Opgetild door vader René trekt de vierjarige Luc Janssen een zwart doek weg van het straatnaambordje met daarop de naam van zijn betovergrootvader, kunstschilder Pierre Janssen. (Foto's: Albert Stolwijk).
Opgetild door vader René trekt de vierjarige Luc Janssen een zwart doek weg van het straatnaambordje met daarop de naam van zijn betovergrootvader, kunstschilder Pierre Janssen. (Foto's: Albert Stolwijk).

Pierre Janssen voorgoed terug

Algemeen

Vijftien jaar nadat amateurhistoricus pater Hans de Visser in Brabants Centrum een pleidooi hield om een straatnaam te vernoemen naar kunstschilder Pierre Janssen (1865-1952) is het er dan eindelijk van gekomen. Zaterdag 25 juli is het door Janssens kleinzoon Peter, achterkleinzoon René en vierjarige achter-achterkleinzoon Luc. Even later opende kleindochter Cécile met cultuurwethouder Marusjka Lestrade een expositie met werken van de kunstenaar in museum MuBo. 

Diverse eigenaren van de afgelopen weken opgeleverde woningen in het buurtje Panta Rhei onderbraken hun werkzaamheden even om de onthulling van het straatnaambordje mee te maken. Gelukkig was het net even droog. En de aangekondigde zomerstorm was nog niet van kracht. Omhoog getild door zijn vader trok de vierjarige Luc Janssen een zwart doek weg. Daarna spoedden diverse familieleden van de kunstenaar zich naar het nabij gelegen museum MuBo.

Anderhalve eeuw na zijn geboorte van Pierre Janssen zijn in MuBo aan de Baroniestraat zestig schilderijen en vijftig schetsen van hem bijeengebracht. Dat is gebeurd door Christ van Eekelen en Rini van Oirschot van de Heemkundekring Boxtel. Samen met Joop Schuller brachten zij drie jaar geleden een boek uit waarin ruim vijfhonderd schilderijen werden beschreven. Zij reisden daarvoor door heel Nederland. ,,En sindsdien zijn er nog eens 84 doeken opgedoken. Gisteravond nog een in Waalwijk", glunderde Van Eekelen. Topstuk is volgens hem het doek van de Kasterense Watermolen in Liempde. Dat stond op een zolder in Breda te verstoffen en is volledig gerestaureerd. 

De expositie 'Pierre Janssen even terug in Boxtel' is te zien tot 11 oktober. Op 20 september is er om 11.15 uur een rondleiding door Christ van Eekelen. Ook is het mogelijk om een rondleiding op afspraak te boeken, ook op werkdagen. Boeken via info@muboboxtel.nl of via 06-16 04 18 98.

Cécile Remmers, kleindochter van kunstschilder Pierre Janssen, opent de expositie met werken van haar grootvader met wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel. (Foto: Albert Stolwijk).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

De duiventoren uit 1661 met op de achtergrond Het Groot Duijfhuis, dat nog ruim een eeuw ouder is.
Groot Duijfhuis opent de deuren MuBo 10 jaar 21 minuten geleden
Schooljeugd kan zich uitleven tijdens het Koningshockey bij MEP. Dit jaar is er een snelheidsmeter geregeld zodat iedere kind zijn slagkracht te weten kan komen.
Snelheid hockeyslag meten bij MEP Sport 51 minuten geleden
Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 1 uur geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 3 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 5 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 18 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 20 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 22 uur geleden