Afbeelding

Recordpoging klassieke brandweerwagens

Algemeen

Al meer dan twintig brandweerwagens zijn aangemeld voor de wereldrecordpoging om de langste colonne met klassieke brandweerauto's te vormen op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, in Boxtel. De wagens zijn afkomstig uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten: er rijdt zelfs een Mercedes-Benz tankautospuit uit 1967 mee uit het Duitse Bocholt. Uiteindelijk zijn er veertig wagens nodig om de poging te doen slagen.

De recordpoging wordt georganiseerd in het kader van het RED Classic Festival dat geheel in het teken staat van de brandweer. Niet alleen kunnen bezoekers zich vergapen aan klassieke brandweerauto's, er zal ook een keur aan voornamelijk lokale artiesten op de bühne staan. Kinderen kunnen ook hun hart ophalen: er zijn die dag junior brandweerwedstrijden.

Brandweerwagens

De organisatoren van het evenement hebben de lijst van deelnemende brandweerwagens al online gezet en daar zitten auto's tussen die gerust als 'pareltjes' bestempeld mogen worden. Zo 'rijdt' er een opgeknapte brandspuit uit 1691 mee en een Ford A V8, die in 1937 werd gebruikt om manschappen in te vervoeren. Bijzonder is een auto van de Liempdse brandweer: een Bedford-voertuig uit 1943. Er doen ook behoorlijk wat brandweervoertuigen uit de jaren vijftig en zestig mee aan de recordpoging en die komen in alle soorten en maten: een ladderwagen en een tankautospuit van DAF, een hogedruknevelwagen van Ford en tankautospuiten van Opel, Austin en Commer. Een Volvo-tankautospuit uit 1991 is één van de jongste wagens die meerijdt in de stoet.

Doneren

De Nederlandse Brandwonden Stichting, Classic Park en REDBAG organiseren het festival, dat aan de Koppenhoefstraat 14 op het terrein van Classic Park van 13.00 tot 20.00 uur plaats zal vinden. Kaarten zijn te koop via www.redclassic.nl of bij Classic Park zelf en kosten in de voorverkoop tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met veertien jaar. De opbrengsten van het brandweerfeest worden geschonken aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. (Foto: De Bedford uit 1943 van de Liempdse brandweer rijdt mee tijdens een wereldrecordpoging voor de langste colonne klassieke brandweerauto's. (Archieffoto).)

In Brabants Centrum van gisteren stond abusievelijk vermeld dat het evenement plaatsvindt op Tweede Pinksterdag. Dit is niet correct, het Red Classic Festival staat gepland op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 6 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 8 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 9 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 12 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 15 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 16 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 17 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00