Een vertrouwd beeld bij veel stembureaus in Boxtel: lege stemhokjes...
Een vertrouwd beeld bij veel stembureaus in Boxtel: lege stemhokjes...

Referendum Boxtel: opkomst 29,4%

Algemeen

De gemeente Boxtel heeft woensdagavond omstreeks 22.40 uur de uitslag bekendgemaakt van het referendum. Kiezers werd gevraagd voor of tegen een associatieverdrag met Oekraïne te stemmen.

In Boxtel, waar 23.063 stemgerechtigd zijn, werden 6.780 stemmen uitgebracht. Dat is een opkomstpercentage van 29,4. Van alle stemmers kozen 2.662 kiezers voor het associatieverdrag, 3.963 stemmen werden uitgebracht op de optie 'tegen'.

Daarnaast werden 95 ongeldige stemmen geteld en werden 60 stembiljetten blanco in de stembus gedeponeerd.

Esch en Gemonde

In de gemeente Haaren was het opkomstpercentage 28,64. Van de 10.822 stemgerechtigden, brachten 3.099 mensen hun stem uit. Esch was het enige dorp in de gemeente waar het opkomstpercentage wél boven de dertig procent lag: 31.69. 247 mensen stemden voor het associatieverdrag en 284 mensen brachten een tegenstem uit. Er werden 4 blanco stemmen geteld en zes mensen brachten een ongeldige stem uit.

Ook in Sint-Michielsgestel werd gestemd. In totaal besloten 6.570 kiezers hun stem uit te brengen. Slechts 29,85 procent maakte de stembusgang. 42 procent stemde voor, 56,7 procent stemde tegen. De overige stemmen waren blanco of ongeldig. In Gemonde stemde een meerderheid tegen het verdrag. Uiteindelijk brachten 430 Gemondenaren een stem uit. 159 kiezers stemden voor, 262 stemden tegen. Acht stemmers brachten een ongeldige stem uit en één persoon stopte een blanco stem in de stembus.

Landelijk

Om het raadgevend referendum geldig te laten zijn was een opkomstpercentage van 30 procent nodig. Tegen negen uur gisteravond, vlak voor sluiting van de stembureaus, was het nog maar de vraag of die gehaald werd. Uiteindelijk werden de voorlopige opkomstcijfers bekend gemaakt: 32,2 procent van de kiesgerechtigden maakte de stembusgang. Landelijk stemde 61,1 procent tegen en 38,2 procent voor.

Brabants Centrum besteedt in haar editie van donderdag 7 april uitgebreid aandacht aan het referendum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 1 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 1 uur geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 2 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 5 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten. Geheel rechts regisseur Maarten Melis.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 19 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 21 uur geleden
Logo
What's Up Rosemary en Emmanuel.
What's Up, Rosemary & Emmanuel? Jeugd gisteren