Afbeelding

Onrooi krijgt kleine oase

Algemeen

In het bijzijn van wethouder Peter van de Wiel werd gisteren in de buurtschap Onrooi een begin gemaakt met de aanleg van een amfibieënpoel. De voorziening kan gerealiseerd worden omdat Bart en Sanne van Gils, de bewoners van de historische boerderij De Halfgalg, deelnemen aan het Groenblauw Stimuleringskader (STIKA), dat de aanleg van kleine landschapselementen mogelijk maakt.

De poel wordt de komende weken verder aangelegd in een voormalige maïsakker. Naast de poel worden later in het jaar ook knotwilgen en een hakhoutsingel aangeplant en is er ruimte voor een bloemrijke grasrand. Hierdoor ontstaat volgens de initiatiefnemers 'een kleine besloten oase' die gezien kan worden als een interessante biotoop voor struweelvogels, kleine zoogdieren en amfibieën zoals de kleine watersalamander.

De gemeente Boxtel heeft samen met vrijwel alle andere gemeenten in Noord-Brabant geld ingelegd voor het STIKA. De provincie Noord-Brabant heeft het door de gemeenten en waterschappen ingelegde bedrag verdubbeld. Ook de waterschappen De Dommel en Aa en Maas alsmede Brabants Landschap doen mee.

Voor Bart en Sanne van Gils was de regeling een kans om de gronden achter hun huis natuurlijker te maken. ,,Eind 2015 hebben wij de boerderij op Onrooi gekocht", vertelt Bart. ,,Het STIKA zorgt er eigenlijk voor dat De Geelders uitgebreid wordt tot aan onze achtertuin." (Foto: Peter de Koning).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het kerkje van Bokhoven.
Bokhovenlezing met Ger van den Oetelaar Duurzaamheid 17 minuten geleden
Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 2 uur geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 17 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 19 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 21 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 23 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur 24 apr, 10:00