19:02:23    donderdag, 09 april 2020
brabants centrum logo
Thu 19 Mar 2020 11:48

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Lettergrootte: A- A+

Overal ontluiken plots mooie sociale initiatieven

Als de nood aan de man is, kun je een aardappel schillen met de punt van een wollen deken. Bij calamiteiten borrelt er creativiteit en inventiviteit op in mensen en dat niet alleen, ook saamhorigheid. Dat is zeker te merken in Boxtel.

Jordy van den Boer die een hulpplatform in het leven heeft geroepen, Floor en Saar Eltink die in Liempde zwerfafval opruimen, mensen die vrolijke kaartjes en tekeningen naar zorginstellingen sturen of koken voor dorpsgenoten; het ene na het andere hartverwarmende initiatief schiet uit de grond als gras na een voorjaarsbuitje.

Marijke Romijnders bezorgt maaltijden bij veertien ouderen die zelf niet meer kunnen koken. De activiteiten in Elisabethsdael zijn opgeschort en stichting Broodnodig, die de maaltijden verzorgt, gaf zondag aan de eettafel te moeten sluiten. ,,Juist in deze tijd is het belangrijk dat mensen goed voor zichzelf zorgen en goed blijven eten”, vertelt Romijnders. Ze is coördinator van stichting Broodnodig/Joost. ,,Ik ben gisteren al bij de mensen persoonlijk aan de deur geweest. De vaste gasten die echt niet zonder ons kunnen, gaan we helpen. We laten ze niet in de steek".

Vrijwilligersactie NLdoet mag dan zijn afgelast, de beweging die nu gaande is, is groter. Nederland komt in actie, zonder tussenkomst van het Oranje Fonds. Soms gaat het om kleine dingen: een spelletje Wordfeud, een telefoontje, een briefje. Allemaal tekenen van betrokkenheid die het dagelijks leven in tijden van corona glans geven.

Nu veel mensen noodgedwongen de nodige uren thuis spenderen, biedt internet vermaak en vormt het een poort naar de buitenwereld. Wie opa en oma niet durft te bezoeken, kan ze toch zien en spreken via Skype. Sportscholen sturen instructievideo's de wereld in om leden en niet-leden in conditie te houden. Het jongerenwerk van R-Newt zet online activiteiten op voor de jeugd, zodat die wat omhanden heeft.

CONTOURDETWERN

Welzijnsorganisatie ContourdeTwern en de werkgroep Ouder worden in Boxtel roepen organisatoren van lokale initiatieven voor senioren op contact op te nemen als ze ondersteuning willen of nieuwe ideeën hebben. Dit kan via e-mailadres infoboxtel@contourdetwern.nl of info@vrijwilligersboxtel.nl en telefonisch via (0411) 65 58 99 op maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. ,,De spontane en lokale acties van mensen tonen maar weer eens aan hoeveel veerkracht en vitaliteit er is in Boxtel. Wel vragen we alle organisatoren de richtlijnen van het RIVM zorgvuldig in acht te nemen", aldus een woordvoerder van ContourdeTwern.

Helaas zijn er ook mensen die de situatie misbruiken en zich voordoen als hulpverlener, maar het niet zijn. In Boxtel zijn daarvan geen concrete voorbeelden bekend, landelijk gezien is er echter wel melding gemaakt van babbeltrucs.

Veruit de meeste initiatieven komen echter van mensen met louter goede bedoelingen, het zijn lichtpuntjes in een vreemde periode. Iets doen voor een ander, hoe klein ook, maakt Boxtel, Nederland, de wereld, mooier.

OP DE FOTO: De zusjes Saar (links) en Floor Eltink zijn, nu ze vanwege het coronavirus niet naar school kunnen, begonnen met het opruimen van zwerfafval in hun woonplaats Liempde. Hun initiatief is een van de vele mooie acties die juist in deze vreemde periode, uit de grond schieten. (Foto: Peter de Koning).

Brabants Centrum werkt wekelijks aan mooie verhalen in Boxtel, Liempde, Lennisheuvel, Esch en Gemonde. Wil jij dit steunen? Word lid en ontvang wekelijks de media van de stichting. 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Overige artikelen

Motorrijder in botsing met beschonken bestuurder

Motorrijder in botsing met beschonken bestuurder

Een motorrijder kwam vandaag, donderdag 9 april rond half zes 's middags in botsing met een auto. Het verkeersongeval vond plaats op de kruising... >>

Thu 09 Apr 2020 18:26

Graffitikunstenaars pimpen afvalbak

Graffitikunstenaars pimpen afvalbak

Om te zorgen dat gebruikers van het skatepark in Liempde flesjes, papiertjes en andere rommel makkelijk kwijt kunnen, staat er een... >>

Thu 09 Apr 2020 16:00

Opnieuw autobranden in Boxtel

Opnieuw autobranden in Boxtel

Buurtbewoners aan de Sweelincklaan, de Orlando di Lassostraat en de Scarlattistraat zagen iets na middernacht twee geparkeerde auto's in vlammen... >>

Thu 09 Apr 2020 08:42

Désiré van Laarhoven nieuwe kandidaat-wethouder Combinatie95

Désiré van Laarhoven nieuwe kandidaat-wethouder Combinatie95

Désiré van Laarhoven-van Abeelen wordt de nieuwe lijsttrekker en kandidaat-wethouder voor Combinatie95. Zij volgt hiermee Peter van de Wiel op,... >>

Wed 08 Apr 2020 10:26

Marielle Wijffelaars nieuwe lijsttrekker D66

Marielle Wijffelaars nieuwe lijsttrekker D66

D66 Boxtel heeft Mariëlle Wijffelaars gekozen als nieuwe lijsttrekker. Zij neemt het stokje over van Jos Hegeman, die de laatste drie... >>

Tue 07 Apr 2020 15:39

Advertenties

Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro buisman optiek Remax-optimus Podium Boxtel Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Elan Bikes support EmielTechniek TopSlank Huidtherapie Beleef Boxtel Toverboom Filipe Geerts advies