Afbeelding
Foto: Orkest Sarabanda

SaraBandA presenteert pareltjes uit de barok

Algemeen

Barokorkest SaraBandA uit Nieuwegein trakteert Gemonde en omgeving op een concert in de Sint-Lambertuskerk. Blokfluitvirtuoos Sascha Mommertz verleent medewerking aan het optreden op zondag 26 januari. De uitvoering duurt van 16.00 tot 17.00 uur, er is een collecte om de kosten te dekken. Organist Axel Wenstedt bespeelt voor aanvang het Vollebregtorgel in de kerk.

SaraBandA speelt muziek uit de barok, grofweg de periode tussen 1600 en 1750, de tijd waarin grote meesters als Johann Sebastian Bach, George Friederich Händel en Georg Philipp Telemann leefden en componeerden. Van laatstgenoemde brengt het ensemble enkele werken ten gehore. Daarnaast voert het orkest composities uit van Sammartini, Gabrieli en Neri.

Bijzonder aan SaraBandA is dat het strijkersensemble originele barokinstrumenten of kopieën daarvan gebruikt. Niemand weet exact hoe de muziek in de dagen van Telemann geklonken heeft, maar de met darmsnaren bespannen instrumenten geven wel een zekere indicatie. Veel dichter bij het geluid van de achttiende eeuw kun je niet komen.

Aardig detail: SaraBandA brengt Klingende Geographie van Telemann ten gehore, een compositie waarin de Duitser landen en streken in noten vertaalt. Twee delen daarvan heten Vereinigte Niederlände en Spanische Niederlände. Ons huidige land bestond namelijk nog niet.

SUITE

Verder mag in een barokconcert een suite niet ontbreken. Menig toondichter uit de zeventiende of achttiende eeuw heeft zo'n aaneenschakeling van gecultiveerde dansen op zijn naam staan. De naam van het orkest, SaraBandA verwijst zelfs naar zo'n dans, maar die staat 26 januari niet op het programma.

Reserveren voor het concert is niet nodig en parkeren is gratis. Koffie is voor en na de uitvoering te verkrijgen in café-zaal De Schuif tegenover de kerk. Programma's zijn in de kerk te koop voor drie euro, na afloop is er een collecte.

p Barokorkest SaraBandA geeft zondag 26 januari een concert in de Gemondse Sint-Lambertuskerk, die bekend staat om zijn goede akoestiek. (Foto: eigen collectie).


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het verkeerspunt in de Boxtelseweg nabij de Poort van Liempde is in 2022 volgens het college van B en W verbeterd door het aanbrengen van haaientanden om de voorrangssituatie te verduidelijken.
Twist fietsoversteek Boxtelseweg voorbij Algemeen 6 uur geleden
Logo
De kliko voor medisch afval is Stefan de Nijs van Combinatie95 een doorn in het oog: 'Een grove privacyschending.'
'Kliko medisch afval met gele klep grove privacyschending' Politiek 8 uur geleden
Gynaecoloog Mieke Kerkhof.
Vrouwengilde: belevenissen van een gynaecoloog Verenigingen 10 uur geleden
Loes Neuteboom en Kylian Gutensohn staan samen op het hoogste treetje van het erepodium. Ze wonnen goud tijdens Skills the Finals in de categorie Groen, grond en infra.
Studenten Yuverta mbo Boxtel winnen brons en goud Jeugd 11 uur geleden
Driehonderd man bezochten de expositie van Boxtel Ontspant.
Bezoekers weten foto-expositie Boxtel Ontspant te waarderen Cultuur 12 uur geleden
Lizzy Nonnemaker (links) en Suzanne Wouters van Boxtheater maken zich op voor de uitvoering van 'In voor- en tegenspoed', dat gaat over een stel dat elkaar ontmoet via datingapp Tinder.
Bijna uitverkocht Boxtheater in première Cultuur 14 uur geleden
Logo
Het speelveldje tussen het Pastoor Van Besouwplein en Hoogheemflat 1 (Steenbok) is in beeld als locatie voor twaalf flexwoningen.
'We zetten ambitie voor 300 flexwoningen door' Bouwen en wonen 27 mrt, 17:00
Logo
Kleurrijke versieringen vrolijken hartje Boxtel op, een initiatief van Bruisend Centrum.
Nieuwe versieringen in hartje Boxtel Economie 27 mrt, 15:30