20:36:56    maandag, 03 augustus 2020
brabants centrum logo
Thu 10 Dec 2015 11:09

Schutskooi in Geelders klaar voor gebruik

Lettergrootte: A- A+

Schutskooi in Geelders klaar voor gebruik

In natuurgebied De Geelders in Liempde is sinds enkele weken een oorspronkelijke schutskooi te zien. Het bouwwerk dat vorige maand met hulp van vrijwilligers werd opgetrokken, wordt woensdag 16 december officieel in gebruik genomen.

De schutskooi is geplaatst door de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). De opening start bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Daarna vertrekt het gezelschap wandelend naar het bouwwerk.

De schutskooi is geplaatst door vrijwilligers van SPPiLL onder verantwoording van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. Hiermee hebben zij een van oudsher typerend element voor het buitengebied weer teruggebracht in het Liempdse landschap.

De schutskooi kent een rijke historie en staat op een plek waar vroeger ook een soortgelijke voorziening stond. In de kooi werd loslopend vee opgesloten dat andere mensen benadeelde of waarvan onbekend was van wie het was. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling en anders werd het publiek verkocht.

Het volledige verhaal over de historie is na de opening te lezen op het informatiepaneel bij de schutskooi. Hier staat tevens de geschiedenis beschreven van de nabijgelegen grenswallen. De achterkant van het paneel is voorzien van een bijenhotel.

Na een kort ontvangst bij café 't Groene Woud houdt SPPiLL-voorzitter Tossy de Man een welkomstwoord. Daarna start de wandeling naar de schutskooi in De Geelders. Het is een wandeling van ongeveer één kilometer. Bij de schutskooi worden de bezoekers ontvangen door de Woudgraef van Kasteren, een tot leven gewekt personage uit de tijd van de Kartuizers.

Kartuizers zijn streng gelovige monniken die in de vijftiende eeuw in dit gebied leefden. De schutskooi wordt geopend door wethouder Peter van de Wiel en Lex Schregardus, voorzitter van de SPPiLL-projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. (Foto: Annelieke van der Linden).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Programma Boxtel Centrum Bruist

Programma Boxtel Centrum Bruist

UPDATE - Vanwege de weersverwachtingen heeft coördinator Jordy van den Boer het activiteitenprogramma Boxtel Centrum Bruist dit weekeinde wat... >>

Fri 31 Jul 2020 15:51

Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

 Boxtel zoekt veldjes om in te zaaien

Op tal van plekken in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel is het afgelopen voorjaar kwistig met bloemenzaad gestrooid. Bewust, want veldjes vol... >>

Fri 31 Jul 2020 12:10

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

OM: 5 jaar cel voor ontucht met kinderen

Een 66-jarige Boxtelaar hoorde donderdag 30 juli een celstraf van vijf jaar en tbs met voorwaarden tegen zich eisen voor de rechtbank in... >>

Fri 31 Jul 2020 08:13

Middeleeuwse ijzerslakken in Liempde

Middeleeuwse ijzerslakken in Liempde

Bij het proefsleuvenonderzoek in de Liempdse pastorietuin wijzen zijn ijzerslakken gevonden. Mogelijk van een middeleeuwse smelterij. 

>>

Thu 30 Jul 2020 15:17

Klopjacht op reiger met vishaak loopt op niets uit

Klopjacht op reiger met vishaak loopt op niets uit

Bewoners van de Voetboog in Boxtel keken maandagavond vreemd op, toen zij een reiger op het dak van een carport zagen zitten. Normaal gesproken... >>

Tue 28 Jul 2020 09:49

Advertenties

EmielTechniek Filipe Beleef Boxtel Huidtherapie Elan Bikes support Alfa Geerts advies Geld en Makelaardij Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Olieenzo Doornmalen electro buisman optiek Uitvaartonderneming Bijnen Toverboom TopSlank