Afbeelding

Geen cola, maar kraanwater voor De Maremak

Algemeen

De jaarlijkse Maremakdag gaat, zeker wat de leerlingen betreft, de boeken in als één van de leukste dagen ooit. Nog voordat burgemeester Mark Buijs vanochtend vroeg de dag officieel opende, stoven de scholieren al op de opgestapelde pallets af om te gaan bouwen. Toegegeven, de burgemeester was een tikkeltje te laat, dus de docenten van basisschool De Maremak besloten de kinderen alvast los te laten op de stapels met hout. Dat vonden ze zelf uiteraard een héél goed idee...

De jeugd uit de onderbouw, middenbouw en bovenbouw stond vandaag een overvol feestprogramma te wachten. Deze stond in het teken van samenwerken, zoals tijdens het bouwdorp waar kinderen uit verschillende klassen en van verschillende leeftijden samen een hut mochten bouwen. De jeugd werd ingedeeld in groepjes en kreeg per clubje een land als thema. Team Amerika had een immense McDonalds gebouwd, uiteraard mét McDrive. Team China schilderde kunstig het woord 'Ni Hao', chinees voor 'hallo', op de gevel van hun bouwwerk.

Teun Schumacher (10) zat in team Nederland: ,,Ik ben een kast aan het timmeren. Omdat wij Nederland als thema hebben, kozen we ervoor een molen te maken." Het typisch Hollandse bouwwerk was tot in detail uitgevoerd, inclusief draaiende wieken. Van Teun mag de school wel vaker een bouwdorp organiseren. ,,Bij gym ren je wel veel, maar dit is tóch leuker. Je kunt je eigen ideeën gebruiken om zelf met je eigen handen iets te maken." Ook Nassir Bouras (9) was in zijn nopjes. ,,Ik heb zoiets nog nooit gedaan. Dit wil ik thuis ook gaan doen!"

Les je dorst

Naast het bouwdorp was er nóg een verrassing voor de kinderen: in het kader van het educatieprogramma 'Les je dorst' van Brabant Water ontvingen alle scholieren een bidon. De drinkbekers werden door de gemeente Boxtel geschonken aan De Maremak. Voortaan dus geen sap en cola meer op school, maar helder en puur water, zó uit de kraan.  Els van de Wijdeven van De Maremak was trots op het initiatief. ,,Als eerste school in Boxtel doen wij mee met het educatieprogramma 'Les je dorst'. Vanuit de overheid worden basisscholen gestimuleerd om het vignet 'Gezonde School' te halen. Daar zijn we druk mee bezig en voeding is daarin één van de thema's. Daar past dit lesprogramma prima bij."

De Maremak wordt bij het behalen van het vignet begeleid door preventiemedewerker Ingrid Bodeutsch van de GGD. ,,Om hun dorst te lessen, grijpen kinderen vaak naar zoete dranken, zoals blikjes cola en pakjes sap. Dat kan anders. Kraanwater is overal, goedkoop én het voorkomt bovendien een heleboel afval." Buijs onderstreepte deze woorden. ,,De gemeente ondersteunt dit initiatief van harte."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Logo
Afbeelding
Balans pleit voor goededoelenweek Politiek 3 uur geleden
De drie poffers die de zussen Marie, Jans en Anna van der Velden in vroegere tijden droegen, zijn volledig gerestaureerd in opdracht van heemkundestichting Kèk Liemt.
Teruggevonden poffers van Kleuskes gerestaureerd MuBo 10 jaar 4 uur geleden
Logo
Corné Kuipers (links) van De Rechter en John van Hal van Lunch Bij Trots organiseren samen het Wijnplein in de Croonpassage.
Ook een jaarlijks evenement voor wijnliefhebbers Cultuur 9 uur geleden
Een jaarlijkse traditie in Liempde: dauwtrappen met fanfare Concordia.
Concordia zoekt 150 vroege vogels voor dauwtrappen Cultuur 10 uur geleden
Wie kent de jubilerende echtpaar van weleer?
Speuren naar 'oud goud' Human Interest 11 uur geleden
De klimaatlunch op het terrein van Plaats De Kleine Aarde.
Klimaatlunch: samenwerking essentieel voor klimaatverandering Duurzaamheid 23 uur geleden
Logo
Juf Janny Verwijmeren gaat met pensioen.
Juf Janny Verwijmeren neemt na bijna 46 jaar afscheid van De Beemden Algemeen gisteren
Logo
Feest aan de Albinonistraat. De bouwers van Hendriks Coppelmans uit Oss bereiken het hoogste punt van het appartementencomplex dat woonstichting Joost laat bouwen.
Inschrijven 'Albinonistraat' vanaf eind mei Bouwen en wonen 18 apr, 15:46