Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017).
Tijdens Boxtel En Route in 2017 was railfietsen over het Duits Lijntje een van de activiteiten. Toen liep het traject tussen de Laarakkerweg en de Gemondesestraat. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: PDKFOTO

Plan voor railfietsen over deel Duits Lijntje

Algemeen

De oude spoorbaan van het Duits Lijntje gebruiken als toeristische trekpleister met een railfiets. Met dat idee is een werkgroep in Boxtel aan de slag gegaan. Nu het plan steeds meer vorm krijgt, wil zij het dit najaar gaan testen om te bekijken of het levensvatbaar is.

De werkgroep, die onder meer bestaat uit heemkundigen Dik Bol en Jos Mandos, denkt dat het traject tussen het voormalige station Liempde en café Het Groene Woud in het buurtschap Kasteren hiervoor erg geschikt is. Een fiets is er ook al gevonden. Die stelt de VVV van het Belgische Tessenderlo beschikbaar en heeft als voordeel dat deze kan keren op de rails zonder de fiets te hoeven optillen.

In 2017 was het tijdens Boxtel En Route al mogelijk om een stukje te fietsen over het tracé van het Duits Lijntje. Op initiatief van Heemkunde Boxtel werd er een spoorfiets geregeld. Dat bleek een grote publiekstrekker te zijn, voor zowel gezinnen als natuurliefhebbers. Het idee is sindsdien door de hoofden van de betrokkenen blijven spoken.

BEGIN IS ER

Voor het project daadwerkelijk uitgevoerd kan worden, moet er volgens Bol nog wel heel wat water door de Dommel stromen. ,,Maar het begin is er", geeft hij aan. ,,Er zijn al wat verkennende onderzoeken geweest. Wat is een kansrijk tracé? Waar halen we de fietsen vandaan? hoe kan het geëxploiteerd worden? Is het betaalbaar? Allemaal zaken waar aan gedacht moet worden", vervolgt Bol.

Om het traject goed berijdbaar te maken, moet alle begroeiing die in de weg staat geruimd worden. Omdat nu het broedseizoen nog in volle gang is, wordt daar voorlopig mee gewacht. Daarnaast ligt dit deel van het Duits Lijntje binnen een ecologische verbindingszone. De Natuurwerkgroep Liempde kijkt daarom ook over de schouders van de werkgroep mee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Rens van den Elsen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Redacteur Brabants Centrum

De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 41 minuten geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 1 uur geleden
Logo
Han Swinkels, voorzitter van de hockeyclub en lid Merijn Simons ondersteunen de actie van harte.
Hockeyclub MEP betrekt kinderen uit arme gezinnen bij sport Sport 2 uur geleden
Logo
Een scene uit het driedelige theaterstuk In voor- en tegenspoed dat Boxtheater de afgelopen weken uitvoerde: ambtenaar van de burgerlijke stand (Lizzy Nonnemaker) vliegt bruidegom Michel (Frenk Breuer) naar de keel terwijl bruid Carlijn (Suzanne Wouters) probeert in te grijpen.
Vermakelijk ongemak tijdens Boxtheater Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Irene klopt fysiek spelend Gassel op het nippertje Sport 4 uur geleden
De première van de film Bloedverwanten was een succes. De cast en crew werden na afloop overladen met complimenten. Geheel rechts regisseur Maarten Melis.
Cast en crew Bloedverwanten overstelpt met complimenten Cultuur 19 uur geleden
Koningsdag in Gemonde. Een feest voor jong en oud(er). De jeugd komt 's ochtends aan bod, daarna zijn de voetbalvelden het domein van deelnemers aan het zes-tegen-zestoernooi van Irene. Op vrijdag 26 april vieren jongeren feest met DJ's uit eigen dorp.
Gemondenaren vieren koningsdag op voetbalveld Verenigingen 21 uur geleden
Logo
What's Up Rosemary en Emmanuel.
What's Up, Rosemary & Emmanuel? Jeugd 23 uur geleden