Afbeelding
Foto: Heemkunde Boxtel

Nieuwe wandelexcursies VVV Boxtel

Algemeen

VVV Boxtel heeft deze week het zomeravondprogramma bekendgemaakt dat in juli en augustus op de evenementenkalender staat. Liefhebbers kunnen vanaf volgende week elke woensdag- en donderdagavond deelnemen aan een cultuurhistorische avondwandeling, waaronder twee nieuwe routes: Architectuur rond 1900 en Kloosters.

De eerste avondwandeling onder leiding van een VVV-gids wordt woensdag 5 juli gehouden en staat in het teken van de Sint-Petrusbasiliek. De route voert wandelaars langs het oudste gedeelte van de Boxtelse kern; de plek waar de nederzetting is ontstaan. Men zal tijdens de rondgang ontdekken hoe het religieuze en het profane leven eeuwenlang met elkaar waren versmolten. De kanunniken en de zusters clarissen, de overheersing van het protestantisme en de opkomst en ondergang van het 'Rijke Roomsche Leven'. Het Bloedwonder met de Heilig Bloedprocessie, die door de eeuwen heen zijn waarde heeft weten te behouden. Als toegift gaan de kerkdeuren open en kan men zich even laven aan het fraaie interieur van de Boxtelse basiliek.

RENOVATIE EN SANERING

Nieuw is de architectuurwandeling op donderdag 6 juli. Onder leiding van een VVV-gids wandelen deelnemers langs gebouwen die rond 1900 zijn gebouwd in hartje Boxtel. In die tijd was de dorpsuitbreiding groot en was er volop renovatie en sanering. De Woningwet van 1901 bracht een grote nieuwbouwgolf op gang. Na opheffing van de gilden was de architectuur niet meer zo aan banden gelegd. Hierdoor ontstond een mengelmoes aan stijlen in één gebouw.

Woensdag 2 augustus is de start van de eerste Kloosterwandeling die de VVV Boxtel heeft uitgestippeld. In de middeleeuwen, maar vóóral in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw zijn er veel kloosters gesticht in Boxtel. Onderweg krijgen wandelaars antwoorden op vragen over kloosters en hun bewoners en de rol van kloosterlingen in de lokale samenleving. Het wordt volgens de VVV Boxtel een mooie wandeling van vijf kilometer door een fraai stukje groen van de dorpskern. De Kloosterroute staat slechts tweemaal op de rol: woensdag 2 en donderdag 17 augustus.

PROGRAMMA

Het programma van de avondwandelingen ziet er als volgt uit.

Sint Petrusbasiliek: woensdag 5 en 19 juli, woensdag 16 augustus.

Architectuur rond 1900: donderdag 6 juli, donderdag 3 augustus en woensdag 30 augustus.

Kasteel Stapelen: woensdag 12 en donderdag 27 juli, donderdag 10 augustus.

Molenroute: donderdag 13 en woensdag 26 juli.

Binnendommeltjestocht: donderdag 20 juli en donderdag 31 augustus.

Kloosterroute: woensdag 2 en donderdag 17 augustus.

Breukelentocht: woensdag 9 en donderdag 24 augustus.

Wie wil meelopen tijdens een van de VVV-wandelingen, wordt gevraagd zich aan te melden bij het VVV-kantoor aan de Markt in Boxtel, telefoon (0411) 68 54 43 of bij geen gehoor 06-22 56 20 01. Een e-mail sturen kan ook: info@vvvboxtel.nl. Belangstellenden dienen op de dag zelf voor 19.00 uur aanwezig te zijn bij Het Hofje. Deelname kost twee euro per persoon.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Het Bell-orkest, een gelegenheidsformatie met leden van alle muziekverenigingen in de gemeente Boxtel, repeteerde zondag voor het eerst.
Bell-orkest maakt zich op voor jubilerende fanfares Cultuur 10 uur geleden
Logo
Bovengrondse pmd-container bij Harperhof. Het is een ideale oplossing, maar geen ideale. Daarom kiest de gemeente nu voor een ondergronds alternatief.
Afvalinzameling bij flats gaat ondergronds Gemeente Boxtel 11 uur geleden
Het oudercomité van basisschool Sint-Lambertus gaat schuil achter een berg zakken met kleding. Het hoopt ook dit jaar veel textiel in te zamelen.
Basisschool Sint-Lambertus zamelt kleding in Jeugd 13 uur geleden
NS-station Boxtel.
Tijdelijk geen treinen van en naar Tilburg Algemeen 14 uur geleden
Logo
Wim Lieste voor zijn chalet in recreatiepark Dennenoord.
'Ik volg mijn eigen route' Human Interest 14 uur geleden
MEP-verdedigster Guusje Bosma probeert een tegenstandster van de bal te houden.
Vrouwen MEP stijgen drie plaatsen op ranglijst Sport 15 uur geleden
De Boxtelse basketballetjes van het team U10 voor aanvang van de uiteindelijk gewonnen wedstrijd tegen Bladel.
Jongste basketballers JRC kampioen Sport 16 uur geleden
Bart en Kirsten Looymans (rechts) ontvingen dinsdag 16 april hun ACSI-award bij de campingspecialist in het Gelderse dorpje Andelst nabij Beuningen.
De Helfterkamp van Bart en Kirsten is de beste fietscamping Human Interest 17 uur geleden