Het perceel tussen de volkstuinen van Ceres in buurtschap Onrooi en rijksweg A2 wordt op termijn omgetoverd tot natuurlandschap waaronder een deel leembos.
Het perceel tussen de volkstuinen van Ceres in buurtschap Onrooi en rijksweg A2 wordt op termijn omgetoverd tot natuurlandschap waaronder een deel leembos. Foto: Gerard Schalkx.

Leembosje erbij in buurtschap Onrooi

Natuur & milieu

Tussen het afwateringskanaal van rivier de Dommel en het volkstuinencomplex van Ceres aan de straat Onrooi wordt een leembosje geplant met ruim zestienhonderd bomen.

Het perceel in de Boxtelse buurtschap Onrooi dat in totaal 3.600 vierkante meter beslaat, wordt omgetoverd tot een natuurgebiedje. Niet alleen met zestienhonderd bomen, maar ook met een poel en kruidenrijk grasland.

TE VEEL WATER

Groepachters van basisschool De Oversteek zouden woensdag met behulp van vrijwilligers van Natuurwerkgroep Liempde aan de slag gaan in het kader van de 35e Boomfeestdag. De activiteit ging echter niet door. Er zit veel water in de bovenlaag en nu de bomen aanplanten, zou niet goed uitpakken. Er wordt een andere datum geprikt, meldt de natuurwerkgroep.

DE GEELDERS

Op meer plekken in het gebied vinden projecten plaats om de verbinding tussen leembos De Geelders en de Dommel te versterken. 

Zo is door natuurontwikkelaar Ark enkele honderden meters verderop aan de Savendonksestraat gewerkt om leembossen te realiseren, onderdeel van het grotere project Brabants Goud in Het Groene Woud. De Liempdse leerlingen gaan helpen bij de uitvoering van het natuurplan dat de gemeente Boxtel, Brabants Landschap en de Natuurwerkgroep opstelden. Ze gaan diverse boomsoorten planten, zoals de fladderiep, vuilboom, zwarte els, viltroos, diverse wilgen en doornen.

LEEMLAAG

Leem zorgt ervoor dat de ondergrond in en om De Geelders relatief weinig water doorlaat, een reden dat het bos zo rijk is aan soorten. Samen met de natuurorganisaties wil de gemeente Boxtel de leembossen versterken, wat bij moet dragen aan meer flora en fauna. 

Maar dan moet het moment daarvoor dus wel geschikt zijn. Nu is het te nat. 

Blik op het karrespoor dat vanaf de entree van volkstuinencomplex Ceres (rechts) naar het perceel leidt waar het leembos wordt aangeplant.
Het perceel tussen de volkstuinen van Ceres in buurtschap Onrooi en rijksweg A2 wordt op termijn omgetoverd tot natuurlandschap waaronder een deel leembos.
Het perceel tussen de volkstuinen van Ceres in buurtschap Onrooi en rijksweg A2 wordt op termijn omgetoverd tot natuurlandschap waaronder een deel leembos.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Pål Jansen

Heeft u een tip over dit onderwerp? Mail naar Adjunct-hoofdredacteur pol.jansen@brabantscentrum.nl

Gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde.
Harry Geerts winnaar van sjoelavonden Gemonds gilde Verenigingen 4 uur geleden
Lawrence MacEwen overleed in 2022 op 80-jarige leeftijd.
Vrouwengilde vertoont 'Prince of Muck' Verenigingen 6 uur geleden
Logo
Albert van Dijk (links) en Nico van Haaren zijn de technische mannen binnen de stichting Pius X. Zij hebben samen vele uren gestoken in het gasloos krijgen van het jeugdhuis/sporthal.
Pius X is als eerste sportaccommodatie volledig van het gas af Duurzaamheid 7 uur geleden
Afbeelding
Update: In Hoogheem-flat gevonden vrouw niet door misdrijf overleden 112 9 uur geleden
Logo
Artist impression van de sociale huurhuizen die woonstichting Joost laat bouwen in de nieuwe wijk Heem van Selis.
Met maten een huis van de woonstichting huren Bouwen en wonen 10 uur geleden
Wie kent dit jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 13 uur geleden
Logo
In deze woning aan de straat Lennisheuvel worden binnenkort tien Oekraïense vluchtelingen opgevangen.
Opvang van tien Oekraïners in Lennisheuvel Algemeen 22 feb, 16:54
Nadat bekend werd dat uitzendorganisatie SBA Flex een wooncomplex voor vierhonderd arbeidsmigranten wil realiseren aan de Oude Rijksweg 11, protesteerde bewoners van buurtschap Vrilkhoven met onder andere deze actie.
Actiegroep van Vrilkhoven in landelijk verbond Algemeen 22 feb, 13:00