Het voltallige gemeentebestuur nam dinsdag onder leiding van burgemeester Mark Buijs (voorgrond) een kijkje bij de tewaterlating van een aantal zoetwatermosselen. In de vijver staat Helicon-student Werner Verschiere. (Foto: Peter de Koning).
Het voltallige gemeentebestuur nam dinsdag onder leiding van burgemeester Mark Buijs (voorgrond) een kijkje bij de tewaterlating van een aantal zoetwatermosselen. In de vijver staat Helicon-student Werner Verschiere. (Foto: Peter de Koning).

Mosselen in Boxtelse gemeentevijver

Algemeen

De overlast van algen in de gemeentevijver aan de Dr. Van Helvoortstraat wordt sinds kort op innovatieve manier aangepakt. Op advies van vier studenten van Helicon Opleidingen zijn in aanwezigheid van het voltallige gemeentebestuur zoetwatermosselen uitgezet die smullen van een algenmaaltje. De mosselen lusten niet alleen groenalgen, maar maken ook gehakt van blauwalgen die meestal in de zomer in de waterpartij opduiken.

Het oorspronkelijke idee om zoetwatermosselen in te zetten bij de bestrijding van de algengroei komt van scholieren van het Jacob-Roelandslyceum. Die deden vorig jaar al onderzoek naar de watergesteldheid van de gemeentevijver. Hun aanbevelingen worden momenteel verder uitgewerkt door tweedejaars studenten toegepaste biologie van Helicon in 's-Hertogenbosch. Onder leiding van docent Kees Margry uit Boxtel en een begeleider van waterschap De Dommel zijn enkele zoetwatermosselen geselecteerd voor het klusje.

De aanpak van de gemeentevijver wordt in het najaar wat grootschaliger. In opdracht van de gemeente Boxtel wordt het water eruit gepompt. Ook alle vissen worden (tijdelijk) weggehaald om zo een dikke sliblaag van de bodem te halen. Daarna wordt nieuw water in de vijver gepompt en moet het ecosysteem zich langzaam gaan herstellen. ,,Het slib gaan we verwerken in Greentech Park", vertelde burgemeester Mark Buijs deze week.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 18 juni.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Vorig jaar was het Concordiapark in Liempde op Koningsdag het toneel van de kleedjesmarkt. Dit keer verhuizen de kinderen naar de vuurput. Achter D'n Liempdsen Herd is een bijen- en plantenmarkt (foto boven).
Traditionele activiteiten in oranje Liempde Cultuur 30 minuten geleden
Het monumentale kanunikkenhuisje op Duinendaal ligt in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek.
Museum Canonije brengt leven en werk kanunniken in beeld MuBo 10 jaar 2 uur geleden
Logo
Deze oude Porsche blinkt zo dat de wolken erin weerspiegelen.
Toertocht Lions: 2.500 euro voor Seniorenvervoer Verenigingen 15 uur geleden
Logo
Foutparkeren: het mag niet, maar in het verleden werd daar wat minder streng op gehandhaafd. Daar komt verandering in.
Parkeren op de stoep, een boete aan de broek Gemeente Boxtel 17 uur geleden
Logo
Tijn van den Berg heeft flink getraind voor de sportieve uitdaging die hij aangaat.
Tijn legt triatlon af om geld te vergaren voor lange zeereis Sport 19 uur geleden
De roodborst laat zich zondag 28 april hoogstwaarschijnlijk ook zien.
Vroeg uit de veren om vogels te spotten Natuur & milieu 22 uur geleden
Marktkramen verspreid over het centrum van Boxtel brachten zondag honderden bezoekers op de been. De Oranjebraderie maakte na enkele jaren afwezigheid een succesvolle rentree.
Oranjefeesten zetten Boxtel in vuur en vlam Cultuur gisteren
Still uit 'Tomboy' waarmee het seizoen van FilmPodiumBoxtel wordt afgesloten.
FilmPodiumBoxtel sluit af met Tomboy Cultuur gisteren