RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
03:59:01    zaterdag, 23 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Sat 25 Jul 2015 13:27

Pierre Janssen voorgoed terug

Lettergrootte: A- A+

Pierre Janssen voorgoed terug

Op de foto: Opgetild door vader René trekt de vierjarige Luc Janssen een zwart doek weg van het straatnaambordje met daarop de naam van zijn betovergrootvader, kunstschilder Pierre Janssen. (Foto's: Albert Stolwijk).

Vijftien jaar nadat amateurhistoricus pater Hans de Visser in Brabants Centrum een pleidooi hield om een straatnaam te vernoemen naar kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) is het er dan eindelijk van gekomen. Zaterdag 25 juli is het door Janssens kleinzoon Peter, achterkleinzoon René en vierjarige achter-achterkleinzoon Luc. Even later opende kleindochter Cécile met cultuurwethouder Marusjka Lestrade een expositie met werken van de kunstenaar in museum MuBo. 

Diverse eigenaren van de afgelopen weken opgeleverde woningen in het buurtje Panta Rhei onderbraken hun werkzaamheden even om de onthulling van het straatnaambordje mee te maken. Gelukkig was het net even droog. En de aangekondigde zomerstorm was nog niet van kracht. Omhoog getild door zijn vader trok de vierjarige Luc Janssen een zwart doek weg. Daarna spoedden diverse familieleden van de kunstenaar zich naar het nabij gelegen museum MuBo.

Anderhalve eeuw na zijn geboorte van Pierre Janssen zijn in MuBo aan de Baroniestraat zestig schilderijen en vijftig schetsen van hem bijeengebracht. Dat is gebeurd door Christ van Eekelen en Rini van Oirschot van de Heemkundekring Boxtel. Samen met Joop Schuller brachten zij drie jaar geleden een boek uit waarin ruim vijfhonderd schilderijen werden beschreven. Zij reisden daarvoor door heel Nederland. ,,En sindsdien zijn er nog eens 84 doeken opgedoken. Gisteravond nog een in Waalwijk", glunderde Van Eekelen. Topstuk is volgens hem het doek van de Kasterense Watermolen in Liempde. Dat stond op een zolder in Breda te verstoffen en is volledig gerestaureerd. 

De expositie 'Pierre Janssen even terug in Boxtel' is te zien tot 11 oktober. Op 20 september is er om 11.15 uur een rondleiding door Christ van Eekelen. Ook is het mogelijk om een rondleiding op afspraak te boeken, ook op werkdagen. Boeken via info@muboboxtel.nl of via 06-16 04 18 98.

Foto's

Pierre Janssen voorgoed terug Pierre Janssen voorgoed terug

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Jubileumlied voor elfjarig B-Pool

Jubileumlied voor elfjarig B-Pool

>>

Fri 22 Feb 2019 16:46

Verkeerskeurmerk voor kindercentra

Verkeerskeurmerk voor kindercentra

Peuters pikken ongemerkt veel op over regels en gedrag in het verkeer, stellen deskundigen. Daarom hebben twee kinderdagverblijven in... >>

Fri 22 Feb 2019 12:30

Intertoys failliet: toekomst Boxtelse winkel nog onbekend

Intertoys failliet: toekomst Boxtelse winkel nog onbekend

Speelgoedketen Intertoys is failliet. Op dit moment zijn de winkels nog open, ook die aan de Croonpassage in Boxtel. Navraag bij dit filiaal... >>

Thu 21 Feb 2019 14:47

Gaslek op Fellenoord

Gaslek op Fellenoord

Op de Fellenoord in Boxtel is een gasleiding beschadigd. Dat gebeurde tijdens de sloop van de voormalige sportschool 040Fit!. 

>>

Thu 21 Feb 2019 10:03

Oud-Boxtelaar Gerbert van der Aa niet meer welkom in Marokko

Oud-Boxtelaar Gerbert van der Aa niet meer welkom in Marokko

Freelance journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet omdat hij werkte aan een reeks artikelen over illegale migratie en de protesten... >>

Mon 18 Feb 2019 14:19

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Doornmalen electro Geerts advies Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Huidtherapie SNS Bank Meubelmakerijdenberg