Het grondwaterpeil was in januari nog hoger dan nu.
Het grondwaterpeil was in januari nog hoger dan nu. Foto: Rens van den Elsen.

Vrije Tribune: Grondwaterpeil

Opinie

Ingezonden brief van Wim Bekkers over het grondwaterpeil.

Een paar maanden geleden kregen we de rekening van het waterschap. Natuurlijk weer meer betalen dan het jaar daarvoor. Maar goed, alles wordt duurder en er was een begroting bij waar het geld aan besteed wordt. 

De zuiveringsinstallatie is natuurlijk een zeer goed doel. Er stond ook bij dat meer dan 20 miljoen wordt gebruikt om de grondwaterstand op peil te houden. Ik dacht: een goed doel. Maar wat schetst mijn verbazing: daar wordt niet goed mee omgegaan. Navraag leert dat de zuiveringsinstallatie wordt uitgebreid en dat men het schone water weer terug in de Dommel laat stromen. Waarom niet terug in de natuur waar het in de grond kan zakken?

Toen mijn watermeter een tijdje geleden ging lekken, kreeg Ik van de monteur van Brabant Water te horen dat men geen water meer uit de grond mocht pompen omdat de grondwaterstand een peil had bereikt dat het onverantwoord was. 

Gemeente Boxtel, houd je geld op zak dat je aan de bewoners geeft als ze hun dakgootafwatering in de tuin laten lopen. Hoe krom kan het zijn? Ze zouden met weinig geld het gezuiverde water in de natuur kunnen laten lopen in plaats van in de Dommel dan naar de Maas en zo naar Rotterdam om het daar in de zee te laten stromen. 

Een buffer om het water vast te houden in de natuur lijkt mij een veel beter plan. Het waterpeil is momenteel weer op orde maar misschien krijgen we wel weer een droge zomer en hebben we het water weer hard nodig. Wees voorbereid.

Vrije Tribune

We plaatsen graag meningen en suggesties van lezers (maximaal 350 woorden) in onze lezersrubriek Vrije Tribune. Deze kunnen gestuurd worden naar bc@brabantscentrum.nl. De inhoud valt onder verantwoordelijkheid van de schrijver, de redactie neemt hierin nooit een standpunt in. Vermelding van naam is verplicht. De redactie bepaalt de titel. Zij kan inzendingen ook weigeren, bijvoorbeeld in geval van discriminatie of reclame. Dit is altijd maatwerk en wordt aan de inzender toegelicht.

Logo
Afbeelding
'Zonder geld geen gemeenten en geen taken zonder knaken' Politiek 8 uur geleden
Logo
Patricia de Moet toont een pakketje bloemzaden.
Patricia de Moet uit Esch beheert voedselbank voor bijen Natuur & milieu 12 uur geleden
Logo
De gemeente Boxtel besloot vorig jaar dat de plannen voor nieuwbouwwijk Reigerskant konden worden aangepast. Zo komt er ruimte voor 32 sociale huurwoningen.
Duidelijkheid over grondprijzen voor corporaties Bouwen en wonen 14 uur geleden
Onderste rij vlnr: Beau van Dun (groep 5), Pepijn Bax (groep 3), Cato Bouwen (groep 3). Bovenste rij vlnr: Bente van Heesch (groep 8), Raff Verhoeven (groep 5), kunstenares Cindy de Graaff, Mart Verhappen (groep 8)
Sint-Petrusschool maakt kunst met een boodschap MuBo 10 jaar 14 uur geleden
Afbeelding
Veel rook bij brand landbouwloods Hal 112 15 uur geleden
Opgravingen op Hoogkeiteren Esch, 1960. Archeologische werkzaamheden op het terrein van de familie Van der Meijden, thans Haarenseweg 30.
Romeinen in Esch: lezing en wandeling MuBo 10 jaar 15 uur geleden
Logo
Van boven is goed te zien hoe groot het terrein van varkensslachterij Vion is geworden. De nieuwe bedrijfshal is rechts te zien op de foto.
'Salamitactiek van Vion en de gemeente Boxtel' Bouwen en wonen 16 apr, 17:15
Logo
De Essche Stroom bij Esch. Het laatste deel van de rivier wordt aangepakt in fases. Zo wordt de stuw ter hoogte van de Kollenberg verplaatst naar een stuk stroomopwaarts.
Esch even zonder ommetje via stuw Natuur & milieu 16 apr, 14:59