Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017).
Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: PDKFOTO

Plan voor railfietsen over deel Duits Lijntje

Algemeen

Er zullen dit jaar nog geen spoorfietsen over het Duits Lijntje rijden. Dat laat Ad Ligtenberg uit Boxtel weten namens de Boxtelse werkgroep die hiermee bezig is: ,,We sturen nog steeds vol enthousiasme op aan om in 2021 wel met de pilot te kunnen starten."

De oude spoorbaan van het Duits Lijntje gebruiken als toeristische trekpleister met een railfiets. Met dat idee is een werkgroep in Boxtel aan de slag gegaan. In 2017 was het tijdens Boxtel En Route (zie foto) al mogelijk om een stukje te fietsen over het tracé van het Duits Lijntje. Op initiatief van Heemkunde Boxtel werd destijds een spoorfiets geregeld. Dat bleek een grote publiekstrekker te zijn, voor zowel gezinnen als natuurliefhebbers. Het idee is sindsdien door de hoofden van de betrokkenen blijven spoken.

De huidige werkgroep, die bestaat onder meer uit heemkundigen Dik Bol en Jos Mandos, heeft het traject tussen het voormalige station Liempde en café Het Groene Woud in buurtschap Kasteren op het oog. Maar het zal nog wat langer duren voordat er daadwerkelijk een stuk spoor is gekozen en een railfiets eroverheen rijdt. Met name de anderhalvemeterregel belemmert de werkgroep om een goede pilot te kunnen starten. Immers, alleen gezinsleden zouden met elkaar een ritje kunnen maken. ,,Verder vormt het verwijderen van onkruid een behoorlijke kostenpost. Uitstel geeft ons ruimte om de benodigde financiën bij elkaar te sprokkelen", aldus Ligtenberg.

Volgend jaar is een nieuwe poging na het broedseizoen: vanaf half augustus tot na de herfstvakantie. (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur: rens.vandenelsen@brabantscentrum.nl

Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 2 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 3 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 5 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 8 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 10 uur geleden
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur 11 uur geleden
Blik op de Stationsstraat gezien vanaf de kant van de Zwaanse Brug. Voor het deel tot aan het voormalige Rabobankgebouw ligt er een definitief ontwerp. De gemeente wil ook de kruising met de Molenstraat en de Prins Hendrikstraat aanpakken, daarvoor ligt er louter nog een schets.
Laatste ontwerp Stationsstraat binnenkort te zien Bouwen en wonen 12 uur geleden
Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 23 apr, 18:00