Ad Ligtenberg, Harrie van der Ven, wethouder Herman van Wanrooij en Sjaak Doms bewonderen de ornamenten van de perronoverkapping die deel uitmaakten van het NS-station dat in 1998 werd afgebroken. De versiersingen zijn sinds gistermiddag weer terug in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Ad Ligtenberg, Harrie van der Ven, wethouder Herman van Wanrooij en Sjaak Doms bewonderen de ornamenten van de perronoverkapping die deel uitmaakten van het NS-station dat in 1998 werd afgebroken. De versiersingen zijn sinds gistermiddag weer terug in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).

Ornamenten NS-station terug in boxtel

Algemeen

Na een jaar van intensief overleg met het Spoorwegmuseum in Utrecht was de kogel door de kerk: Boxtel kreeg een aantal ornamenten van de perronkapondersteuning langdurig in bruikleen. Deze gietijzeren versiersels, inclusief fraaie krullen én Pegasuspaardjes, sierden het Boxtelse perron tot 1998, totdat het toenmalige stationsgebouw werd afgebroken. Ad Ligtenberg en Sjak Doms van de projectgroep '150 jaar spoor Boxtel', wethouder Herman van Wanrooij en smid Harrie van der Ven haalden ze woensdag op uit het museumdepot in Blerick. 

Het gezelschap kreeg zeven exemplaren met gebruikerssporen mee naar Boxtel. Het is de bedoeling dat uit deze ornamenten vier volledig gerenoveerde exemplaren ontstaan. Daarvoor is de bekende Boxtelse smid Harrie van der Ven in de arm genomen. ,,Een mooi karwei", zei Van der Ven. De smid garandeert niet dat hij de klus al voor het feestweekend '150 jaar spoor in Boxtel' op zaterdag 2 en zondag 3 mei heeft geklaard. Volgens de projectgroep is dat echter ook niet nodig, omdat nog niet geheel duidelijk is wat er met de ornamenten gaat gebeuren.

Lees meer over de ornamenten in Brabants Centrum van donderdag 19 maart.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 16 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 18 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 23 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur gisteren
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest gisteren
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 18 apr, 19:29
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen 18 apr, 17:30
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46