert. Herenboeren hebben natuurinclusief grondgebruik hoog in het vaandel staan.

Met de ondertekening vanmiddag kan op het honderd hectaren omvattende Wilhelminapark de komende jaren een bestuurlijk breed gedragen, wetenschappelijk geborgd experiment plaatsvinden.

Staatssecretaris Martijn van Dam tekende namens het ministerie van Economische Zaken: ,,Samen met de buren je eigen eten produceren en daarbij volop rekening houden met natuur en milieu. De manier waarop in Boxtel voedsel geproduceerd wordt, zorgt voor een beter besef waar ons voedsel vandaan komt, voor meer dierenwelzijn én voor een diverser landschap. Om te stimuleren dat er in Nederland meer van dit soort bedrijven komen, wordt de komende tijd gekeken tegen welke problemen deze Herenboerderij aanloopt en hoe dit opgelost kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door deze bedrijven ruimte te geven om onder voorwaarden te experimenteren binnen de huidige wet- en regelgeving."

De Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings benadrukte het feit dat de Herenboeren consumenten eigenaar van een boerderij maken. ,,Zo komt voedselproductie weer dichter bij mensen te staan. En er ontstaat een nieuw perspectief voor boeren in Brabant. Daarom spant de provincie zich in om eventuele belemmeringen voor de Herenboeren in de toekomst weg te nemen."

Naast het ministerie ven Economische Zaken, provincie Noord-Brabant, Herenboeren Nederland en Marggraff Stichting tekenden ook het ministerie van Infrastructuur en Milieu, gemeente Boxtel, de coöperatie Herenboeren Wilhelminapark en HAS Hogeschool.

Lees meer in Brabants Centrum van dinsdag 14 en donderdag 16 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 2 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 9 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 10 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 11 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 22 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen gisteren
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46