RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
03:58:11    woensdag, 19 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Thu 10 Dec 2015 11:09

Schutskooi in Geelders klaar voor gebruik

Lettergrootte: A- A+

Schutskooi in Geelders klaar voor gebruik

In natuurgebied De Geelders in Liempde is sinds enkele weken een oorspronkelijke schutskooi te zien. Het bouwwerk dat vorige maand met hulp van vrijwilligers werd opgetrokken, wordt woensdag 16 december officieel in gebruik genomen.

De schutskooi is geplaatst door de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). De opening start bij café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Daarna vertrekt het gezelschap wandelend naar het bouwwerk.

De schutskooi is geplaatst door vrijwilligers van SPPiLL onder verantwoording van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. Hiermee hebben zij een van oudsher typerend element voor het buitengebied weer teruggebracht in het Liempdse landschap.

De schutskooi kent een rijke historie en staat op een plek waar vroeger ook een soortgelijke voorziening stond. In de kooi werd loslopend vee opgesloten dat andere mensen benadeelde of waarvan onbekend was van wie het was. De eigenaar kon het vee terugkrijgen tegen betaling en anders werd het publiek verkocht.

Het volledige verhaal over de historie is na de opening te lezen op het informatiepaneel bij de schutskooi. Hier staat tevens de geschiedenis beschreven van de nabijgelegen grenswallen. De achterkant van het paneel is voorzien van een bijenhotel.

Na een kort ontvangst bij café 't Groene Woud houdt SPPiLL-voorzitter Tossy de Man een welkomstwoord. Daarna start de wandeling naar de schutskooi in De Geelders. Het is een wandeling van ongeveer één kilometer. Bij de schutskooi worden de bezoekers ontvangen door de Woudgraef van Kasteren, een tot leven gewekt personage uit de tijd van de Kartuizers.

Kartuizers zijn streng gelovige monniken die in de vijftiende eeuw in dit gebied leefden. De schutskooi wordt geopend door wethouder Peter van de Wiel en Lex Schregardus, voorzitter van de SPPiLL-projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten. (Foto: Annelieke van der Linden).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Culturele clubs zetten deur open

Culturele clubs zetten deur open

Kunst- en cultuurweek QQLQ is meer dan grote activiteiten als de kunstroute Rode Draad en Bockesprongen. Van maandag tot en met vrijdag zetten... >>

Sun 16 Sep 2018 19:14

Van oud naar nieuw in Breukelen

Van oud naar nieuw in Breukelen

Nadat de sloopkogel in februari tegen de bekende witte woningen aan de Van Hugenpothstraat en Hendrika van Haeftenstraat werd geslingerd, bleef... >>

Sat 15 Sep 2018 13:43

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap ruimt rommel uit Dommel

Waterschap De Dommel houdt zaterdag 15 september de opruimactie Rommel uit de Dommel. Dit gebeurt in het kader van World Cleanup Day.

>>

Sat 15 Sep 2018 09:32

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel dompelt zich een week onder in cultuur

Boxtel staat er vanaf zaterdag 15 september een week lang bol van kunst en cultuur tijdens de tweede editie van QQLQ. Van 15 tot en met 23... >>

Thu 13 Sep 2018 12:13

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth presenteert eigen brouwsel

Biereloth, het Boxtelse proeffestijn van De Bierkamer presenteert vandaag, zondag 9 september in de Rozemarijnstraat bij café... >>

Sun 09 Sep 2018 08:36

Advertenties

Rijschool Dolman Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Doornmalen electro 040Fit Natasja fashion Geld en Makelaardij Tiga Geerts advies Zwanenberg adviesgroep Huidtherapie Beleef Boxtel SNS Bank Gemeente Boxtel TopSlank Toverboom