Met ruim vijftig mensen samen muziek maken, zoals Boxtel's Harmonie normaal gesproken wekelijks op woensdagavond doet in het Muziekhuis aan de Passage Riche, is vanwege het coronavirus uitgesloten. Zicht op het einde van noodmaatregelen is er nog lang niet. (Foto: Jolande Tiellemans).
Met ruim vijftig mensen samen muziek maken, zoals Boxtel's Harmonie normaal gesproken wekelijks op woensdagavond doet in het Muziekhuis aan de Passage Riche, is vanwege het coronavirus uitgesloten. Zicht op het einde van noodmaatregelen is er nog lang niet. (Foto: Jolande Tiellemans). Foto: Jolande Tiellemans

Orkesten en koren: nog geen zicht op hervatting repetities

Algemeen

Waar op tal van fronten coronamaatregelen worden versoepeld is daar in de amateurmuziekwereld nog lang geen sprake van. Met name leden van blaasorkesten en koren hebben geen zicht op hervatting van hun hobby. Niet alleen omdat het moeilijk is een geschikte ruimte te vinden om op anderhalve meter van elkaar te musiceren. Vooral de uitstoot van zogeheten aerosolen speelt zangers en muzikanten parten.

Aerosolen zijn minuscule luchtdeeltjes waarin het coronavirus zich verspreidt. Het lijkt voor de hand te liggen dat iemand die bijvoorbeeld een trompet speelt of luidkeels zingt, meer van die deeltjes uitstoot dan iemand die praat. En het zou ook zomaar eens kunnen dat de luchtdeeltjes van een blaasmuzikant of zanger verder reiken dan de veilige zone van anderhalve meter. Of dat zo is wordt nu onderzocht door onder meer de Technische Universiteit Delft.  

Voor de plaatselijke muziekverenigingen en koren betekent het dat alle reguliere activiteiten zijn weggevallen en dat de leden vooral op zichzelf zijn aangewezen om hun instrument of stem 'op peil' te houden. De verwachting is dat dit wel tot 1 september kan duren. 

Natuurlijk worden diverse online alternatieven bedacht. Dat varieert van het opnemen van een muziekstuk door het mixen van thuis gemaakte filmpjes tot quizavonden. Leuk om zo onderling binding te houden, maar koorzangers en orkestleden willen toch vooral samen muziek maken. Maar met anderhalve meter (of meer) afstand, wordt dat een flinke, zo niet onmogelijke opgave. Want accomodaties waar wordt gerepeteerd zijn lang niet altijd groot genoeg...

Leden lezen meer: klik hier

Tekst: Henk van Weert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Muziekfestival Elektrum op landgoed Velder in Liempde.
Festival Elektrum duurt dit jaar slechts één dag Cultuur 32 minuten geleden
De bibliotheek aan de Burgakker.
Studeren zonder afleiding in absolute stilte Algemeen 2 uur geleden
Hoogstambrigade Het Groene Woud is sinds maart 2021 een stichting. In september van dat jaar vierden de leden dit feit.
Ecoloog vertelt over dieren in hoogstamgaarden Natuur & milieu 3 uur geleden
Logo
Jeugddrumband De Jordaantjes stak zich bij het twintigjarig bestaan in het nieuw en poseerde op de trappen van het toenmalige waterschapsgebouw aan het Molenpad.
25.000e foto uit BC-archief online; Beeldbank telt nu ruim 60.000 opnamen Historie 6 uur geleden
Logo
De fatbike oogt brommerachtig. Trappen is niet of nauwelijks nodig en de tweewielers kunnen een behoorlijke snelheid bereiken.
Verkeersexamen zonder fatbikes geen probleem in Boxtel Jeugd 7 uur geleden
Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek gisteren
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 19 apr, 14:00
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 19 apr, 09:00