15:10:22    maandag, 17 juni 2019
brabants centrum logo
Thu 05 May 2016 07:48

Recordpoging klassieke brandweerwagens

Lettergrootte: A- A+

Recordpoging klassieke brandweerwagens

Al meer dan twintig brandweerwagens zijn aangemeld voor de wereldrecordpoging om de langste colonne met klassieke brandweerauto's te vormen op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei, in Boxtel. De wagens zijn afkomstig uit alle windstreken van Nederland én daarbuiten: er rijdt zelfs een Mercedes-Benz tankautospuit uit 1967 mee uit het Duitse Bocholt. Uiteindelijk zijn er veertig wagens nodig om de poging te doen slagen.

De recordpoging wordt georganiseerd in het kader van het RED Classic Festival dat geheel in het teken staat van de brandweer. Niet alleen kunnen bezoekers zich vergapen aan klassieke brandweerauto's, er zal ook een keur aan voornamelijk lokale artiesten op de bühne staan. Kinderen kunnen ook hun hart ophalen: er zijn die dag junior brandweerwedstrijden.

Brandweerwagens

De organisatoren van het evenement hebben de lijst van deelnemende brandweerwagens al online gezet en daar zitten auto's tussen die gerust als 'pareltjes' bestempeld mogen worden. Zo 'rijdt' er een opgeknapte brandspuit uit 1691 mee en een Ford A V8, die in 1937 werd gebruikt om manschappen in te vervoeren. Bijzonder is een auto van de Liempdse brandweer: een Bedford-voertuig uit 1943. Er doen ook behoorlijk wat brandweervoertuigen uit de jaren vijftig en zestig mee aan de recordpoging en die komen in alle soorten en maten: een ladderwagen en een tankautospuit van DAF, een hogedruknevelwagen van Ford en tankautospuiten van Opel, Austin en Commer. Een Volvo-tankautospuit uit 1991 is één van de jongste wagens die meerijdt in de stoet.

Doneren

De Nederlandse Brandwonden Stichting, Classic Park en REDBAG organiseren het festival, dat aan de Koppenhoefstraat 14 op het terrein van Classic Park van 13.00 tot 20.00 uur plaats zal vinden. Kaarten zijn te koop via www.redclassic.nl of bij Classic Park zelf en kosten in de voorverkoop tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tot en met veertien jaar. De opbrengsten van het brandweerfeest worden geschonken aan de Nederlandse Brandwonden Stichting. (Foto: De Bedford uit 1943 van de Liempdse brandweer rijdt mee tijdens een wereldrecordpoging voor de langste colonne klassieke brandweerauto's. (Archieffoto).)

In Brabants Centrum van gisteren stond abusievelijk vermeld dat het evenement plaatsvindt op Tweede Pinksterdag. Dit is niet correct, het Red Classic Festival staat gepland op Eerste Pinksterdag, zondag 15 mei.

Overige artikelen

Raad debatteert over bitterballen

Raad debatteert over bitterballen

JAN HERMENS

>>

Thu 13 Jun 2019 17:12

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Boxtelse klanken in Springprocessie Echternach

Een groep Boxtelse muzikanten nam dinsdag deel aan de zogeheten Springprocessie in het Luxemburgse Echternach. Veertien leden van seniorenorkest... >>

Thu 13 Jun 2019 14:14

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

Avondvierdaagse De Keistampers is van start

De jaarlijkse Avondvierdaagse van wandelsportvereniging De Keistampers is gister van start gegaan; lopers liepen een afstand van vijf of tien... >>

Wed 12 Jun 2019 11:02

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Waterschap na Pinksteren door met vrijmaken van De Dommel

Ondertussen is al een deel van het kanoverbod op rivier De Dommel ingetrokken. Alleen nog niet in Boxtel. Medewerkers van waterschap De Dommel... >>

Sat 08 Jun 2019 18:00

Advertenties