Theo Klomp, Frans Teulings en Guus Eltink (vlnr) van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris trekken trommelend door Boxtel om de kruisboogschutters te wekken voor het koningschieten. (Foto: Henk van Weert).
Theo Klomp, Frans Teulings en Guus Eltink (vlnr) van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris trekken trommelend door Boxtel om de kruisboogschutters te wekken voor het koningschieten. (Foto: Henk van Weert).

Rombom, rombom. Ontwaak!

Algemeen

Donderdagochtend 23 april. Vanaf zes uur klinkt op een kleine veertig adressen tromgeroffel. De tamboers van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris trekken er op uit om alle leden persoonlijk te wekken. Want het is een belangrijke dag: de naamdag van patroonheilige Sint-Joris. Én de dag waarop het tweejaarlijkse koningschieten wordt gehouden...

In verschillende Boxtelse buurten zullen mensen verbaasd opkijken, als ze het sonore geluid van de gildetrommen in hun straat horen. Het is een eeuwenoude gildetraditie om de schutters op deze manier te wekken voor de belangrijkste wedstrijd. Dat gebruik werd in 1997, een jaar na de heroprichting van het gilde, nieuw leven ingeblazen. Het koningschieten gaat, na veel ceremonieel, om 14.45 uur van start in de gildetuin achter het Gasuniecomplex aan het Essche Heike. Publiek is daarbij welkom. 

Op de ruim twaalf meter hoge schutsboom wordt een houten koningsvogel geplaatst en de kruisboogschutter die de laatste splinter eraf weet te schieten krijgt de zilveren koningsbreuk om de schouders gehangen. Hij of zij is twee jaar lang de belangrijkste ceremoniële vertegenwoordiger van het Boxtelse gilde. De afgelopen periode was Joris van Os gildekoning. Hij verdedigt zijn titel. 

De verwachting is dat de wedstrijd uiterlijk om 18.00 uur is afgelopen. Een uur later wordt het gilde met zijn nieuwe koning ontvangen door burgemeester Mark Buijs die de erewijn aanbiedt. Bij het gemeentehuis treedt om 19.300 uur ook Boxtel's Harmonie aan voor een serenade. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Bewoners van de Liempdse buurtschap Vrilkhoven hielden afgelopen oktober een kleinschalig protest op de Markt in Boxtel tegen de komst van 400 arbeidsmigranten in hun buurt. Daarop kwamen ook lokale en landelijke politici af.
'Woonbeleid voor arbeidsmigranten niet doeltreffend' Politiek 8 minuten geleden
Bert van Houten was een van de 30.000 militairen die in de jaren zestig naar Nieuw-Guinea werden gestuurd. In april houdt hij een reünie voor zijn mede-veteranen.
Oud-strijders halen in Gemonde herinneringen op Algemeen 1 uur geleden
Logo
Bovenaanzicht van het verbouwingsplan van de Feestwinkel.
'Eerst vergunning, dan pas verbouwen' Algemeen 3 uur geleden
De vlammen reikten meters hoog.
Verwarring over het opstoken van snoeihout 112 4 uur geleden
Harrie en Jolanda van Erp in café D'n Boer.
Café D'n Boer toch nog een paar keer geopend MuBo 10 jaar 6 uur geleden
Logo
Afbeelding
Vrije tribune: PMD-crisis Opinie 6 uur geleden
Logo
Teun Bressers, Ingrid Saris (beiden 12,5 jaar) en Anja van Beers (50 jaar) vierden hun jubileum zaterdag bij fanfare Concordia in Liempde.
Fanfare Concordia transformeert naar muziekvereniging Verenigingen 7 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 9 uur geleden